Με βασικό σύνθημα την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Φάμελλος μίλησε για έναν ΣΥΡΙΖΑ «σοβαρό, σύγχρονο, αξιόπιστο δυναμικό, έναν ΣΥΡΙΖΑ των αξιών του ήθους και των αγώνων της προοδευτικής παράταξης, με σημείο αναφοράς την παρακαταθήκη της κυβέρνησης της Αριστεράς, του Αλέξη Τσίπρα, που κράτησε την κοινωνία και την Ελλάδα όρθια».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νίκος Παππάς: Δεν θα είμαι υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ
Ο κ. Φάμελλος έχει την υποστήριξη της πτέρυγας των “87” και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα που παρακολουθεί τα τεκταινόμενα, χωρίς να κρύβει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ξεπεράσει την περίοδο Κασσελάκη.
Η επόμενη κίνηση θα είναι η παρουσίαση των υπογραφών που θα συνοδεύσουν την επίσημη κατάθεση της υποψηφιότητάς του και θα συμβολίζουν την ενωτική του υποψηφιότητα.
Ο Παύλος Πολάκης προτίμησε να επισκεφθεί την Κουμουνδούρου και να καταθέσει – όχι απλώς να ανακοινώσει –την υποψηφιότητά του, στην γραμματέα του κόμματος μαζί με τις υπογραφές που απαιτούνται και το “πόθεν έσχες” του. Σε μία κίνηση που εκθέτει τον Στέφανο Κασσελάκη, ζήτησε από όλους του υποψηφίους να πράξουν το ίδιο όπως προβλέπει η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Στην δήλωση του ανέφερε: «Εγώ θέλω να καλέσω όλους τους συνυποψήφιους μου να προχωρήσουμε σε έναν αγώνα αντιπαράθεσης θέσεων και προγραμμάτων γιατί η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση που να προβάλλει ένα εφαρμόσιμο, ριζοσπαστικό, κοινωνικά αναγκαίο και λαϊκά κατανοητό πρόγραμμα διακυβέρνησης, σαν εναλλακτική στην διακυβέρνηση του Μητσοτάκη ο οποίος κλείνει τον κύκλο του».
Ενώ όμως οι δύο υποψήφιοι ξεκινούν την καμπάνια τους για την διεκδίκηση της ηγεσίας, ο Στέφανος Κασσελάκης δηλώνει απλώς ότι “είμαι εδώ”. Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο στο έκτακτο Συνέδριο του κόμματος στις 3 Νοεμβρίου να ζητήσει ακύρωση της Κεντρικής Επιτροπής για την καθαίρεσή του. Παράλληλα όμως δεν θα ζητήσει ακύρωση της εκλογικής διαδικασίας. Σε αυτή την περίπτωση θα επιστρέψει σαν αρχηγός για το μεσοδιάστημα από το Συνέδριο στις 3 Νοεμβρίου, μέχρι την εκλογή της 24ης του ίδιου μήνα. Κάπως έτσι οι εκλογές για τους συνέδρους θα αποτελέσουν πρόκριμα. Εφόσον ο κ. Κασσελάκης καταλήξει σε αυτή την τακτική διαμορφώνεται ο κίνδυνος να προκύψει διάσπαση στο Συνέδριο.
Γερά χαρτιά και αδυναμίες των δύο υποψηφίων
Σε κάθε περίπτωση το βασικό ερώτημα είναι εάν ο Σωκράτης Φάμελλος, με μία στιβαρή και ενωτική υποψηφιότητα, μπορεί να αναπτύξει δυναμική και να ανατρέψει το προβάδισμα που προς το παρόν διατηρεί ο Στέφανος Κασσελάκης. Στα υπέρ του έχει μία κατά γενική ομολογία επιτυχημένη παρουσία ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και την εν γενεί συγκροτημένη παρουσία του.
Στόχος του Σωκράτη Φάμελλου είναι να δραστηριοποιήσει και να φέρει στην κάλπη τους απογοητευμένους από την περίοδο Κασσελάκη ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο καθώς υστερεί στο επικοινωνιακό πεδίο του Στέφανου Κασσελάκη. Η χθεσινή του πρώτη εμφάνιση με την τηλεοπτική δήλωση, παρότι σύντομη και συγκροτημένη, δείχνει ότι θέλει δουλειά.
Από την άλλη η δυναμική είναι εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη που απαξιώνεται και χάνει έδαφος μέρα με την ημέρα. Φαίνεται και από την μικρή ανταπόκριση στις επισκέψεις του, προ εβδομάδας στην Άρτα και χθες στην Τρίπολη. Το 30% που του δίνουν οι μετρήσεις είναι πολύ χαμηλότερο από το 45% που πήρε πέρυσι στον πρώτο γύρο.
Ωστόσο ο κ. Κασσελάκης έχει ένα μεγάλο ατού: είναι επικοινωνιακός και αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την προβολή της προσωπικής του εικόνας. Το ερώτημα εντέλει είναι εάν οι followers θα νικήσουν τους παραδοσιακούς πολιτικοποιημένους ψηφοφόρους και αν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ προτιμήσουν τη μετάλλαξη που προτείνει ο Στέφανος Κασσελάκης σε ένα αρχηγοκεντρικό, αμερικανόπνευστο σχήμα από την μετεξέλιξη σε ένα σύγχρονο κεντροαριστερό κόμμα.