5.8 C
Nicosia
Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2025 | 10:35

Ρίκα Διαλυνά: Η «μοιραία» του ελληνικού σινεμά

Η Ρίκα Διαλυνά είναι ελληνίδα ηθοποιός του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης, με διεθνή καριέρα. Προερχόμενη από το χώρο των καλλιστείων, εμφανίστηκε σε ρόλους προκλητικής και μοιραίας γυναίκας στην κινηματογραφική της διαδρομή. Πέρα από το φαίνεσθαι, διέθετε εικαστικό και συγγραφικό ταλέντο.

Η Ειρήνη (Ρίκα) Διαλυνά γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου 1934 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Μόλις τελείωσε το σχολείο έγινε δεκτή στη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου σπούδασε ζωγραφική με τον Γιάννη Μόραλη. Παράλληλα, σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου με δασκάλους τον Δημήτρη Ροντήρη, την Κατίνα Παξινού, τον Αλέξη Μινωτή και τον Σπύρο Μελά.

Το 1954 κατέκτησε τον τίτλο της Σταρ Ελλάς και το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου συμμετείχε στα καλλιστεία, που έγιναν στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνιας για την ανάδειξη της Μις Υφήλιος. Αρχικά δεν της επετράπη η είσοδος στις ΗΠΑ, επειδή θεωρήθηκε κομμουνίστρια. Τελικά, με παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και προσωπικά του Υπουργού Εξωτερικών Τζον Φόστερ Ντάλες έλαβε προσωρινή βίζα και στις 21 Ιουλίου 1954 συμμετείχε στο διαγωνισμό, όπου κατέκτησε την 5η θέση.

Παρέμεινε στις ΗΠΑ, λόγω του γάμου της με τον ελληνοαμερικανό χρηματιστή Νικ Παπαδάκο, με τον οποίο απέκτησε μία κόρη, και παρακολούθησε σεμινάρια υποκριτικής, ενώ συμμετείχε σε εκθέσεις ζωγραφικής. Το 1957 πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο στη Νέα Υόρκη με τον θίασο του Αδαμάντιου Λεμού, με το έργο του Νότη Περγιάλη «Το νυφιάτικο τραγούδι». Από εκεί και πέρα, η δουλειά της στο ελληνικό θέατρο ήταν σποραδική, σε καλούς θιάσους σαν της Κυρίας Κατερίνας, του Κώστα Χατζηχρήστου, της Σμαρούλας Γιούλη, του Λάμπρου Κωνσταντάρα και του Κώστα Βουτσά, σε ελαφρές κωμωδίες και επιθεωρήσεις.

Στον κινηματογράφο έπαιξε βασικά το ρόλο της προκλητικής γυναίκας, εντυπωσιάζο­ντας με την κορμοστασιά της και τον «αέρα» της, στις ταινίες «Για το Ψωμί και τον Έρωτα» (1959), «Λαός και Κολωνάκι» (1959), «Ένας βλάκας και μισός» (1959), «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος» (1960), «Ο άρχοντας του κάμπου» (1961), «Διπλοπενιές» (1966) και «Τι 30, το 40, τι 50» (1972). Συμμετείχε και σε ξένες παραγωγές, όπως «Τα Τέρατα» («I Mostri», 1963) του Ντίνο Ρίζι, «Το μυστικό του Δρος Μαμπούζε» («Die Todesstrahlen des Dr. Mabuse», 1964), «Ιουλιέτα των πνευμάτων» («Giulietta degli spiriti», 1965) του Φεντερίκο Φελίνι και «Οι Εραστές του καλοκαιριού» («Summer Lovers», 1982) του Ράνταλ Κλάιζερ.

Στην τηλεόραση έπαιξε σε πολλές σειρές ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ‘70 («Στησιχόρου 73», «Ονειροπαρμένος», «Γιούγκερμαν», «Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα», «Είσαι το ταίρι μου» κ.ά.). Εμφανίστηκε επίσης σ’ ένα επεισόδιο της αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς «Οι Αρουραίοι της Ερήμου» («The Rat Patrol»), που προβλήθηκε και στην Ελλάδα τη δεκαετία του ‘70.

Η Ρίκα Διαλυνά πέρα από το εικαστικό διαθέτει και συγγραφικό ταλέντο. Έχει κυκλοφορήσει την αυτοβιογραφία της με τίτλο «Ίσως ήταν μόνο όνειρο» (2002) και τα μυθιστορήματα «Η ζωή είναι παράξενη φίλε» (2000), «Μια βαλίτσα μοναξιά» (2003) και «Η ζωή μας κάνει πλάκα» (2016).

Ο γάμος της με τον Νικ Παπαδάκο κράτησε έως το 1964. Το 1983 παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο τον εφοπλιστή Νίκο Χρυσικόπουλο, ο οποίος απεβίωσε το 2017 σε ηλικία 100 ετών.

Πηγή: sansimera.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!