9.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 21:33

Στη σκιά των lockdowns η χώρα- Ποιο το «καμπανάκι» για την Αττική

Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να πλήττει την Ευρώπη, η χώρας μας μπήκε από σήμερα, όπως και αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στη νέα πραγματικότητα των αυστηρών περιορισμών που επιβάλλουν στο σύνολο της επικράτειας καθολική χρήση της μάσκας, νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας και λουκέτο στην εστίαση.

Παράλληλα, Θεσσαλονίκη και Σέρρες κινούνται στον ρυθμό των τοπικών lockdowns, εξέλιξη που καλλιέργησε ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

Όλα τα σενάρια είναι πιθανά

Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ δεν απέκλεισε την πιθανότητα επιβολής γενικού lockdown εφόσον το επιβάλλουν τα δεδομένα. «Δεν αποκλείεται κι αυτό, με βάση την εξέλιξη που έχουμε δει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Έχουμε πει από την αρχή ότι δεν διστάζουμε να κάνουμε αυτό που επιβάλλει η επιδημιολογική κατάσταση», σημείωσε.

«Είδαμε μια επιθετική έξαρση το προηγούμενο διάστημα, κυρίως, στη Βόρεια Ελλάδα και γι’ αυτό πήραμε τα πρώτα μέτρα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων, όχι επιθετική ευτυχώς ακόμη», ανέφερε επίσης περιγράφοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Αναφορικά με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, ο κ. Πέτσας υποστήριξε ότι αυτό το ζήτημα έχει απασχολήσει πολλές φορές τους ειδικούς. «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή εισήγηση για γενική απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό. Αν υπάρξει η κυβέρνηση, φυσικά, θα την ακούσει. Το θέμα είναι πώς βγαίνει κανείς από μία περιοχή που είναι στο “κόκκινο” σε μία άλλη που είναι στο “κόκκινο” ή είναι χαμηλού κινδύνου. Είναι κάτι το οποίο θα εξετάζουμε με πολλή προσοχή», είπε.

«Τα 2.000 ημερήσια κρούσματα τα περιμέναμε τέλος Νοέμβρη»

Σχολιάζοντας την αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφονται τον τελευταίο καιρό στη  χώρα, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη εξήγησε στην ΕΡΤ ότι «τα 2.000 ημερήσια κρούσματα τα περιμέναμε τέλος Νοέμβρη και ήρθαν νωρίτερα, γεγονός που μας φοβίζει και όχι μόνο αυτό αλλά και το δεύτερο κύμα πανδημίας δεν ξέρουμε αν θα είναι και το τελευταίο, διότι μπορεί να υπάρξει και τρίτο κύμα».

Αναφερόμενη στον αριθμό των διασωληνωμένων, ο οποίος έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες μέρες, η κ. Παγώνη διαπίστωσε ότι ήδη υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας. «Η πίεση δε είναι ίδια σε όλες τις πόλεις. Η Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή και η Β. Ελλάδα δέχονται την μεγαλύτερη πίεση κρεβατιών ΜΕΘ αλλά και απλών κλινών για Covid-19», πρόσθεσε.

«Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι μόνο τα κρούσματα αλλά και πόσο θα αντέξει το σύστημα υγείας.», δήλωσε από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιος Τσακρής.

«Σύννεφα» πάνω από την Αττική

Μιώντας στον ΣΚΑΪ,  ο κ. Τσακρής υποστήριξε ότι η πίεση στο σύστημα υγείας αποτελεί και το «καμπανάκι» για την Αττική. «Τώρα ξεκινάει το πραγματικό, δεύτερο, επιδημικό κύμα» υπογράμμισε επίσης.

Την ίδια πρόβλεψη είχε κάνει νωρίτερα και ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος, μιλώντας επίσης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι η Αττική πλησιάζει στο να γίνει «Θεσσαλονίκη». Ο κ. Γώγος πρόσθεσε ακόμα ότι δεν αποκλείεται η παράταση των μέτρων. Ο στόχος είναι να ελαττωθεί η κυκλοφορία του κοινού για να ελαττωθεί και η κυκλοφορία του ιού.

Πηγή: naftemporiki.gr

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!