Διχασμένος βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη μαραθώνια συζήτηση και τις διαφωνίες που προκάλεσε η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου από τον Νίκο Παππά, στην θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Η πρόταση πέρασε με 17 ψήφους υπέρ, 12 κατά και 4 «παρών».
Προηγήθηκε διαφωνία σχετικά με το αν θα έπρεπε να διενεργηθεί ψηφοφορία πρώτα για την πρόταση μομφής κατά του Σωκράτη Φάμελλου (όπως ζητούσε ο ίδιος) και να ακολουθήσει μετά η ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο. Τελικά ο κ. Φάμελλος που είχε δηλώσει ότι δεν παραιτείται και δεν δέχεται την «καθαίρεση», υπαναχώρησε και δέχθηκε να γίνει μία μόνο ψηφοφορία για τον κ. Παππά.
Στο κλείσιμο της συνεδρίασης πριν την ψηφοφορία ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε: «Πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτό τον ανασχηματισμό για να συνεργαστούμε καλύτερα, πρέπει να είμαστε ενωμένοι απέναντι στο καθεστώς Μητσοτάκη και σας ζητώ να υπερψηφίσετε. Δεν μπορούμε να πάμε σε αναβολή της ψηφοφορίας γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ».
- Υπέρ της πρότασης του προέδρου ψήφισαν οι Έλενα Ακρίτα, Ευάγγελος Αποστολάκης, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Γιώργος Γαβρήλος, Ρένα Δούρου, Καλλιόπη Βέτα, Ράνια Θρασκιά, Νίνα Κασσιμάτη, Βασίλης Κόκκαλης, Κυριακή Μάλαμα, Αλέξανδρος Μεΐκόπουλος, Νίκος Παππάς, Γιώτα Πούλου, Πέτρος Παππάς, Γιάννης Σαρακιώτης, Θεοδώρα Τζάκρη, Ραλλία Χρηστίδου
- Όχι ψήφισαν οι Όλγα Γεροβασίλη, Χρήστος Γιαννούλης, Διονύσης Καλαματιανός, Συμεών Κεδίκογλου, Μαρίνα Κοντοτόλη, Αθηνά Λίνου, Κώστας Μπάρκας, Κατερίνα Νοτοπούλου, Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, Ανδρέας Παναγιώτοπουλος, Σωκράτης Φάμελλος, Γιώργος Ψυχογιός.
- Παρών ψήφισαν οι Μιλτιάδης Ζαμπάρας, Χάρης Μαμουλάκης, Γιώργος Παπαηλιού, Γιώργος Καραμέρος.
Πηγές από την ομάδα των «87» σχολίαζαν καυστικά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας: «Πρόεδρος χωρίς πλειοψηφία στην Κ.Ο. ο Κασσελάκης. Έχει 17 από 35 βουλευτές
Πηγές από την ηγεσία απαντούσαν πως «ο πρόεδρος έχει τεράστια πλειοψηφία στη βάση. Μόνο αυτή η πλειοψηφία μετρά. Αν επιθυμεί η ομάδα των «87» -ή όσων είναι τέλος πάντων- ας τον προκαλέσουν στην Κεντρική Επιτροπή».
Τα βλέμματα στον Π. Πολάκη
Υπενθυμίζεται εδώ πως στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου πρόκειται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.
Ωστόσο μέχρι τότε θα έχει ενδιαφέρον πώς θα κινηθούν από την μια πλευρά ο Παύλος Πολάκης και από την άλλη πλευρά οι «87» (που είχαν αποχωρήσει από την πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας εκφράζοντας τις σαφείς διαφωνίες τους σε κείμενό τους).
Νίκος Παππάς: Καθαρό αποτέλεσμα
Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο κ. Παππάς δήλωσε:
«Θέλω να ευχαριστήσω κατ’ αρχήν των πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη για τη τιμητική πρόταση προς το πρόσωπό μου και τα πρόσωπα για τις στελέχωση του προεδρίου της κοινοβουλευτικής ομάδας, να ευχαριστήσω όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργική συζήτηση, ανεξαρτήτως της τοποθέτησής τους και να υποσχεθώ ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις, μαζί με όλα τα μέλη της βουλευτικής ομάδας για να σταθεί κοινοβουλευτική ομάδα μας στο ύψος των περιστάσεων, να κάνει πράξη την ανάγκη και οργανωμένη εξωστρέφεια του κόμματος και υπέρβαση των όποιων δυσκολιών έχουν παρουσιαστεί το τελευταίο διάστημα. Έχουμε όλο το ιδεολογικό και πολιτικό όπλοστάσιο, έχουμε την υποχρέωση να δίνουμε χώρο με τις δημόσιες τοποθετήσεις μας, τις προγραμματικές μας θέσεις, να ακούγονται να αξιολογούνται από το λαό και αυτό θα κάνουμε.
Είναι ένα αποτέλεσμα καθαρό, ένα αποτέλεσμα δημοκρατικό, ένα αποτέλεσμα που μας δίνει την εντολή να πάμε όλοι μαζί παρακάτω. Από αυτή τη στιγμή και μετά δεν έχει καμία σημασία τι ψήφισε ο κάθε βουλευτής. Όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με οδηγό τις συλλογικές μας αποφάσεις μπορούμε να φέρουμε τα θετικά αποτελέσματα για την κοινωνία».
Από την πλευρά της, η κ. Βούλα Κεχαγιά, εκπρόσωπος τύπου είπε: «Ήταν μία δύσκολη συνεδρίαση, η οποία όμως κατέληξε παραγωγική έγινε μία αλλαγή στο προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας έχουμε νέο πρόεδρο κοινοβουλευτικής ομάδας το Νίκο Παππά.
Αυτό που θέλουμε και επιθυμούμε όλοι αυτό να σηματοδοτήσει μία νέα αρχή για το ΣΥΡΙΖΑ- προδευτική συμμαχία και ενωμένοι να προχωρήσουμε στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο και να δώσουμε τις μάχες εντός και εκτός βουλής».
Για το ότι δεν στηρίχτηκε από όλους τους βουλευτές η πρόταση του προέδρου, ανέφερε: «Δεν είναι κάτι το οποίο είναι ευχάριστο, οι βουλευτές εξέφρασαν τις αντιρρήσεις και αιτιάσεις τους, ωστόσο έγινε ένας γόνιμος και παραγωγικός διάλογος, οδήγησε σε σένα θετικό αποτέλεσμα. Όλα είναι αποδεκτά, ο καθένας μπορεί να εκφράζει τις αντιρρήσεις του, αλλά στο τέλος της βραδιάς έχουμε μία θετική κατάληξη και αυτό μετράμε, διότι όπως είπε και ο πρόεδρος στο κλείσιμο της ομιλίας του, έχουμε μπροστά μας μία πολύ δύσκολη μάχη απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα τη ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ».