7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 4:20

Χένρι Κίσινγκερ: Το αληθινό του πρόσωπο – «Είμαι σχιζοφρενικός»

Ο Χένρυ Κίσσινγκερ, ο άνθρωπος που ασκεί την μεγαλύτερη επιρροή στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και που του οφείλονται κατά μεγάλο μέρος τους μερικές διεθνείς εξελίξεις κοσμοϊστορικής σημασίας, θεωρείται επίσης σύμβολο του σεξ στην περίοδο Νίξον. Είναι γνωστό ότι ο Κίσσινγκερ είναι εκείνος που άσκησε πίεση στην Μόσχα, που έπεισε τον Νίξον να παρέμβει στην Καμπότζη και που προετοίμασε το έδαφος για την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο Πεκίνο. Ποιος είναι όμως ο Κίσσινγκερ σύμβολο του σεξ στην περίοδο Νίξον;

Την ημέρα όπου τον επισκέφθηκα στο Σαν Κλεμέντε (σ.σ. στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ), η εμφάνισή του ήταν, θα μπορούσα να πω, αναχρονιστική. Και όμως, όταν καθήσαμε στην βεράντα, μου είπε κοιτάζοντας τα χοτ-παντς που φορούσα:

«Τι προσπαθείς να κάνεις; Να με αποπλανήσεις; Ξέρεις ότι τα χοτ-παντς μού αρέσουν τρομερά».

«ΤΟ ΒΗΜΑ», 6.2.1972, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Ύστερα μου άναψε το τσιγάρο αγγίζοντάς μου ελαφρά το χέρι, όπως κάνουν οι Ευρωπαίοι, και έπιασε να συζητάει για κοινοτοπίες με τόση προθυμία, σαν το θέμα μας να ήταν μια σινο-σοβιετική προσέγγιση.

Αυτή η εικόνα μπορεί να είναι ιδεώδης για συνομιλίες με τον Κοσύγκιν (σ.σ. τότε πρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου της ΕΣΣΔ) ή τον Τσου Εν Λάι (σ.σ. τότε πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας) ή για διαλέξεις στο Χάρβαρντ. Άραγε όμως οι στάρλετ του Χόλλυγουντ, αυτές που έχουν αναγορεύσει τον Κίσσινγκερ σεξουαλικό σύμβολο, δεν νοιάζονται για το γεγονός ότι τα σοσόνια του τού πέφτουν στις φτέρνες, ότι τα μαλλιά του είναι τόσο κοντά, ώστε δεν θα μπορούσαν να περάσουν ανάμεσά τους τα δάχτυλά τους, και ότι τα περισσευούμενα κιλά γύρω στην μέση του μικραίνουν καταφανώς το ανάστημά του, που και από μόνο του δεν είναι πολύ υψηλό;

«ΤΟ ΒΗΜΑ», 6.2.1972, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Ξαφνικά όμως κάτι αστράφτει στα βαθυγάλαζα μάτια του Κίσσινγκερ, και τότε ο συνομιλητής του διαπιστώνει ότι αυτός ο άνθρωπος πράγματι διαθέτει εκείνον τον μαγνητισμό που προσιδιάζει στους σταρ του κινηματογράφου. Πρόκειται γι’ αυτή την ειδική ιδιότητα που κάνει πολλούς να τον αποκαλούν «ο χαδιάρης Κίσσινγκερ».

Ο Κίσσινγκερ είναι πάντοτε προσηνής, και ιδιαίτερα με τις γυναίκες. Τους αφιερώνει όλη του την προσοχή, σαν αυτά που του λένε να είναι ό,τι τον ενδιαφέρει περισσότερο στον κόσμο. Έγκυρη κοσμικογράφος έχει πει γι’ αυτόν: «Ο Χένρυ είναι σπουδαίος ακροατής, και αυτό νομίζω ότι είναι το μυστικό της επιρροής του πάνω στον Πρόεδρο. Όχι μόνο περιμένει να τελειώσετε αυτό που έχετε να πείτε, αλλά σας δίνει και τον χρόνο να το ξανασκεφθείτε και να το αναθεωρήσετε».

«ΤΟ ΒΗΜΑ», 6.2.1972, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Ο Χένρυ Κίσσινγκερ γεννήθηκε το 1923 στο Φορτ, κοντά στην Νυρεμβέργη, από Εβραίους γονείς της μεσοαστικής τάξεως. Με την άνοδο των ναζί στην εξουσία η οικογένειά του και ο ίδιος υπέστησαν πολλές ταπεινώσεις και διέτρεξαν πολλούς κινδύνους (ένδεκα συγγενείς του έχασαν την ζωή τους στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως), ώσπου κατόρθωσαν να διαφύγουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όλες οι πληροφορίες γι’ αυτή την περίοδο συμφωνούν ότι ο Κίσσινγκερ ήταν ένας ενδοστρεφής και φοβισμένος νεαρός, και η μεγαλύτερή του φιλοδοξία ήταν να γίνει ένας καλός λογιστής.

