27.8 C
Nicosia
Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2026 | 14:10

Αντιδράσεις στην Αθήνα για δημοσίευμα της WSJ για την Κίμπερλι Γκιλφόιλ

Έντονες πολιτικές αντιδράσεις στην Αθήνα έχει προκαλέσει δημοσίευμα της Wall Street Journal σχετικά με τη δράση της πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκιλφόιλ, τις ενεργειακές συμφωνίες στην περιοχή των Βαλκανίων και την παρουσία ενός Ελληνοαμερικανού λομπίστα στο πλευρό της.

Ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα απέκτησε ένα περιστατικό που, σύμφωνα με τη WSJ, σημειώθηκε σε δείπνο στην Αθήνα τον περασμένο Μάρτιο, παρουσία Ελλήνων και Αμερικανών αξιωματούχων. Κατά την περιγραφή της εφημερίδας, η συζήτηση είχε στραφεί στις πολιτικές εξελίξεις στη Ρουμανία και η Κίμπερλι Γκιλφόιλ φέρεται να έκανε αναφορά στη δυνατότητα των ΗΠΑ να επηρεάζουν αντίστοιχες εξελίξεις και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου αντέδρασε, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εκλεγεί από τον ελληνικό λαό και δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η WSJ αναφέρει ότι η περιγραφή του περιστατικού βασίζεται σε πρόσωπο που βρισκόταν στο δείπνο, καθώς και σε άτομα που ενημερώθηκαν σχετικά. Από την πλευρά της Γκιλφόιλ, πάντως, ο δικηγόρος της αμφισβήτησε την παρουσίαση της συγκεκριμένης συνομιλίας.

Παράλληλα, στο επίκεντρο του αμερικανικού δημοσιεύματος βρίσκεται ο Χρήστος Μαραφάτσος, Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας και λομπίστας, ο οποίος, σύμφωνα με τη WSJ, έχει βρεθεί επανειλημμένα μαζί με την Αμερικανίδα πρέσβειρα σε συναντήσεις με αξιωματούχους στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της περιοχής, χωρίς να διαθέτει επίσημη διπλωματική ιδιότητα. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Μαραφάτσος είναι εγγεγραμμένος στις ΗΠΑ ως λομπίστας της AKTOR και υποστηρίζει ότι η συχνή παρουσία του σε επαφές της Γκιλφόιλ είχε δημιουργήσει σε ορισμένους συνομιλητές την εντύπωση ότι αποτελούσε μέλος του επιτελείου της.

Κατά τη WSJ, ο Μαραφάτσος ξεκίνησε επισήμως να παρέχει υπηρεσίες lobbying στην εταιρεία στις αρχές Νοεμβρίου. Η εφημερίδα, επικαλούμενη αμερικανικά ομοσπονδιακά αρχεία, αναφέρει ότι έως τον Ιούνιο είχε λάβει 160.000 δολάρια για υπηρεσίες που περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, επαφές με την αμερικανική προεδρία, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Υπουργείο Ενέργειας.

Το αμερικανικό δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι ο Ελληνοαμερικανός λομπίστας συμμετείχε σε συναντήσεις μαζί με την Γκιλφόιλ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι συνομιλητές τους φέρεται να μην γνώριζαν την επαγγελματική σχέση του με την AKTOR. Η υπόθεση συνδέεται, σύμφωνα με τη WSJ, και με την αμερικανική ενεργειακή στρατηγική στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το δημοσίευμα προκάλεσε σειρά αντιδράσεων από κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία ζητούν επίσημες διευκρινίσεις από την κυβέρνηση για όσα περιγράφονται.

Το ΠΑΣΟΚ ζητά από τα Υπουργεία Εξωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας να τοποθετηθούν ως προς τη βασιμότητα των αναφορών της αμερικανικής εφημερίδας και να διευκρινίσουν τι ακριβώς συνέβη στο επίμαχο δείπνο.

Εξηγήσεις ζητά και η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη, θέτοντας μεταξύ άλλων το ερώτημα εάν το περιστατικό ήταν γνωστό στην κυβέρνηση από τον Μάρτιο και, εφόσον συνέβη, ποια ήταν η αντίδραση της ελληνικής πλευράς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά επίσης επίσημη κυβερνητική τοποθέτηση τόσο για το περιστατικό που αποδίδεται στην Αμερικανίδα πρέσβειρα όσο και για τις αναφορές του δημοσιεύματος σχετικά με τον Κάθετο Διάδρομο, τις εταιρείες και τους λομπίστες που δραστηριοποιούνται γύρω από τις ενεργειακές συμφωνίες.

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ εστιάζει στις αναφορές για τον ρόλο της αμερικανικής διπλωματίας στην προώθηση ενεργειακών συμφερόντων στα Βαλκάνια και επικρίνει την κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στο δημοσίευμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΑντιδράσεις στην Αθήνα για δημοσίευμα της WSJ για την Κίμπερλι Γκιλφόιλ