Τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο αρχίζουν να έχουν κυματισμό μετά τη «μαύρη» επέτειο για την εισβολή στην Κύπρο, με την Άγκυρα να κλιμακώνει καθημερινά την ρητορική της και τις αμφισβητήσεις.
Μετά την αμφισβήτηση της ΑΟΖ από τα τουρκικά πολεμικά πλοία και την επίκληση του τουρκολυβικού μνημονίου, κατά τη διάρκεια ερευνών ιταλικού σκάφους μεταξύ Κάσου-Καρπάθου, φαίνεται πως η Άγκυρα επαναφέρει το αφήγημά της περί «τουρκικής μειονότητας στην Θράκη».
Νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), έκανε αναφορά σε «τουρκική μειονότητα στη Θράκη», την οποία η Άγκυρα θα συνεχίσει να προστατεύει.
Η απάντηση
Απαντώντας στη σκληρή ρητορική του Ερντογάν περί τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι, «τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη χαίρουν ισονομίας και ισοπολιτείας».
Ενώ παράλληλα τονίζουν πως «Ζητήματα που άπτονται του κράτους δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ελλήνων πολιτών δεν τίθενται ούτε θα μπορούσαν να τεθούν προς συζήτηση».
Για το Κυπριακό
Αναφορικά με τις αμετακίνητες θέσεις τις Τουρκίας για το Κυπριακό, κατά τις ίδιες πηγές, η διαιώνιση του σημερινού status quo, της κατοχής του ενός τρίτου του νησιού και η δημιουργία δύο κρατών δεν αποτελούν λύσεις.
Η Αθήνα παραμένει προσηλωμένη στη λύση του Κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προβλέπουν λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως έχει δηλώσει τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.
Στο πλαίσιο αυτό, διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι «στηρίζουμε τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και της προσωπικής του απεσταλμένης για την επανένωση του νησιού».