6.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 4:09

Στην Αθήνα επέστρεψε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μαριούπολη

Στην Αθήνα έφτασε την Κυριακή ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης, ύστερα από την επιτυχή ολοκλήρωση της επιχείρησης «Νόστος 6», με την οποία κατόρθωσε να διαφύγει από την εμπόλεμη περιοχή.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ανδουλάκης ήταν ο τελευταίος Ευρωπαίος διπλωμάτης που έφυγε από την εμπόλεμη Μαριούπολη, και τις τελευταίες μέρες της παραμονής του είχε βρισκόταν στο κτίριο του ΟΑΣΕ στην περιοχή, το οποίο είχε μετατραπεί σε καταφύγιο.

Τον Γενικό Πρόξενο υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό Ανδρέας Κατσανιώτης, τα μέλη της οικογένειας του κ. Ανδρουλάκη, καθώς και πολίτες.

Στις δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, κατά την άφιξή του, ο κ. Ανδρουλάκης απέφυγε να οικειοποιηθεί χαρακτηρισμούς περί ηρωισμού και σημείωσε ότι «ήρωες είναι οι άνθρωποι που έμειναν πίσω για να φτιάξουν τη ζωή τους από το μηδέν».

Αναφέρθηκε στον θεσμικό ρόλο των διπλωματών στο εξωτερικό, σημειώνοντας ότι «εκπροσωπούμε το κράτος και την ελληνική Κυβέρνηση». Ευχαρίστησε την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, το Υπουργείο Εξωτερικών και όλο το διπλωματικό προσωπικό που συνέβαλε στην επιτυχή ολοκλήρωση μιας σειράς επιχειρήσεων εκκένωσης, καθώς και τις ουκρανικές Αρχές αλλά και τις οικογένειες που τον φιλοξένησαν τις τελευταίες ημέρες.

«Ασχολούμαι με τη Ρωσία εδώ και 20 χρόνια. Τις βραδιές που δεν μπορούσα να κοιμηθώ από τους βομβαρδισμούς, σκεφτόμουν τα ακούσματα και τα διαβάσματά μου», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης, επισημαίνοντας ότι αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. «Το λέω με λύπη μου. Αυτό που συμβαίνει είναι τραγωδία για τον Ουκρανικό και τον ρωσικό λαό. Είναι τραύμα που δύσκολα θα επουλωθεί», επισήμανε.

Μιλώντας για «τυφλά και ανεξέλεγκτα χτυπήματα» εναντίον του άμαχου πληθυσμού της Μαριούπολης, ο κ. Ανδρουλάκης έκανε έκκληση σε όλους να ενώσουν τη φωνή τους για την άμεση κατάπαυση του πυρός.

«Χθες έμαθα ότι το μοναδικό Τμήμα Ελληνική Φιλολογίας εκτός Ελλάδος που βρίσκεται στη Μαριούπολη, πλέον δεν υπάρχει», επισήμανε, εκτιμώντας ότι η Μαριούπολη θα μπει στον ιστορικό κατάλογο των πόλεων που καταστράφηκαν ολοσχερώς από πόλεμο.

Όσον αφορά το δικό του έργο και τη διακινδύνευση της προσωπικής του ασφάλειας, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι «μέσα σε 24 ώρες χάθηκαν όλες οι υποδομές και αυτό έκανε πολύ δύσκολο το έργο μου». «Το μέρος που ήμουν εγώ χτυπήθηκε δύο φορές. Δεν με ενδιαφέρει. Ήξερα ότι δεν είχε έρθει η ώρα μου. Κάποια στιγμή ο γιος μου θα με ρωτήσει και τότε θα του πω. Δεν υπήρχε περίπτωση να φύγω νωρίτερα», κατέληξε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης καλωσόρισε τον Γενικό Πρόξενο και τον ευχαρίστησε εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας για το έργο που επιτέλεσε υπό τις εξαιρετικά δυσχερείς και επικίνδυνες συνθήκες.

«Βλέποντας τι συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στις πόλεις της Ουκρανίας, καταλαβαίνετε ότι ο κ. Ανδρουλάκης, ο Πρέσβης κ. Κωστελλένος και ο Γενικός Πρόξενος στην Οδησσό έκαναν έξι επιτυχημένες αποστολές απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών και ομογενών. Τους εκφράζουμε τη μεγάλη μας ευγνωμοσύνη», είπε ο κ. Κατσανιώτης.

«Η ελληνική Κυβέρνηση συνομιλεί και με τις δύο πλευρές και με Διεθνείς Οργανισμούς, έτσι ώστε να προστατευτούν οι άμαχοι στην Ουκρανία. Φυσικά, και οι Έλληνες ομογενείς, στους οποίους θα είμαστε δίπλα και τώρα και μετά τη λήξη του πολέμου», κατέληξε ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!