17.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 15:15

«Η Ιταλία εκήρυξε τον πόλεμο κατά της Ελλάδος» – Η 28η Οκτωβρίου μέσα από τον Κυπριακό Τύπο

Τα ξημερώματα Δευτέρας 28 Οκτωβρίου 1940 η Ελλάδα έμπαινε στον πόλεμο κατά της Ιταλίας. Ο Κυπριακός λαός ενημερωνόταν για το ιταλικό τελεσίγραφο και την αρνητική απάντηση της Ελληνικής κυβέρνησης από το ραδιόφωνο.

Οι πρωινές εφημερίδες που ήδη είχαν κυκλοφορήσει αναφέρονταν στα γεγονότα της προηγούμενης ημέρας και την ένταση στις σχέσεις Ιταλίας-Ελλάδας, στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Η μόνη εφημερίδα η οποία στην έκδοση της 28ης Οκτωβρίου αναφερόταν στην έναρξη του πολέμου ήταν η «Εσπερινή».

Εκτενώς τα γεγονότα στην Ελλάδα θα αρχίσουν να καταγράφονται από την έκδοση της επόμενης ημέρας, 29 Οκτωβρίου 1940. Η κάλυψη των γεγονότων δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στο ρόλο της Βρετανίας, της οποίας η Κύπρος εκείνη την περίοδο ήταν αποικία.

Η εφημερίδα «Εσπερινή» στη δεύτερη και τελευταία σελίδα της στο κάτω δεξιό μέρος (όπου παραδοσιακά οι εφημερίδες φιλοξενούσαν την είδηση της τελευταίας στιγμής πριν το φύλλο πάει στο τυπογραφείο) ενημέρωνε το Κυπριακό αναγνωστικό κοινό για την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

Έγραφε σχετικά:

«Η ΙΤΑΛΙΑ ΕΚΗΡΥΞΕ τον πόλεμον κατά της Ελλάδος – Πατριωτικόν διάγγελμα του κ. Μεταξά – Διετάχθη: ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΙΣ – Πολεμικός συναγερμός εις Ελλάδα

ΑΘΗΝΑΙ, 28 Οκτωβρίου. Την 3 πρωϊνήν της σήμερον ο εν Αθήναις Ιταλός Πρεσβευτής δια τελεσιγράφου λήγοντος την 6ην πρωϊνήν απήτησεν από την Ελληνικήν κυβέρνησιν την παραχώρησιν εις την Ιταλίαν επικαίρων στρατιωτικών σημείων εις τα σύνορα, αλλ’ η κυβέρνησις του κ. Μεταξά απέρριψεν ομοφώνως την απαίτησιν της Ιταλίας.

Την 7ην πρωϊνήν η Ιταλία εκήρυξε τον πόλεμον κατά της Ελλάδος.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής κυβερνήσεως κ. Μεταξάς εξέδωκε την 10ην πρωϊνήν ώραν της σήμερον πατριωτικώτατον διάγγελμα προς τον Ελληνικόν λαόν, εις το οποίον μεταξύ άλλων ετόνισεν: «Έλληνες άνδρες, γυναίκες και παιδιά αγωνισθήτε μέχρις ενός υπέρ της Πατρίδος μας, υπέρω των βωμών και των εστιών μας, υπέρ της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας μας. Ζήτω ο Βασιλεύς, ζήτω το Ελληνικόν Έθνος».

Διετάχθη γενική επιστράτευσις εις την Ελλάδα.

Πατριωτικός συναγερμός επικρατεί καθ’ άπασαν την χώραν. Ο ραδιοφωνικός σταθμός των Αθηνών μεταδίδει συνεχώς πολεμικά θούρια, ως «Του Αητού ο Γυιός», «Μαύρη είν’ η Νύκτα στα Βουνά και τα Εμβατήρια της 4ης Αυγούστου».