Την σπάνια ευφυΐα του την ανακάλυψε ένας καθηγητής του στην στρατιωτική σχολή, όταν μπήκε ο Κίσσινγκερ το 1943. Αυτός τον έπεισε να συνεχίσει τις σπουδές του. Όταν ο Κίσσινγκερ μπήκε στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, άρχισε αμέσως να διαπρέπει χάρη στις πνευματικές του ικανότητες, αλλά η ενδοστρέφεια και η αντικοινωνικότης του παρέμειναν αμείωτες.

Το 1949 ο Κίσσινγκερ παντρεύθηκε την Ανν Φλάισερ, επίσης γερμανικής καταγωγής, από την οποία χώρισε το 1964.

«ΤΟ ΒΗΜΑ», 6.2.1972, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Ύστερα από όλην αυτή την ντροπαλοσύνη της νιότης του, για την οποία ωστόσο ο ίδιος προτιμά να μη συζητάει, σήμερα ο Κίσσινγκερ αρέσκεται να τον αποκαλούν «ο μεγαλύτερος γλεντζές της Ουάσιγκτον». Από την άλλη όμως ισχυρίζεται ότι εκείνο που απεχθάνεται περισσότερο από το καθετί, είναι το γεγονός ότι όλοι έχουν τα μάτια τους τέσσερα για να δουν με ποια σταρ του κινηματογράφου κυκλοφορεί. Πολλοί ωστόσο βεβαιώνουν ότι ο Κίσσινγκερ όχι μόνο δεν δυσαρεστείται να τον βλέπουν, αλλά του αρέσει κιόλας.

Πρόσφατα, σε μια εκπομπή της τηλεοράσεως, ακούσθηκε ότι ο Κίσσινγκερ παντρεύθηκε κρυφά την χαριτωμένη ηθοποιό Τζιλ Σαιντ Τζωνς. Τόσο ο Κίσσινγκερ όσο και η ηθοποιός το διέψευσαν.

«Ειδύλλιο δεν υπήρξε ποτέ μεταξύ μας» είπε η Τζιλ. «Μεγάλη φιλία ναι, αλλά ειδύλλιο όχι».

«Ασφαλώς και δεν παντρεύθηκα» γκρινιάζει ο Κίσσινγκερ. «Έχει γούστο να πιστεύετε όλα όσα ακούτε από την τηλεόραση».

Το γεγονός πάντως είναι ότι ο Χένρυ Κίσσινγκερ αρέσει στις γυναίκες. Γιατί άραγε;

«Ίσως επειδή έχω βαθιά φωνή» λέει ο ίδιος κοροϊδευτικά. «Εσείς είσθε γυναίκα. Σας αρέσω;»

«ΤΟ ΒΗΜΑ», 6.2.1972, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Αν όχι για την βαθιά φωνή του ούτε για την εμφάνισή του, που είναι σαν του Ταρζάν, ο Κίσσινγκερ αρέσει σε πάρα πολλούς ανθρώπους για την εξυπνάδα του, την ευστροφία του και την ικανότητά του να προσαρμόζεται. Πλήθος δημοσιογράφοι τον σχολιάζουν, και όλοι κολακευτικά. Ένας λέει: «Με την εξυπνάδα του ο Κίσσινγκερ κατορθώνει να προσαρμόζεται σε όλα τα επίπεδα. Είναι κοινωνικός, πνευματώδης, εύστροφος και ιππότης με τις γυναίκες». Μια γυναίκα δημοσιογράφος: «Τον σέβομαι πάρα πολύ σαν ανθρώπινο πλάσμα».

Η γνώμη της Γκλόρια Στάινεμ, γνωστής για τα φιλοκεννεντικά της αισθήματα, είναι διφορούμενη αλλά τελικά κολακευτική: «Ο Χένρυ είναι το μόνο ενδιαφέρον πρόσωπο μέσα στην κυβέρνηση Νίξον, και δεν φοβάται τους εχθρικούς δημοσιογράφους. Μου αρέσει να κουβεντιάζω μαζί του. Είναι ο μόνος από την ομάδα του Νίξον που ξέρει να συζητήσει… Αν βέβαια επρόκειτο για την κυβέρνηση Κέννεντυ, κανείς δεν θα έδινε προσοχή στον Κίσσινγκερ. Αν δεν υπήρχε τόση έλλειψη ειδήσεων, θα έμενε ξεχασμένος».

Μια άλλη, σύζυγος γνωστού πολιτικού, διαφωνεί με την Στάινεμ. Λέει ότι ο Κίσσινγκερ θα μπορούσε να διαπρέψει σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, του πλέκει το εγκώμιο και επιμένει στο γεγονός ότι διαβάζει πολύ.

