24.8 C
Nicosia
Σάββατο 28 Σεπτέμβριος 2024 | 23:56

Φουντώνει η συζήτηση για νέα μέτρα στην Ελλάδα – Ποια εξετάζονται, ποια απορρίπτονται

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

Με τα αρνητικά «ρεκόρ» να διαδέχονται το ένα το άλλο στο μέτωπο της πανδημίας επανέρχεται  η συζήτηση για νέα μέτρα, ώστε να μειωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας. Το μήνυμα πάντως που εκπέμπεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως οι οποίες αποφάσεις δεν θα αφορούν στους εμβολιασμένους πολίτες, οι οποίοι – όπως τονίζεται – δεν θα στερηθούν τις ελευθερίες τους.

Τέσσερις είναι οι βασικές επισημάνσεις που έκανε  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας:

-Δεν θα υπάρξει άλλο lockdown

-Όσοι  έχουν ήδη θωρακιστεί κάνοντας την επιλογή του εμβολίου δεν θα υποστούν ξανά σημαντικούς περιορισμούς . Την ίδια  ώρα οι ανεμβολίαστοι πρέπει να προστατεύονται με ελέγχους και με περισσότερα τεστ.

-Η ενίσχυση του συστήματος υγείας θα είναι διαρκής, ειδικά στις περιφέρειες που πιέζονται

-Η προσπάθεια ενίσχυσης των εμβολιασμών θα είναι συνεχής.

Στην κυβέρνηση σημειώνουν πως είναι μια πανδημία που αφορά πρωτίστως τους ανεμβολίαστους. Για το σκοπό αυτό ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην αύξηση του αριθμού των πολιτών, που συμμετέχουν στην επιχείρηση Ελευθερία.

Το θετικό είναι πως τις τελευτές επτά ημέρες προγραμματίστηκαν 175.000 ραντεβού για πρώτη δόση (αύξηση 185% σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο) και 275.000 ραντεβού για τρίτη δόση (αύξηση της τάξης του 200%). Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατ’ οίκον έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής 15.000 αιτήσεις και έχουν ήδη εμβολιαστεί 13.000 άτομα, ενώ από ιδιώτες γιατρούς έχουν γίνει 5.000 εμβολιασμοί.

Τα μέτρα που απορρίπτει η κυβέρνηση

Με μια σειρά τοποθετήσεων κυβερνητικά στελέχη ξεδιπλώνουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πορευθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Το lockdown παραμένει εκτός συζήτησης, ενώ στόχος είναι να μην χρειαστεί να υπάρξουν γενικευμένες παρεμβάσεις που θα αφορούν και στους εμβολιασμένους.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως ακόμα και αν η επιτροπή ειδικών πει για lockdown η κυβέρνηση θα πει «όχι». Μάλιστα προσέθεσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία δε θα υποστεί καταστροφικές συνέπειες σε επίπεδο οικονομικό, δημοσιονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό,  ελευθεριών γιατί κάποιοι, ενώ έχουν τη λύση, επιλεγούν να μην τη χρησιμοποιούν.

«Καμία απολύτως συζήτηση για αναστολή λειτουργίας σχολείων» υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, τονίζοντας πως «κλειστά είναι μόλις 6 τμήματα στα πάνω από 80.000. Το ποσοστό των παιδιών που νοσούν στο γενικό πληθυσμό μειώθηκε από 29% στο 25%».

Τα υπό συζήτηση μέτρα 

Το ισχυρό τέταρτο κύμα της πανδημίας – που έχει ως αποτέλεσμα να σπάσει ακόμα και το ψυχολογικό όριο των 7000 κρουσμάτων – έχει σημάνει καμπανάκι. Προτεραιότητα δίνεται στην ενίσχυση του συστήματος υγείας και το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθεί επίταξη γιατρών και υπηρεσιών υγείας. Το πρόβλημα είμαι εντονότερο  στη Βόρεια Ελλάδα , όπου υπάρχει χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη και αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη πίεση στα νοσοκομεία.

Σε περίπτωση που οι προβλέψεις των ειδικών ακόμα και για 10.000 κρούσματα την ημέρα επιβεβαιωθούν, η λήψη πρόσθετων μέτρων θα αποτελεί μονόδρομο. Για παράδειγμα στο τραπέζι είναι το ενδεχόμενο τοπικών μέτρων – που θα είναι εστιασμένα σε ανεμβολίαστους – σε περιοχές που είναι στο βαθύ κόκκινο. Παράλληλα εξετάζονται προτάσεις για την επιβολή περιορισμών στο ωράριο (π.χ. κλείσιμο καταστημάτων μετά τα μεσάνυχτα) στις πολύ επιβαρυμένες περιοχές και για  την απαγόρευση των ορθίων στα μπαρ.

Η επέκτασης της υποχρεωτικότητας  των εμβολιασμών σε άλλες  επαγγελματικές ομάδες είναι κάτι που η κυβέρνηση δεν προκρίνει σε αυτή τη χρονική στιγμή. Ωστόσο το θέμα δεν έχει φύγει από το τραπέζι και θα επανεξεταστεί αν υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων (π.χ. για συγκεκριμένες ομάδες δημοσίων υπαλλήλων που είναι σε άμεση επαφή με τους πολίτες).

Τέλος σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι σε εξέλιξη μια  συζήτηση για τη «διάρκεια» του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Δηλαδή στο εξάμηνο να χρειάζεται  και αναμνηστική δόση για να διατηρηθεί σε ισχύ το πιστοποιητικό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ρωσία: 13 νεκροί από έκρηξη σε πρατήριο καυσίμων

Η Ρωσία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη σε πρατήριο καυσίμων στη Δημοκρατία του Νταγκεστάν του Βόρειου Καυκάσου την...

ΑΚΕΛ: Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Αρχηγός Αστυνομίας δεν θα αναλάβουν ευθύνη για τον δραπέτη

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΑΚΕΛ με αφορμή την απόδραση του ισοβίτη Δώρου Θεοφάνους, ρίχνοντας πυρά σε Υπουργό Δικαιοσύνης και Αρχηγό Αστυνομίας. Από τα πυρά του ΑΚΕΛ...

Ελλάδα: Επιδείνωση του καιρού Κυριακή και Δευτέρα

Μεταβολή του καιρού προβλέπεται στη χώρα μας την Κυριακή και τη Δευτέρα με πολύ ενισχυμένους ανέμους, αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και με κατά τόπους...

Κέρκυρα: Η σύζυγος ομολόγησε τον φόνο του 68χρονου

Γρήγορα εξιχνιάστηκε η δολοφονία 68χρονου στην Κέρκυρα, μετά την ομολογία της συζύγου του ότι εκείνη του κατάφερε το θανατηφόρο χτύπημα τα ξημερώματα με μαχαίρι...

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο

Σεισμός 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη Ζάκυνθο. Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 15:18 το μεσημέρι στο θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στα νησιά Στροφάδες και...

Iran Air: Ακυρώνει τις πτήσεις προς Βηρυτό

Ο ιρανικός αερομεταφορέας Iran Air ανέστειλε όλες τις πτήσεις προς την πρωτεύουσα του Λιβάνου. Ειδικότερα, την ώρα που το Ισραήλ συνεχίζει τις αεροπορικές επιδρομές του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!