Στην ίδια σελίδα της εφημερίδας «Εσπερινή» δημοσιεύονται άλλες ειδήσεις που καταγράφουν την κατάσταση που επικρατούσε κατά την 28η Οκτωβρίου:

«Η ΙΤΑΛΙΑ ΕΚΤΟΞΕΥΕΙ ΝΕΑΣ ΑΠΕΙΛΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΕΞΑΨΙΣ ΠΝΕΥΜΑΤΩΝ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ

ΛΟΝΔΙΝΟΝ, 28 Οκτωβρίου. – Εν επεισόδιον επί των Αλβανικών συνόρων, κατά το οποίον η Ιταλία ισχυρίζεται ότι εφονεύθησαν δύο Αλβανοί στρατιώται και ότι έτεροι τραυματίσθησαν, εγένετο αφορμή προς εκτόξευσιν νέων απειλών υπό της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.

Είδησις εξ Αθηνών αναφέρει ότι, κατόπιν συνεδρίας του Ελληνικού Υπουργικού Συμβουλίου την νύκτα της χθες, εγένετο επίσημος διάψευσις οιουδήποτε μεθοριακού επεισοδίου. Ωσαύτως, διαψεύδονται κατηγορηματικώς εν Αθήναις οι Ιταλικοί ισχυρισμοί περί κρυφίας τοποθετήσεως και εκρήξεως βομβών υπό Ελλήνων πρακτόρων εις επίσημα ιδρύματα εν Αλβανία. Εν τω μεταξύ, μεγάλη έξαψις πνευμάτων επικρατεί εν Ελλάδι, αι δε πρόσφατοι αυταί Ιταλικαί απειλαί θεωρούνται ως σοβαραί. Προς τούτο, λαμβάνονται υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως έκτακτα μέτρα καθ’ όλην την χώραν».

«Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΟΛΟΣ ΕΠΑΓΡΥΠΝΕΙ – ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΙΝ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

ΛΟΝΔΙΝΟΝ, 28 Οκτωβρίου. – Ο Ελληνικός στόχος εκτελεί ήδη ημέρας τε και νυκτός γυμνάσια. Αναγγέλλεται, ωσαύτως, εξ Αθηνών, ότι η αεροπορική υπηρεσία εκ Βρινδησίου της Ιταλίας εις Ελλάδα διεκόπη αιφνιδίως.

Αι Ιταλικαί Κυριακάτικαι εφημερίδες δημοσιεύουν δια μακρών τα της δήθεν μεθοριακής συρράξεως και είδησίς της διαλαμβάνει τον ισχυρισμόν, ότι, επιπροσθέτως προς τους δύο φονευθέντας στρατιώτας και τους πολλούς τραυματίας, συνελήφθησαν άνω των εκατόν αιχμάλωτοι.

Ο Ραδιοφωνικός σταθμός της Ρώμης προειδοποίησε ψες τους ακροατάς του, ότι η αναδιοργάνωσις της νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι ήδη σύντομος».

Τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 1940 η εφημερίδα «Ελευθερία» αναφερόταν στην ένταση στις σχέσεις Ελλάδας και Ιταλίας κάνοντας λόγο για ιταλικές μηχανορραφίες και ισχυρισμούς περί ελληνικής εισβολής στην Αλβανία.

«Νέαι ιταλικαί μηχανορραφίαι κατά της Ελλάδος – Η ελληνική κυβέρνησις διαψεύδει κατηγορηματικώς ιταλικούς ισχυρισμούς περί δήθεν συμπλοκών εις τα ελληνοαλβανικά σύνορα»

Κάτω από τον τίτλο, που ήταν το κύριο θέμα, η είδηση στην «Ελευθερία» έγραφε τα εξής:

«Υπό του Ιταλικού Πρακτορείου Στέφανι ανηγγέλθη, ότι άτακτα σώματα, προερχόμενα εξ Ελλάδος, εισέβαλαν εις το Αλβανικόν έδαφος και εχρησιμοποίησαν χειροβομβίδας, και ότι συνεπεία του επεισοδίου τούτου, προκλήθησαν συμπλοκαί μεταξύ Ελληνικών και Ιταλικών φυλακίων εις την Ελληνοαλβανικήν μεθόριον, αι οποίαι έσχον ως αποτέλεσμα τον φόνον δύο Αλβανών και των τραυματισμόν τριών στρατιωτών. Οι Ιταλοί ισχυρίζονται, ότι ετραυμάτισαν τρεις Έλληνας στρατιώτας και συνέλαβον εξ αιχμαλώτους.

Το αυτό Πρακτορείον μετέδωσεν, ότι εξερράγη μία βόμβα εις το γραφείον Ιταλού υπαλλήλου εις τους Αγ. Σαράντα.

Η Ελληνική Κυβέρνησις, δι’ επισήμου αυτής ανακοινωθέντος, διέψευσε κατηγορηματικώς τας πληροφορίας του Πρακτορείου Στέφανι περί του ανωτέρω συνοριακού επεισοδίου και βέβαιοι ότι είναι αδύνατος ή δράσις Ελληνικών συμμοριών επί Ιταλικού εδάφους, προσθέτει δε, ότι ασφαλώς και μεταδοθείσαι πληροφορίαι αφορούν συμπλοκήν μεταξύ Αλβανικών συμμοριών.

Κατ’ επισήμους πληροφορίας του Αθηναϊκού Πρακτορείου την νύκτα της παρελθ. Παρασκευής προς το Σάββατον τα προς την Αλβανικήν μεθόριον Ελληνικά φυλάκια ήκουσαν πυροβολισμούς εντός του Αλβανικού εδάφους. Τα φυλάκια ειδοποίησαν περί τούτου τον επικεφαλής Έλληνα αξιωματικόν, όστις, κατά τα διεθνή ειωθότα, έσπευσε τον Ιταλόν συνάδελφον του αξιωματικόν, τον ευρισκόμενον εις το Αλβανικόν έδαφος, περί των ακουσθέντων πυροβολισμών και να παρακαλέση τούτον να τον πληροφορήση περί των συμβαινόντων. Απεφασίσθη προς τον σκοπόν τούτο όπως σήμερον (χθες) κατά την 4 μ.μ. ώραν γίνει συνάντησις του Έλληνος και Ιταλού αξιωματικού, η οποία και επραγματοποιήθη.

Το Αθηναϊκόν Πρακτορείον προσθέτει επίσης ότι ουδέν άλλον γεγονός συνέβη παρά τα Ελληνοαλβανικά σύνορα και ότι τα Ελληνικά φυλάκια, τα οποία άλλωστε ευρίσκονται εις βάθος τεσσάρων χιλιομέτρων από της συνοριακής γραμμής, ουδεμίαν σχέσιν έχουν με τους ακουσθέντας εντός του Αλβανικού εδάφους πυροβολισμούς.

Σ.Ε. – Η Ελληνική Κυβέρνησις έσπευσε να ενημερώση τας διαφόρους Ευρωπαϊκάς πρωτεύουσας περί των ανωτέρω γεγονότων προς άρσιν πάσης υπονοίας, την οποίαν οι προπαγανδισταί του Άξονος θα εδημιούργουν κατά της Ελλάδος, με απώτερον σκοπόν την πρόκλησιν περιπλοκών εις την περιοχήν αυτήν των Βαλκανίων».

Η εφημερίδα «Εσπερινή» στην έκδοσή της της 28ης Οκτωβρίου 1940, στην πρώτη της σελίδα, δημοσίευε σχετική ανταπόκριση του «Ρέουτερ» η οποία αναφερόταν στην κατάσταση στα ελληνοαλβανικά σύνορα:

«Η Ελλάς διαψεύδει τα περί «επεισοδίων» εις τα Ελληνο-Αλβανικά σύνορα.

Λονδίνον, 27. Επίσημον Ελληνικόν ανακοινωθέν εκδοθέν εν Αθήναις την μεσημβρίαν της σήμερον, διαψεύδει κατηγορηματικώς την μεταδοθείσαν υπό του Ιταλικού πρακτορείου «Στέφανι» πληροφορίαν καθ’ ήν Έλληνες στρατιώται επετέθησαν το παρελθόν Σάββατον κατά του Ιταλικού φυλακίου εις Κορυτσάν δια χειροβομβίδων και όπλων και ότι δήθεν εφονεύθησαν δύο Αλβανοί στρατιώται και ετραυματίσθησαν τρεις. Οι Ιταλοί ισχυρίσθησαν ότι συνέλαβαν 6 Έλληνας αιχμαλώτους κατά την συμπλοκήν.

Το Ελληνικόν ανακοινωθέν τονίζει ότι αποκλείεται δράσις τακτικού στρατού ή ομάδων εκ του Ελληνικού εδάφους και ότι πιθανόν να πρόκειται περί συμπλοκής Αλβανικών συμμοριών επί Αλβανικού εδάφους.

Σήμερον (χθες) θα συναντηθούν επί των συνόρων Έλληνες και Ιταλοί αξιωματικοί».

Ο Κυπριακός Τύπος την επόμενη ημέρα, δηλαδή στις 29 Οκτωβρίου 1940, ήταν εξ ολοκλήρου αφιερωμένος στα γεγονότα της Ελλάδας και στα ελληνοαλβανικά σύνορα, ενώ ενημέρωναν τους αναγνώστες τους και για επιτυχίες του ελληνικού στρατού.

Η εφημερίδα «Ανεξάρτητος» αφιέρωσε εξ ολοκλήρου την πρώτη του σελίδα με ειδήσεις για τον πόλεμο στην Ελλάδα:

«ΑΠΟ ΤΗΣ ΠΡΩΪΑΣ ΤΗΣ ΧΘΕΣ Η ΕΛΛΑΣ ΕΥΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΙΣ ΠΟΛΕΜΟΝ ΜΕΤΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ – ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΕΡΡΩΜΕΝΩΣ, ΚΑΘΗΛΩΣΑΝΤΑ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟΝ ΕΙΣ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ – ΙΤΑΛΙΚΑ ΑΕΡΟΠΟΛΑΝΑ ΕΒΟΜΒΑΡΔΙΣΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑΣ ΠΟΛΕΙΣ – 50 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 100 ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΙ ΕΙΣ ΠΑΤΡΑΣ – Η ΑΓΓΛΙΑ ΘΑ ΠΑΡΑΣΧΗ ΠΑΣΑΝ ΒΟΗΘΕΙΑΝ – ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑΝ – ΠΟΛΕΜΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ – Η ΣΤΑΣΙΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ».

Στην εκτενέστατη είδηση που καλύπτει την πρώτη σελίδα της εφημερίδας καταγράφονται όλα τα γεγονότα καθώς και οι πρώτες αντιδράσεις των Κυπρίων: «Μέγα πλήθος συνεκετρώθη εις το Ελληνικόν Προξενείον, πολλοί νέοι εδήλωσαν προς τον Πρόξενον ότι επιθυμούν να καταταχθούν εις τον Ελληνικόν στρατόν ως εθελονταί».

Στη συνέχεια γίνεται εκτενής κάλυψη του πως η Αγγλία αντέδρασε στην ιταλική επίθεση κατά της Ελλάδας.

Στο κάτω μέρος της πρώτης σελίδας η είδηση έγραφε:

«Ώρα 3η πρωϊνή – ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΠΡΟΗΛΑΥΣΑΝ 8 ΜΙΛΙΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ – ΕΘΡΑΥΣΘΗ Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ

ΑΘΗΝΑΙ, 28 (Ρέουτερ). – Τα Ελληνικά στρατεύματα έθραυσαν την Ιταλικήν άμυναν εις εν σημείον των συνόρων και προήλαυσαν οκτώ μίλια εντός του Αλβανικού εδάφους».

