Υπέρμετρες προσδοκίες δεν υπάρχουν για το σημερινό ραντεβού, καθώς δεν αναμένεται να γίνει αναλυτική συζήτηση για τα δύσκολα ζητήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ωστόσο είναι σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, προκειμένου οι όποιες διαφορές να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις.
Ουσιαστικά αναμένεται να γίνει μια επισκόπηση των διμερών σχέσεων και να συζητηθούν οι περιφερειακές εξελίξεις, σε μια εποχή πολλαπλών γεωπολιτικών προκλήσεων. Παράλληλα στη σημερινή συνάντηση θα συζητηθεί ο οδικός χάρτης των επόμενων μηνών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν τα χρονοδιαγράμματα για τον πολιτικό διάλογο, την θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Να σημειωθεί εδώ πως αναμένεται να υπάρξει μία ακόμα συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας- που θα φιλοξενηθεί στην Τουρκία αυτή τη φορά – στο τέλος του χρόνου
«Έχουμε όλη τη διάθεση να μπούμε σε μια διαδικασία συζητήσεων, χωρίς όμως να μπαίνει υπό διαπραγμάτευση όλο αυτό το οποίο κατά καιρούς λέμε, ζητήματα «κόκκινων» γραμμών» σημείωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Στην Αθήνα δεν υπάρχουν αυταπάτες πως η τουρκική πλευρά θα ξεχάσει από τη μία μέρα στην άλλη το αναθεωρητικό της αφήγημα. Και αυτό που υπογραμμίζεται εμφατικά από την κυβερνητική πλευρά είναι πως καμία συζήτηση δεν μπορεί να γίνει για θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Να σημειωθεί εδώ πως ένα από τα θέματα που θα τεθούν στη σημερινή συνάντηση είναι και το μεταναστευτικό. Από την κυβέρνηση επισημαίνεται πως υπάρχει συνεργασία με την τουρκική πλευρά στο συγκεκριμένο θέμα κι αυτό έχει συμβάλλει στο να συγκρατηθούν σε ένα βαθμό οι ροές. Ωστόσο παράλληλα τονίζεται πως η αλλαγή του τρόπου δράσης των κυκλωμάτων των διακινητών απαιτεί αναβάθμιση των κινήσεων.
Κυπριακό
Σε μία περίοδο που καταγράφεται έντονη κινητικότητα στο Κυπριακό και στόχος είναι να υπάρξει επανέναρξη του διαλόγου ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το θέμα στον Τούρκο πρόεδρο. Υπενθυμίζεται πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατηρεί μια σκληρή γραμμή στο συγκεκριμένο θέμα και μένει να φανεί αν θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο και το επόμενο διάστημα
Σαφής είναι η θέση της ελληνικής πλευράς και υπογραμμίζεται εμφατικά πως είναι αυτονόητο ότι η επανεκκίνηση του διαλόγου στην κατεύθυνση της εξεύρεσης μόνιμης, δίκαιης και βιώσιμης λύσης για την επανένωση του νησιού δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει εκτός του πλαισίου των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. H Αθήνα και η Λευκωσία έχουν συντονίσει τις κινήσεις τους στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Χριστοδουλίδη στο Μαξίμου. Να σημειωθεί ακόμα πως ο πρωθυπουργός αναμένεται την Πέμπτη να έχει συνάντηση με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Πηγή: Ναυτεμπορική, Κατερίνα Κοκκαλιάρη • [email protected]