«Αν και όπου υπάρξουν τοπικές εξάρσεις, θα αντιμετωπιστούν με τον δέοντα τρόπο», διαβεβαίωσε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να ληφθούν επιπλέον μέτρα στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμμόρφωση των πολιτών στην τήρηση των μέτρων.
Αν και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εισακουστούν οι προτροπές της κυβέρνησης προς τους πολίτες, η Αριστοτελία Πελώνη τόνισε πως οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί και πως πρέπει όλοι να συμμορφωθούν.
«Κοινός στόχος είναι να αποδειχθούν στέρεα τα βήματα που κάνουμε, ώστε να ακολουθήσουν με ασφάλεια και χωρίς κανένα πισωγύρισμα τα επόμενα. Είμαστε στην αρχή του τέλους και όχι στο τέλος της προσπάθειας», είπε η κ. Πελώνη δίνοντας το περίγραμμα της προσέγγισης της κυβέρνησης.
Είχε προηγηθεί το μήνυμα του πρωθυπουργού πως η πανδημία δεν έχει τελειώσει. «Δεν έχουμε τελειώσει οριστικά με την πανδημία, παρόλο που πολλοί συμπολίτες μας φαίνεται να το πιστεύουν», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της τακτικής σύσκεψης για την πορεία της πανδημίας, υπογραμμίζοντας ότι «Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα».
Η βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων και η πορεία των εμβολιασμών οδηγούν σε σταδιακή απελευθέρωση δραστηριοτήτων, ωστόσο στην κυβέρνηση υπογραμμίζουν πως δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό.
Εκφράζοντας τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι πολλοί συμπολίτες μας φαίνεται να πιστεύουν ότι έχουμε ήδη οριστικά ξεμπερδέψει με την πανδημία, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αυτό «προφανώς δεν συμβαίνει».
«Βεβαίως και βλέπουμε μία σημαντική αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις διασωληνώσεις, η πανδημία όμως είναι ακόμα εδώ, καραδοκεί, το τείχος ανοσίας δεν έχει χτιστεί ακόμα στο βαθμό που θα θέλαμε, παρότι εμβολιάζουμε παραπάνω από 100.000 συμπολίτες μας κάθε μέρα», είπε ζητώντας πολύ μεγάλη προσοχή για τις επόμενες εβδομάδες και πλήρη εφαρμογή των λίγων μέτρων. Παράλληλα προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι για την επιβολή του νόμου.
Την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης τόνισε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. «Η επιδημία συνεχίζει να μας απειλεί. Χρειάζεται διαρκής επιφυλακή. Ανησυχώ για τα μεταλλαγμένα στελέχη, τα οποία οδηγούν σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επιβολή τοπικών lockdown, όπου απαιτείται, άφησε και ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Γώγος, σημείωσε ότι το διαχειριστικό όπλο της πανδημίας είναι τα τοπικά lockdowns.
«Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι τέτοια που τα γενικευμένα lockdowns δε θα χρειαστούν. Ένα όπλο διαχειριστικό της διασποράς είναι να βλέπουμε κλειστές κοινωνίες, όπως συνέβη στα νησιά ή στο Αγρίνιο. Είναι περιοχές, στις οποίες υπάρχει διασπορά για διάφορους λόγους, που οι συνθήκες επιβάλλουν τοπικά lockdown. Το όπλο του τοπικού lockdown θα είναι εδώ και όταν χρειαστεί, πρέπει να επιβάλλεται», είπε.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr