24.8 C
Nicosia
Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2026 | 14:13

Διαψεύδει ο Σ. Παπασταύρου ότι απειλήθηκε από την Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Αθήνα

Στις αναφορές για την επίμαχη συνομιλία του με την Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Αθήνα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, απάντησε από το βήμα της Βουλής ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα για άσκησης πίεσης ή απειλών σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρου Καζαμία, με αφορμή το σχετικό δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο κ. Παπασταύρου ανέφερε ότι ουδέποτε τέθηκε θέμα πίεσης προς την ελληνική πλευρά προκειμένου να προχωρήσει σε κάποια συγκεκριμένη ενέργεια, σημειώνοντας παράλληλα ότι κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν αποδεκτό.

Ο Υπουργός απέφυγε να σχολιάσει αναλυτικά την εκδοχή της συνομιλίας που παρουσίασε η αμερικανική εφημερίδα. Αντίθετα, έστρεψε το βάρος στην άσκηση των καθηκόντων του, επισημαίνοντας ότι ευθύνη του δεν είναι να σχολιάζει δημοσιεύματα, αλλά να υπερασπίζεται το εθνικό συμφέρον.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, τις οποίες χαρακτήρισε στρατηγικές και βασισμένες στον αμοιβαίο σεβασμό. Στο ενεργειακό πεδίο, τόνισε ότι η συνεργασία Αθήνας και Ουάσιγκτον έχει διευρυνθεί σημαντικά, κάνοντας ειδική μνεία στην παρουσία μεγάλων αμερικανικών εταιρειών στον τομέα των υδρογονανθράκων αλλά και στον ρόλο της Ελλάδας στον Κάθετο Διάδρομο.

Σύμφωνα με τον κ. Παπασταύρου, η αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης της χώρας μέσω του Κάθετου Διαδρόμου ενισχύει τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, ενώ ανέφερε ότι η Κυβέρνηση λειτουργεί με βάση τους κανόνες του ανταγωνισμού και της διαφάνειας.

«Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ είναι ειλικρινείς και με βάθος. Ανακοινώθηκε χθες από το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ότι θα έρθει στην Ελλάδα ο κ. Ρούμπιο. Συνάντησα τον Κρις Ράιτ, είναι η έβδομη φορά που συναντιόμαστε. Η ενεργειακή συνεργασία μας είναι στενή. Αξιοποιήσαμε τη γεωγραφική θέση της χώρας για να πρωταγωνιστήσουμε στον κάθετο διάδρομο. Δεν μας ενισχύει αυτό γεωπολιτικά; Οι σχέσεις μας είναι πολύ στενές με τις ΗΠΑ», σημείωσε. Ο Υπουργός επέμεινε, πάντως, ότι δεν υπήρξε ζήτημα απειλής προς την ελληνική πλευρά. «Δεν θα μπορούσε να υπάρξει τέτοιο περιεχόμενο απειλών. Οι διαχρονικές σχέσεις των δύο λαών μας επιτρέπουν να έχουμε πρωταγωνιστική θέση στην ενέργεια. Η Κυβέρνηση τηρεί απαρέγκλιτα τους κανόνες ανταγωνισμού και διαφάνειας», πρόσθεσε ο κ. Παπασταύρου.

Σημειώνεται ότι η συζήτηση προκλήθηκε από δημοσίευμα της Wall Street Journal σχετικά με δείπνο στην Αθήνα τον περασμένο Μάρτιο. Η αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές, περιέγραψε έντονη συνομιλία μεταξύ Γκίλφοϊλ και Παπασταύρου με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις στη Ρουμανία. Η πλευρά της Αμερικανίδας Πρέσβειρας έχει αμφισβητήσει τον τρόπο με τον οποίο η εφημερίδα παρουσίασε τη συγκεκριμένη συνομιλία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΔιαψεύδει ο Σ. Παπασταύρου ότι απειλήθηκε από την Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην...