Η Turkiye ισχυρίζεται πάντως ότι «πολλά θέματα θα είναι στην ατζέντα των δύο ηγετών, από τους “Τούρκους” στη Δυτική Θράκη μέχρι τα προβλήματα στα νησιά. Επιπλέον, θα αξιολογηθούν τα βήματα που μπορούν να γίνουν για να αυξηθεί ο όγκος του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, που πλησιάζει τα 6 δισ. δολάρια, στα 10 δισ. δολάρια».
H Sabah από την πλευρά της γράφει στον τίτλο του σχετικού ρεπορτάζ: «Έκκληση του Προέδρου Ερντογάν στον Μητσοτάκη που θα έρθει σήμερα στην Άγκυρα: Ας κάνουμε πρωτοφανή βήματα στην ιστορία»
Η τουρκική εφημερίδα εστιάζει το ρεπορτάζ της για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη δήλωση Ερντογάν ότι «θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η ηρεμία θα επικρατήσουν για πάντα και στις δύο πλευρές του Αιγαίου Πελάγους. Η πρόκληση είναι να οικοδομήσουμε και να λύσουμε προβλήματα με έμπειρο τρόπο»
«Να γκρεμίσουμε τα τείχη»
Η Milliyet σε άρθρο με τίτλο « Στο χέρι μας είναι να γκρεμίσουμε τα τείχη», γράφει: «Ο Πρόεδρος Ερντογάν κατέστησε σαφές πώς είναι στο χέρι μας να χαλαρώσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών που προσπαθούν να στριμωχτούν ανάμεσα σε δύο τείχη και να γκρεμίσουμε αυτά τα τείχη που είναι γεμάτα με προκαταλήψεις. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ιστορικά και ειλικρινή βήματα εστιασμένα στη λύση».
Ο πολύ γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Μουράτ Γετκίν σημειώνει πάντως στην ιστοσελίδα Yetkinreport ότι το βασικό πρόβλημα στη σημερινή συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη είναι «να διαβεβαιώσουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα»
Όπως αναφέρει ο Γετκίν, «το πιο σημαντικό αποτέλεσμα που αναμένεται από τη φιλοξενία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα ως προσκεκλημένος του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν .θα είναι να μην σημειωθούν δυσάρεστα περιστατικά… Γιατί ούτε ο Ερντογάν ούτε ο Μητσοτάκης θέλουν να παρεκκλίνουν από τη «θετική ατζέντα» που συμφώνησαν στην Αθήνα, ούτε είναι σε θέση να αγνοήσουν και να αποφύγουν να εκφράσουν τα τρέχοντα προβλήματα.
Τι σημαίνει αυτή η «θετική ατζέντα»;
«Θετική ατζέντα» λέει ο Μουράτ Γεκτίν, εν ολίγοις, σημαίνει «Συγκέντρωση στη συνεργασία, όχι στα προβλήματα. Για παράδειγμα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να αφήσουμε στην άκρη το Κυπριακό. Γιατί όλοι γνωρίζουν ότι το να γίνει η Κύπρος αντικείμενο διαπραγμάτευσης στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας αποτελεί εγγύηση ότι δεν θα σημειωθεί ούτε ένα χιλιοστό προόδου. Η συμπερίληψη επίσης, ζητημάτων που δεν έχουν επιλυθεί εδώ και δεκαετίες, όπως η υφαλοκρηπίδα, ο εναέριος χώρος και τα “αμφισβητούμενα” νησιά του Αιγαίου, στην ατζέντα συνεργασίας, σημαίνει είσοδος σε αδιέξοδο».
Μιχάλης Ψύλος • [email protected]