Η εφημερίδα «Ελευθερία» έγραφε στον πρωτοσέλιδο τίτλο της:

«Η ΛΗΣΤΡΙΚΗ ΙΤΑΛΙΑ ΕΠΕΔΥΘΗ ΕΙΣ ΠΟΛΕΜΟΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΤΑ ΕΛΛΗΝ. ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΜΑΧΟΝΤΑΙ ΕΡΡΩΜΕΝΩΣ ΕΙΣ ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ – ΒΡΕΤΤΑΝΙΚΑΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΔΡΩΣΙΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ»

Η είδηση στη συνέχεια ξεκινούσε με ανταπόκριση από το Λονδίνο (28 Οκτωβρίου) η οποία έγραφε πως «Η Ιταλία και η Ελλάδας ευρίσκονται εις πόλεμον από της αυγής της σήμερον, επιχειρήσεις δε διεξάγονται κατ’ αέραν, ξηράν και θάλασσαν. Αι τελευταίαι εξ Αθηνών πληροφορίαι παρέχουν την ουσίαν μιάς συνομιλίας, η οποία διεξήχθη την πρωΐαν της σήμερον μεταξύ του στρατηγού Μεταξά και του Σερ Μ. Πάλλαιρετ, Βρεττανού Πρεσβευτού εν Αθήναις, κατά την οποίαν ο στρατηγός Μεταξάς εζήτησε την βοήθειαν της Βρεττανίας εις τον άνισον αγώνα της Ελλάδος, τω παρεσχέθη δε διαβεβαίωσις, ότι η Βρεττανία θα παράσχη εις την Ελλάδα πάσαν δυνατήν βοήθειαν δια την προάσπισιν της εναντίον της Ιταλικής επιθέσεως».

Σε άλλο σημείο δημοσιεύονταν άλλα τηλεγραφήματα τα οποία κατέγραφαν τα γεγονότα στην Ελλάδα…

«ΑΘΗΝΑΙ, 28 Οκτωβρ. (Τηλ. Αθην. Πρακτορείου).

Σήμερον Δευτέραν, ώραν τρίτην προμεσημβρινήν, ο Αθήναις Πρεσβευτής της Ιταλίας μετέβη παρά τω Προέδρω του Υπουργικού Συμβουλίου και επέδωκεν αυτώ διακοίνωσιν εκ μέρους της Κυβερνήσεως του, δι’ ης ζητείται η ευχέρεια κατοχής υπό την Ιταλικών στρατιωτικών δυνάμεων και δια την διάρκειαν της παρούσης συρράξεως μετά της Μεγάλης Βρεττανίας στρατηγικών σημείων εντός της Ελληνικής Επικράτειας. Ο Πρεσβευτής προσέθεσε προφορικώς, ότι η περιπτώσει μη αποδοχής τα Ιταλικά στρατεύματα θα επιτεθώσι την 6ην πρωϊνήν. Ο Πρωθυπουργός κ. Μεταξάς απήντησεν, ότι παρομοίας φύσεως ενέργεια θα ισοδυναμεί προς κήρυξιν πολέμου».

Η εκτενής είδηση συνοδευόταν και με φωτογραφία του βασιλιά Γεωργίου με τη λεζάντα: «ένας αληθινός Έλλην Βασιλεύς». (Να σημειωθεί ότι οι εφημερίδες της εποχής σπανίως είχαν φωτογραφίες στα φύλλα τους).

Στη δεύτερη σελίδα της η εφημερίδα κάτω από τον τίτλο «ΠΩΣ ΗΚΟΥΣΕΝ Ο ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΛΑΟΣ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΙΝ ΠΕΡΙ ΚΗΡΥΞΕΩΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ», έγραφε και τα εξής:

«Αίσθημα ζωηράς αγανακτήσεως και βρασμός ψυχής διακατέχουν ολόκληρον τον Κυπριακόν λαόν από της πρωΐας της χθες αφ’ ής δηλ. στιγμής εγνώσθη η είδησις περί κηρύξεως του πολέμου κατά της Ελλάδος υπό της Ιταλίας.

Η είδησις εις την Λευκωσίαν εγνώσθη κατά την πρωΐαν εκ των ραδιοφωνικών εκπομπών και μετεδόθη αστραπιαίως εις την αγοράν και όλας τα συνοικίας. Πλήθη κόσμου συνέρρευσαν αμέσως εις τα λέσχας και άλλα δημόσια κέντρα δια ν’ ακούσουν πληρεστέρας λεπτομερείας, πολλοί δε ήταν εκείνοι οι οποίοι εδάκρυον εκ συγκινήσεως πληροφορούμενοι την Σπαρτιατικήν απάντησιν, την οποία η Ελλάς έδωσεν εις το εκβιαστικόν τελεσίγραφον του Μουσολίνι».

Η εφημερίδα «Εσπερινή» στην πρώτη της σελίδα δημοσίευσε εκτενές άρθρο με το οποίο εκφραζόταν υποστήριξη στον αγώνα της Ελλάδας κατά της Ιταλίας. Εκτενώς ο πόλεμος καλυπτόταν με σειρά ανταποκρίσεων στην δεύτερη σελίδα της εφημερίδας: «ΦΟΝΙΚΩΤΑΤΗ ΜΑΧΗ ΕΙΣ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟ-ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ – ΚΑΤΑΡΡΙΨΙΣ ΙΤΑΛΙΚΩΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ

ΑΘΗΝΑΙ, 29 Οκτωβρίου (Ρέουτερ – Ώρα λήψεως 7.13 π.μ.). – Συμφώνως προς το 3ο πολεμικόν ανακοινωθέν του Ελληνικού Στρατηγείου, συνεχίζεται η μάχη εις τα Αλβανο-Ελληνικά σύνορα, οι δε Έλληνες κρατούν τα θέσεις των.

ΛΟΝΔΙΝΟΝ, 29 Οκτωβρίου (B.B.C.). – Μεταξύ των Ελληνικών και των Ιταλικών στρατευμάτων διεξάγεται από χθες φονικωτάτη μάχη εις τον τομέα της Φλωρίνης. Τα Ελληνικά στρατεύματα αμύνονται κρατερώς και διατηρούν σταθερά όλας τα θέσεις των. Μέχρι τούδε ελλείπουν περισσότεραι πληροφορίαι εν Λονδίνω.

Ο στρατηγός Μεταξάς απέστειλεν ημερήσιαν διαταγήν προς τον Ελληνικόν στρατόν, προς τον οποίον εκφράζει την ευγνωμοσύνην του Έθνους, δια την αποφασιστικότητα του.

ΛΟΝΔΙΝΟΝ, 29 Οκτωβρίου. – Αγγέλλεται εξ Αθηνών, ότι κατά τας χθεσινάς επιδρομάς της Ιταλικής αεροπορίας κατερρίφθησαν δύο Ιταλικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα».

Η εφημερίδα «Νέος Κυπριακός Φύλαξ» στην έκδοσή της Τρίτης 29 Οκτωβρίου 1940 κυκλοφορούσε με τον εξής τίτλο: «ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ, ΖΗΤΩ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ, ΖΗΤΩ Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ – Η ΕΛΛΑΣ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΗΔΗ ΑΠΟ ΞΗΡΑΣ, ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΚΑΙ ΑΕΡΟΣ ΠΡΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΙΝ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ – ΑΓΓΛΙΚΑΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΕΒΙΒΑΣΘΗΣΑΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΝ»

Όπως και οι άλλες εφημερίδες δημοσιεύει εκτενώς σειρά ανταποκρίσεων ξένων πρακτορείων τα οποία αναφέρονται στα γεγονότα στην Ελλάδα.

Με την ένδειξη «ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΩΡΑ» η εφημερίδα δημοσιεύει σύντομη είδηση στην οποία αναφέρει πως «Ο Ελληνικός Στρατός Εισέβαλεν εις Αλβανίαν».

Στη δεύτερη σελίδα η είδηση έγραφε: «Ο ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΛΑΟΣ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΗ ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

Η συγκινήσις την οποία ησθάνθη σύμπας ο Κυπριακός λαός μόλις ηγγέλθη η προπετής κήρυξις του πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος, ήτο παντού έκδηλος. Η ιερά αγανάκτησις, η οποία διεγράφετο εις τα πρόσωπα όλων, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και κοινωνικής τάξεως, συνωδεύετο και από δάκρυα πατριωτικής συγκινήσεως».

ΠΗΓΗ: Ψηφιοποιημένο Αρχείο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!