25.1 C
Nicosia
Σάββατο 28 Σεπτέμβριος 2024 | 1:21

Τη Δευτέρα ανοίγουν τα δημοτικά – Με τηλεκπαίδευση ξεκίνησαν Γυμνάσια και Λύκεια

Εξ αποστάσεως ξεκίνησαν σήμερα το πρωί τα μαθήματα για τους μαθητές και τις μαθήτριες των Γυμνασίων και των Λυκείων, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών, προκειμένου να επανεξετάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα έχουν προκύψει και να αποφανθεί για το εάν και πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει αποφασίσει την επαναλειτουργία των δομών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής δια ζώσης, από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, έπειτα από σχετική εισήγηση των ειδικών. Μάλιστα οι λοιμωξιολόγοι στη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη εισηγήθηκαν άνοιγμα των σχολείων και στις «κόκκινες» περιοχές. Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα εν λόγω σχολεία ανέλαβαν υπηρεσία από σήμερα.

Η εισήγηση των εμπειρογνωμόνων βέβαια δεν ήταν ομόφωνη, καθώς εκφράζονται ανησυχίες για τη διασπρά του ιού στους μαθητές.

Σήμερα ξεκινούν επίσης τα πρώτα τεστ τεστ ανίχνευσης για κορωνοϊό στους εκπαιδευτικούς. Όπως ανακοίνωσαν τα υπουργεία Παιδείας, Υγείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εθνικής Άμυνας όσοι εκπαιδευτικοί θέλουν να εξεταστούν μπορούν να δηλώνουν εθελοντικά την πρόθεσή τους στην πλατφόρμα https://edu.testing.gov.gr. Η επιλογή των εθελοντών θα γίνεται βάσει σειράς προτεραιότητας (χρονική και γεωγραφική) και πάντοτε αναλόγως των διαθέσιμων ημερησίως τεστ. Οι αιτούντες ταυτοποιούνται μέσω του ηλεκτρονικού τους λογαριασμού στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (sch.gr) και ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα.

Αναφορικά με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, και ιδίως την Γ’ Λυκείου οι αποφάσεις αναβάλλονται για την ερχόμενη εβδομάδα, όταν οι ειδικοί θα επανεξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Αναφορικά με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, και ιδίως την Γ’ Λυκείου οι αποφάσεις αναβάλλονται για την ερχόμενη εβδομάδα, όταν οι ειδικοί θα επανεξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Ελένη Γιαμαρέλλου, δήλωσε νωρίτερα στο Mega: «Η Γ’ Λυκείου είναι ενήλικα παιδιά, συμπεριφέρονται όπως όλοι μας, και για αυτά αντιμετωπίζουμε το θέμα της πιθανής διασποράς του ιού. Επειδή αυτά τα παιδιά είναι σε μια κρίσιμη θέση γιατί πρέπει να δώσουν εξετάσεις, είναι επόμενο να θέλουμε κάπως να τα βοηθήσουμε. Αποφασίστηκε ότι θα έχουν δυνατότητα να γίνεται τεστ όποτε το ζητήσουν και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα μπορεί να αποφασιστεί και να γίνεται κατά διαστήματα κανονικό τεστ. Έχουμε κουβεντιάσει πολύ για την Γ’ Λυκείου. Δεν έχει αποφασιστεί κάτι ακόμα».

Ανησυχίες των ειδικών για την επανέναρξη του click away

Έπειτα από τις ανησυχίες που έχουν διατυπώσει οι ειδικοί τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, τον παράγοντα των γιορτών, τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν τα Θεοφάνεια, την αργή αποκλιμάκωση των ΜΕΘ αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα επηρεάσει τους δείκτες το άνοιγμα των σχολείων και η επαναλειτουργία του click away, συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι η επιτροπής των λοιμωξιολόγων με τους συναρμόδιους φορείς.

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων συνεδριάζει έτσι εκ νέου προκειμένου να εξετάσει τα στοιχεία που συλλέγονται σχετικά με την πορεία της πανδημίας και να εισηγηθεί τις προτάσεις της αναφορικά με τη επαναλειτουργία ή όχι του λιανεμπορίου με τη μορφή του click away.

Υπενθυμίζεται ότι πρόθεση της κυβέρνησης ήταν η επαναφορά την επόμενη Δευτέρα όλων των δραστηριοτήτων η λειτουργία των οποίων ανεστάλη την τελευταία εβδομάδα ώστε να επιτραπεί η λειτουργία των σχολείων. Ήδη, ωστόσο, έχουν εκφραστεί αρκετές εντάσεις από τους ειδικούς δεδομένου ότι αναμένουν επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών μέσα στο επόμενο διάστημα. Παράλληλα δηλώσεις μελών της κυβέρνησης μαρτυρούν την ύπαρξη δεύτερων σκέψεων.

Χθες, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ τόνισε πως «δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα (αύριο) και θα κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση, ώστε να λάβει τις αποφάσεις της. Η πανδημία είναι ένα φαινόμενο που εξελίσσεται δυναμικά. Όπως δεν είναι γραμμική η εξέλιξή της, δεν είναι γραμμικές και οι αποφάσεις. ‘Ολα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Πηγή: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Το Ισραήλ βομβάρδισε το στρατηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό (βίντεο)

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι ανακοίνωσε ότι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έπληξε το κεντρικό αρχηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, πρωτεύουσα του Λιβάνου, μόλις λίγα...

Maggie Smith: Πέθανε η βραβευμένη ηθοποιός των ταινιών «Χάρι Πότερ»

Σε ηλικία 89 ετών άφησε την τελευταία της αναπνοή η αγαπημένη Βρετανίδα ηθοποιός Μάγκι Σμιθ (Maggie Smith), όπως ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή (27/9), η οικογένειά...

Κεφαλογιάννη: Αντιμετωπίζω κρίση στον γάμο μου – Κύριο μέλημα τα παιδιά μου

Η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, προχώρησε σε δήλωση, κάνοντας λόγο για κρίση στον γάμο της με τον Μίνωα Μάτσα. Όπως αναφέρει η ίδια, βιώνει δύσκολες στιγμές...

ΧΑΚ: Μηνιαία κέρδη 5,7% και ο γενικός δείκτης στις 191.02 μονάδες

Κέρδη και στην τελευταία εβδομάδα Σεπτεμβρίου κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, το οποίο βρίσκεται ενώπιον σημαντικών μηνιαίων κερδών της τάξης του 5,7%, μία χρηματιστηριακή...

Συμφωνία Γερμανίας-Τουρκίας για το μεταναστευτικό

Σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ -τα οποία και φαίνεται πως επιβεβαιώνει η κυβέρνηση του Βερολίνου- επήλθε συμφωνία Γερμανίας-Τουρκίας για το μεταναστευτικό. Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις...

Η έρευνα για τα τουρκικά μπαξίσια στον δήμαρχο Νέας Υόρκης επεκτείνεται σε 6 χώρες: Ο ρόλος της Turkish Airlines και το τουρκικό προξενείο στο...

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως σχετικά με τα «μπαξίσια», που έλαβε επί σειρά ετών ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης από αξιωματούχους της Τουρκίας. Οι ομοσπονδιακές...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!