Ο Κίσσινγκερ αποποιείται το εγκώμιο, αλλά παραδέχεται ότι διαβάζει πολύ. Τον τελευταίο καιρό τον έχει απορροφήσει πολύ η κινέζικη φιλοσοφία και ιστορία, και δεν πρόφθασε να ρίξει ούτε ματιά στον «Αισθησιακό άνδρα», το βιβλίο που χαλάει κόσμο τώρα εδώ. Όσο για το «Πλαιυμπόυ» όμως, ο Κίσσινγκερ βρίσκει πάντα τον καιρό να ρίξει μια ματιά στις φωτογραφίες, όπως ομολογεί.

Η εν λόγω κυρία, η σύζυγος του πολιτικού, λέει ότι ο Κίσσινγκερ είναι ικανός να μιλήσει για τα πάντα, και αυτό είναι αλήθεια. Λόγου χάρη έχει κάτι να πει για το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται κανείς σε μια αισθηματική περιπέτεια. «Για να την αρχίσεις, ο καλύτερος τρόπος είναι μια ζωηρή συζήτηση. Και για να την τελειώσεις, ο καλύτερος τρόπος είναι ο απότομος… Πρέπει όμως να φροντίσεις να μείνετε πάντα φίλοι».

Υπάρχουν ωστόσο μερικά θέματα που ο Κίσσινγκερ δεν τα αγγίζει ποτέ, και όταν δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, συνηθίζει να ξεφεύγει από την δύσκολη θέση με ένα καλαμπούρι. Μερικά παραδείγματα:

Πώς αναπαύεται; «Πλέκω». Τι του αρέσει να κάνει περισσότερο όταν είναι με την Τζιλ Σαιντ Τζωνς; «Να της μαθαίνω σκάκι». Γιατί δεν δίνει συνεντεύξεις; «Έτσι δημιουργώ μυστήριο. Κοιτάξτε την Γκρέτα Γκάρμπο». Γιατί ο πρόεδρος έστειλε αυτόν στην Κίνα και όχι τον υπουργό των Εξωτερικών Γουίλλιαμ Ρότζερς; «Γιατί ξέρει ότι μου αρέσει η κινέζικη σούπα». Τι πιστεύει για τον Θεό; «Θα χρειαζόμουν έξη τόμους». Θα γράψει βιβλίο; «Όχι. Ξέρω πολλά».

Είναι σαν ο Κίσσινγκερ να θέλει να γίνει γνωστός και ταυτόχρονα να παραμείνει άγνωστος. Είναι σαν ο μισός εαυτός του να προσπαθεί να συγκρατήσει τον άλλο μισό από το να πει πάρα πολλά. Ο ίδιος αστειεύεται γι’ αυτές τις δυο πλευρές του αποδίδοντάς τες στο ζώδιό του, τους Διδύμους. «Είμαι σχιζοφρενικός» λέει. Άλλοι όμως βεβαιώνουν ότι είναι καχύποπτος, ανήσυχος και φοβισμένος, και συγκρατείται μήπως πει πολλά και μπει σε μπελάδες.

Όταν ο Κίσσινγκερ θέλει να δώσει τέλος σε μια συνομιλία, σας παρουσιάζει τα παιδιά του, την Ελίζαμπεθ, 12 ετών, και τον Νταίηβιντ, 10 ετών. Ο Νταίηβιντ κρατάει ένα αρκετά καλό σκίτσο ενός μακρυμάλλη σταρ του ροκ, που μόλις το έχει τελειώσει. Ο πατέρας του το εξετάζει με υπερηφάνεια και λέει:

«Είναι σπουδαίος ζωγράφος, μόνο που μου κάνει χαλάστρα στις σχέσεις μου με τους ηθοποιούς. Τις προάλλες τον σύστησα στην Λάνα Τάρνερ, κι’ αυτός φώναξε: Πω-πω! Τι ’ναι τούτο;»

Ύστερα ο Χένρυ Κίσσινγκερ παίρνει τα παιδιά του από το χέρι και ξεκινά για την Ντίσνεϋλαντ, και τότε ο μεγαλύτερος γλεντζές της Ουάσιγκτον γίνεται ένα πρόσωπο πολύ πιο οικείο.

*Κείμενο της αμερικανίδας κοσμικογράφου και συγγραφέως Kandy Stroud για τον περίφημο πολιτικό, διπλωμάτη και συγγραφέα Χένρι Κίσινγκερ (Henry Alfred Kissinger). Είχε (ανα)δημοσιευτεί στην εφημερίδα «Το Βήμα» την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 1972.

Ο νομπελίστας (τιμηθείς με Νομπέλ Ειρήνης το 1973) Κίσινγκερ —εβραϊκής καταγωγής αμερικανός πολίτης, που είχε γεννηθεί στη Γερμανία— γεννήθηκε στις 27 Μαΐου 1923 και απεβίωσε ύστερα από ένα ολόκληρο αιώνα, στις 29 Νοεμβρίου 2023.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!