Με την παρουσία πλήθους εργαζομένων και με κεντρικό σύνθημα «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας – Ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα και στην εγκληματική πολιτική» πραγματοποιήθηκε το πρωί μεγάλο απεργιακό συλλαλητήριο Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Σωματείων και μαζικών φορέων στο Σύνταγμα, στο κέντρο της Αθήνας, κατά του νομοσχεδίου για τα εργασιακά.
Οι συγκεντρωμένοι υπογράμμισαν την απόφασή τους «να μην αποδεχθούν τη σύγχρονη σκλαβιά, με όσους νόμους και διατάξεις κι αν την επικυρώσουν, κράτος και κυβερνήσεις». Διεκδίκησαν «Συλλογικές Συμβάσεις, ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, σταθερό ωράριο εργασίας, δουλειά με δικαιώματα». Εξέφρασαν, επίσης, την αλληλεγγύη τους στους πληγέντες από τις πλημμύρες και διεκδίκησαν «άμεσες αποζημιώσεις στο 100%, έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, μέτρα ουσιαστικής στήριξής τους».
Στην απεργιακή συγκέντρωση συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γ.γ. Δημήτρη Κουτσούμπα. Επίσης συμμετείχαν ο Γιάννης Πρωτούλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο Νίκος Σοφιανός, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Κανονικά διεξάγεται πλέον, σύμφωνα με ενημέρωση από την Τροχαία Αττικής, η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας καθώς άνοιξαν οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα, που είχαν κλείσει λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων.
Θεσσαλονίκη
Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, έξω από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά.
Η κεντρική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο άγαλμα του Βενιζέλου και σε αυτήν συμμετείχαν εργατικά σωματεία, δυνάμεις του ΠΑΜΕ, σωματεία της ΕΔΟΘ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ, καθηγητές, δάσκαλοι, υπάλληλοι του δημοσίου τομέα και πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Άλλη συγκέντρωση του σωματείου της ΒΙΟΜΕ και κινήσεων αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε στην Καμάρα και συντάχθηκε στη συνέχεια με αυτήν στο άγαλμα του Βενιζέλου.
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στο άγαλμα του Βενιζέλου χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι σωματείων διαφόρων κλάδων, ο γενικός γραμματέας της ΕΔΟΘ και εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, οι οποίοι χαρακτήρισαν «αντεργατικές» τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, ιδιαίτερα όσες προβλέπουν δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου εργασίας, ενώ κατήγγειλαν τον «εργοδοτικό συνδικαλισμό» και τις «ελαστικές μορφές απασχόλησης».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