Άγνωστος πόλεμος

Ένας νέος «ψυχρός πόλεμος» βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων του πλανήτη, με τον υπόλοιπο κόσμο θεατή, άλλοτε παθητικό και άλλοτε σε μικρή κινητικότητα, ανάλογα με το προς τα πού συγκλίνουν τα συμφέροντά του. Την αφορμή για την αναζωπύρωση έδωσε ένα μυστικό έγγραφο που παρουσιάστηκε αρχές Απριλίου από το κινεζικό υπουργείο Εθνικής Ασφαλείας σε κορυφαίους αξιωματούχους του Πεκίνου, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, προειδοποιώντας ότι το παγκόσμιο αίσθημα κατακραυγής κατά της Κίνας γνωρίζει σήμερα τη μεγαλύτερη έξαρση από τα αιματηρά επεισόδια της πλατείας Τιανανμέν το 1989.

Το αίσθημα αυτό καθοδηγείται, σύμφωνα με το έγγραφο, από τις ΗΠΑ στον απόηχο της πανδημίας, με πηγές, που θέλησαν για εμφανείς λόγους να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, να προβάλλουν ένα ακραίο σενάριο που εμπεριέχει και το ενδεχόμενο ένοπλης σύρραξης μεταξύ των δύο κορυφαίων οικονομιών.

Είναι γεγονός ότι η πανδημία έχει φέρει στο προσκήνιο πλήθος θεωριών συνωμοσίας, παρακολούθησης και καταστροφών, που θα μπορούσαν εν δυνάμει να επηρεάσουν πολιτικές αλλά και να ανατρέψουν μεγαλόπνοα σχέδια πολλών ετών. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο έχει θορυβηθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό το Πεκίνο.

Ως γνωστόν, οι σχέσεις Κίνας και ΗΠΑ βρίσκονται σήμερα στο χειρότερο σημείο τους εδώ και πολλές δεκαετίες, με ολοένα και μεγαλύτερες τριβές, από τις αμερικανικές κατηγορίες για αθέμιτες εμπορικές και τεχνολογικές πρακτικές έως τις διαφορές για το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν και τα αμφιλεγόμενα εδάφη στη Θάλασσα της Ν. Κίνας.

Όμως, πέραν όλων αυτών, το μυστικό έγγραφο καταδεικνύει πώς όλη αυτή η δυσπιστία κατά της Κίνας θα μπορούσε να υπονομεύσει τις στρατηγικές επενδύσεις της. Μία από αυτές, το μεγαλόπνοο πρόγραμμα «Ένας Δρόμος Μία Ζώνη» που προωθεί το Πεκίνο πάνω στους Δρόμους του Μεταξιού, με τεράστιες οικονομικές και εμπορικές ευκαιρίες για τη χώρα, με τις κινεζικές επιχειρήσεις να κάνουν επέλαση σε ξένες αγορές αγοράζοντας νευραλγικούς εταιρικούς στόχους. Το ερώτημα είναι κατά πόσο μπορεί να συνεχιστεί όλο αυτό με τον ίδιο ρυθμό, καθώς η Ευρώπη συνασπίζεται με αυστηρά μέτρα κατά των κινεζικών εξαγορών, κάτι που έχουν κάνουν πράξει νωρίτερα και οι ΗΠΑ.

Επίσης, κάποιες κυβερνήσεις έχουν ζητήσει τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για την αναζήτηση της προέλευσης και εξάπλωσης του ιού. Τον προηγούμενο μήνα η Γαλλία κάλεσε τον πρεσβευτή της Κίνας να δώσει εξηγήσεις για μια δημοσίευση στην ιστοσελίδα της κινεζικής πρεσβείας που κατέκρινε τη Δύση για τον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία. Το θέμα είναι ότι θεατές σε όλο αυτό το σκηνικό είναι τα δισεκατομμύρια ανθρώπων που βλέπουν τη ζωή τους να επηρεάζεται. Μήπως είναι η ευκαιρία για συντονισμό και μεγαλύτερη κοινωνική ευθύνη;

Πηγή: naftemporiki.gr

Από την έντυπη έκδοση

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