Δεν έχουμε στόχο να δημιουργήσουμε πυροτέχνημα μηνών, αλλά έναν πόλο προοδευτικό στον τόπο μας, δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως η ΕΛΑΣ έχει δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 και αναφερόμενος στις επερχόμενες εκλογές, ο κ. Τσίπρας είπε: «Η κυβέρνηση δεν έχει καμία πιθανότητα να φτάσει στην αυτοδυναμία, πιο πιθανό να έχει φθορά, η ακρίβεια που ζούμε είναι εμφανής. Η ΕΛΑΣ έχει δημιουργήσει μία νέα πραγματικότητα, έχει ταράξει τα νερά, σε κάποιες δημοσκοπήσεις φτάνει το 20% σε κάποιες άλλες το 17-18%».
«Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποφασίσει»
Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, είπε ότι «το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να αποφασίσει. Είναι ανάμεσα σε εμάς και στη ΝΔ. Εγώ σέβομαι και το κόμμα και τα στελέχη του. Υπεραμύνονται μιας στρατηγικής αδιέξοδης, επίθεσης στον Τσίπρα, η οποία διευκολύνει τον Μητσοτάκη. Δεν κάνει καλό στον προοδευτικό χώρο. Δεν ακολουθούμε αυτήν την παγίδα. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν έχει πάρει ακόμα απόφαση, αλλά στελέχη με μεγάλη εμπειρία στο ΠΑΣΟΚ έχουν αυτή τη στρατηγική».
«Είμαι επικεφαλής μιας νέας παράταξης, γιατί είχαμε κενό. Δεν έχουμε στόχο να δημιουργήσουμε πυροτέχνημα μηνών, αλλά έναν πόλο προοδευτικό στον τόπο μας. Θα το πετύχουμε ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
«Δεν ακούσαμε μια κουβέντα στήριξης»
Αναφερόμενος στην επίσκεψη Ρούμπιο, ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απουσία, όπως υποστήριξε, σαφούς αμερικανικής στήριξης στις ελληνικές θέσεις απέναντι στην Τουρκία.
«Ήταν μια επίσκεψη η οποία είχε κυκλοφορήσει, είχε μια ομιλία στη Πνύκα σε ένα πολύ όμορφο φόντο, το οποίο μάλλον θα αξιοποιήσει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών στις μελλοντικές προσωπικές του επιδιώξεις στη μετά Τραμπ εποχή. Αλλά, σε ό,τι αφορά την ουσία την οποία θα περίμενε κανείς, δηλαδή να ακούσουμε μια κουβέντα στήριξης στα κρίσιμα θέματα που έχουν να κάνουν με τις σχέσεις μας με την Τουρκία και με τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από πλευράς της, δεν ακούσαμε τίποτα» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.
«Θα περίμενε κανείς έστω μια ενθαρρυντική θέση και στάση για τον αναγκαίο διάλογο με την Τουρκία, ώστε να λυθούν οι διαφορές μας στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, ή για τη στήριξη του πλαισίου Γκουτέρες για την επίλυση του Κυπριακού. Ακούσαμε τίποτα; Και το πιο κρίσιμο από όλα αυτά είναι ότι δεν ακούσαμε τίποτα για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας σε σχέση με το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης στην Κύπρο. Όπου, ως γνωστόν, δεν τολμάμε να το ποντίσουμε έξω από τα χωρικά μας ύδατα, διότι έρχονται τουρκικά πολεμικά πλοία και εμποδίζουν την εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο. Και είπα χθες, και το ξαναλέω για να το κατανοήσουμε: ένα καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης υπόκειται στους ίδιους όρους. Δεν είναι αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου· υπόκειται στους ίδιους όρους, με βάση τη Συμφωνία του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας στους οποίους υπόκειται και ένα τηλεπικοινωνιακό καλώδιο. Δεν χρειάζεται άδεια ή ενημέρωση όταν δεν περνάει από τουρκική υφαλοκρηπίδα. Δεν χρειάζεται! Αλλά ακόμα κι αν περνούσε, ένα καλώδιο επαναλαμβάνω, όχι ένας αγωγός δεν χρειάζεται ούτε άδεια ούτε ενημέρωση» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «ανιστόρητη» την αναφορά του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στον εθνικισμό, υπογραμμίζοντας τη διάκριση μεταξύ πατριωτισμού και εθνικισμού.
Για τον Κάθετο Ενεργειακό Διάδρομο, επεσήμανε ότι η δημιουργία του κατέστη δυνατή χάρη σε στρατηγικές αποφάσεις της δικής του κυβέρνησης.
Επιπλέον, άσκησε κριτική στον κ. Μητσοτάκη για τον τρόπο διαχείρισης των σχέσεων με τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι ο στρατηγικός διάλογος πρέπει να εξασφαλίζει αμοιβαία οφέλη.
Σχετικά με τα εξοπλιστικά, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων με σχεδιασμό, διαφάνεια και περιορισμό του κόστους.
«Έχουμε μισθούς Βουλγαρίας, αλλά τιμές μεγαλύτερες από την Γαλλία»
Ως προς το ζήτημα της ακρίβειας, ο πρώην πρωθυπουργός καταλόγισε στους υπουργούς και βουλευτές της ΝΔ ότι «δεν την βλέπουν πουθενά».
«Η σύγκριση είναι με βάση την αγοραστική δύναμη. Ο μέσος μισθός είναι στην Ελλάδα 18.000 και στην Ευρώπη είναι 40.000… Έχουμε μισθούς Βουλγαρίας, αλλά τιμές μεγαλύτερες από την Γαλλία» τόνισε.
Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι ο «πολύ δύσκολος χειμώνας» που έχουμε μπροστά μας θα διαμορφώσει τις επιλογές των πολιτών στην κάλπη, επιβαρυντικά για την κυβέρνηση.



