Στο αστυνομικό τμήμα Κηφισιάς διανυκτέρευσε ο εφοπλιστής Μιχάλης Ζολώτας, ο οποίος συνελήφθη χθες το μεσημέρι έξω από το σπίτι του στην Κηφισιά από ειδικούς φρουρούς της ΔΙ.ΑΣ Βόρειας Αττικής
Σε βάρος του 47χρονου εκκρεμούσαν τέσσερις αποφάσεις από το Πλημμελειοδικείο Πειραιά, η μία για το αδίκημα «κοινώς επικίνδυνη βλάβη» και οι άλλες τρεις για «εισφορές».
Σύμφωνα με πληροφορίες, o εφοπλιστής συνελήφθη για υπόθεση 96 εκατ. ευρώ, ενώ έχει κατατεθεί από τις κυπριακές αρχές αίτημα για έκδοση του στη χώρα μας ώστε να δικαστεί εδώ.
Σημειώνεται, πως στα τέλη του 2016, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου είχε αποφασίσει την έκδοση του εφοπλιστή Μιχάλη Ζολώτα στην Κύπρο, μετά από διεθνές ένταλμα σύλληψης που είχαν εκδώσει οι κυπριακές αρχές εναντίον του.
Οι κυπριακές αρχές αναζητούσαν τον προφυλακισμένο εφοπλιστή προκειμένου να δικαστεί για ενεργό δωροδοκία, δωροληψία, κατάχρηση εξουσίας, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, κ.λπ.
Ειδικότερα, ο Μιχάλης Ζολώτας κατηγορείται από τις κυπριακές Αρχές μαζί με άλλα πρόσωπα για την υπόθεση της δωροδοκίας του πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χριστόδουλου Χριστοδούλου, ενώ εταιρείες του φέρεται ότι είχαν δανειοδοτηθεί από τον όμιλο MIG.
Η ποινική φυλάκισης που αντιμετωπίζει ο εφοπλιστής είναι 3 χρόνια και 6 μήνες.
Ποιος είναι ο Μιχάλης Ζολώτας
Ο Μιχάλης Ζολώτας ήταν από τους πρώτους μετόχους της MIG και από τους πρώτους στην Ελλάδα που έκοβε επιταγές της Marfin. Όταν προέκυψε η απόφαση ο Γιάννης Βαρδινογιάννη να ανοίξει την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ο Ζολώτας έδειξε έτοιμος να συνεισφέρει, βάζοντας 9 εκατ. ευρώ στους «πράσινους» για να πάρει ως αντάλλαγμα το 4,8% των μετοχών της ΠΑΕ και μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο. Έφυγε το καλοκαίρι του 2010 μετά την άρνηση του Γιάννη Βαρδινογιάννη να στηρίξει έμπρακτα τον Νικόλα Πατέρα για να συνεχίσει στην προεδρία.
Ο Ζολώτας αρχικά συνυπέγραψε την ενωτική ανακοίνωση των Πολέμη – Νίκα – Ξυλά – Δάβαρη και λίγες μέρες μετά ανακοίνωσε την παραίτησή του από το Δ.Σ. μέσω μιας «σκληρής» ανακοίνωσης όπου έριχνε ευθείες βολές στον Τζίγκερ. Ήταν ο πρώτος που μίλησε για τέλος της πολυμετοχικότητας.
Μιχάλης Ζολώτας εφοπλιστής τρίτης γενιάς με καταγωγή από τα Καρδάμυλα της Χίου. Η μητέρα του προέρχεται από τη μεγάλη χιώτικη εφοπλιστική οικογένεια των Λιβανών. Ο Ζολώτας έφυγε στις Η.Π.Α. για σπουδές και γύρισε με το πτυχίο του μηχανολόγου μηχανικού. Αμέσως αναμείχθηκε στα ναυτιλιακά. Έφτιαξε μια δική του εταιρία, τη Stamford ενώ το 2006 έκανε μια σημαντική κίνηση ενώνοντας τις δυνάμεις του με έναν ακόμη Χιώτη εφοπλιστή, τον Νικόλα Φιστέ. Ίδρυσαν την GrandUnion και μπήκαν και στο αμερικανικό χρηματιστήριο του NASDAQ. Για να γίνει αυτό εξαγόρασαν την σχεδόν χρεωκοπημένη αλλά εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο εταιρία Aries Maritimes και τη μετονόμασαν σε Newlead.
Στις 16 Σεπτεμβρίου 2009, η εταιρεία Aries, η οποία ήταν εισηγμένη στο NASDAQ, πήρε ενημέρωση εξόδου από το Χρηματιστήριο, αφού η μετοχή της έπεσε κάτω από ένα δολάριο. Την ίδια μέρα, ο Μιχάλης Ζολώτας, ανακοίνωσε πως αγοράζει εταιρία, συμφερόντων ως εκείνη τη στιγμή του Γαβριήλ Πετρίδη. Μετά την εξαγορά, η Επενδυτική Τράπεζα συμφερόντων του Βγενόπουλου, έδωσε δάνειο 145 εκατ. ευρώ στην Aries η οποία μετονομάστηκε σε Newlead. Στη συνέχεια η νέα εταιρία της οποίας η υπεραξία δημιουργήθηκε τεχνητά από τη δανειοδότηση, χρησιμοποιήθηκε ως collateral, για να απελευθερωθεί δεσμευμένος λογαριασμός της Focus, επίσης εταιρίας του Ζολώτα, ο οποίος είχε μπει ως εγγύηση σε δάνεια.
Ο Μιχάλης Ζολώτας παραιτήθηκε από τη διοίκηση της εταιρείας του μετά την απόφαση του δικαστηρίου το 2016 για παραμονή του στη φυλακή ως προσωρινά κρατούμενος μέχρι την απόφαση για την έκδοσή του στην Κύπρο όπου κατηγορείται μαζί με τον Ανδρέα Βγενόπουλο για χρηματισμό του Κύπριου τ. κεντρικού τραπεζίτη Χριστόδουλου Χριστοδούλου.
Πηγή: Πρώτο Θέμα