Θα γίνει η Γερμανία ψηφιακή υπερδύναμη;

Οι τηλεδιασκέψεις και η εργασία από το σπίτι έχουν γίνει μια νέα καθημερινότητα. Πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν μάλιστα καλύτερα και πιο παραγωγικά. Θα γίνει η Γερμανία μια νέα ψηφιακή υπερδύναμη;

Εκατομμύρια Γερμανοί εργάζονται από το σπίτι, συναντιούνται μέσω τηλεδιασκέψεων και χρησιμοποιούν ψηφιακές πλατφόρμες. Κάτι που μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες φάνταζε αδιανόητο, έγινε τώρα νέα καθημερινότητα εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού.

Αυτή όμως είναι η μια πλευρά. Πολλές επιχειρήσεις αλλά και υπηρεσίες είναι ακόμα δέσμιες της αναλογικής τεχνολογίας. Έναν μήνα μετά την έλευση της πανδημίας πολλές υπηρεσίες υγείας στη Γερμανία στέλνουν ακόμα με φαξ τους νέους αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων από τον κορονοϊό στο Επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Παρ’ όλα αυτά πολλές επιχειρήσεις αλλά και οι εργαζόμενοι σ’ αυτές έχουν τώρα την ευκαιρία να ανακαλύψουν τα πλεονεκτήματα της εργασίας από το σπίτι. «Κυρίως κλάδοι οι οποίοι δεν συγκαταλέγονταν μέχρι σήμερα στους πρωτοπόρους της ψηφιακής τεχνολογίας, έχουν τώρα τη δυνατότητα να δρέψουν τους καρπούς της. Και με τη βοήθεια ψηφιακών λύσεων να έχουν γρήγορα καλά αποτελέσματα» δηλώνει ο Νιλς Μπρίτζε σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle. Είναι επικεφαλής του τμήματος ψηφιακών διαδικασιών για επιχειρήσεις του γερμανικού συνδέσμου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Bitkom.

Πολλές εταιρείες αλλά και δημόσιοι οργανισμοί συνεχίζουν να χρησιμοποιούν πιο παραδοσιακούς τρόπους, και με αυτό εννοούμε το χαρτί. Συνεχίζουν δηλαδή να στέλνουν γράμματα, φαξ, αλλά και ενημερωτικά φυλλάδια.

Τώρα όμως η πανδημία του κορονοϊού φαίνεται πως προσφέρει ευκαιρίες. «Με την τεχνολογία των cloud κάθε επιχείρηση μέσα σε λίγες μόνο ώρες μπορεί να βρει μια διαδικτυακή λύση για την ψηφιακή υπογραφή, την ψηφιακή επεξεργασία εγγράφων ή τις τηλεδιασκέψεις» τονίζει ο Νιλς Μπρίτζε και συμπληρώνει πως «είναι σχεδόν ένα θαύμα πόσο γρήγορα οι επιχειρήσεις μπορούν να βελτιωθούν».

Τα ψηφιακά εργαλεία δεν αρκούν πάντως από μόνα τους για να αλλάξουν παλιά μοντέλα διεκπεραίωσης της εργασίας. Θα πρέπει να τροποποιηθούν και να προσαρμοστούν οι διαδικασίες, συμπληρώνει ο ειδικός.


DEUTSCHE WELLE

TAGS:
Print Friendly and PDF

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