Σήμερα αναμένεται η γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, για το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) μετέθεσε την απόφαση στις χώρες μέλη της ΕΕ για την χορήγηση του εμβολίου.
Ο EMA διαπίστωσε την Τετάρτη πιθανή σχέση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca και πολύ σπάνιων περιπτώσεων θρόμβων αίματος, αν και όπως είπε, τα οφέλη του υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων του και δεν ανακοίνωσε κανέναν περιορισμό.
Οι χώρες ορίζουν εντελώς διαφορετικό εύρος ορίων ηλικίας για τη χορήγηση του εμβολίου, με τη Γαλλία και το Βέλγιο, για παράδειγμα, να περιορίζουν τη χρήση του μόνο σε άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω, την Ολλανδία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία να το περιορίζουν σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, τη Φινλανδία και τη Σουηδία σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.
Στη Βρετανία, η μεικτή επιτροπή της κυβέρνησης για τα εμβόλια και τον εμβολιασμό (JCVI) δήλωσε ότι υγιείς άνθρωποι ηλικίας 18 έως 24 ετών που δεν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο Covid θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εμβολιάζονται με εναλλακτικό εμβόλιο εάν υπάρχει διαθέσιμο στην περιοχή τους.
Ζήτημα παραμένει, ωστόσο, η δεύτερη δόση. Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι διαφορετικά εμβόλια θα μπορούσαν να συνδυαστούν για την καταπολέμηση του ιού, επειδή όλα στοχεύουν στην ίδια εξωτερική πρωτεΐνη του ιού. Η Γερμανία το συστήνει ήδη.
Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από εμβολιασμό με δύο διαφορετικά εμβόλια, απαντά ο επικεφαλής της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών (Stiko) Τόμας Μέρτενς. Παρά το γεγονός πως οι σχετικές μελέτες είναι ακόμη λίγες, η γερμανική Επιτροπή Εμβολιασμών δεν βλέπει κανένα κίνδυνο στον συνδυασμό. Σύμφωνα με τον Μέρτενς, δεν αποτελεί πρόβλημα εάν ο δεύτερος εμβολιασμός όσων είναι κάτω των 60 ετών γίνει τώρα με ένα από τα εμβόλια mRNA. «Δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των εμβολίων, πρόκειται μόνο για αναζωογόνηση και ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης που έχει ήδη λάβει χώρα», τόνισε σε συνέντευξή του στο δίκτυο RTL. «Επί του παρόντος διεξάγονται μελέτες για το αν ο δεύτερος εμβολιασμός με άλλο εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει την ίδια ανοσοαπόκριση. Υποθέτω ότι αυτό θα συμβεί», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Stiko.
Άλλες χώρες περιμένουν τα αποτελέσματα μιας βρετανικής μελέτης που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο για να διερευνήσουν την ανάμειξη των δόσεων διαφορετικών εμβολίων, των Pfizer και της AstraZeneca.
Όπως αναφέρει ο Guardian, το κορυφαίο συμβουλευτικό συμβούλιο της Γαλλίας εξετάζει τη χρήση εμβολίων mRNA, όπως αυτά που παράγονται από τις Pfizer / BioNTech και τη Moderna ως δεύτερη δόση, ωστόσο, δεν έχει ληφθεί ακόμη επίσημη απόφαση.
Στη σημερινή συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία παρακολουθεί όλα τα επιστημονικά δεδομένα, δεν αναμένονται σπουδαίες αλλαγές στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας, όπως διευκρίνισε σε χθεσινές του δηλώσεις ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Όπως υπογράμμισε, δεν τίθεται θέμα σε καμία ευρωπαϊκή χώρα για τη διακοπή των εμβολιασμών με ΑstraZeneca, τονίζοντας ότι αυτό που συζητείται είναι οι ηλικιακοί περιορισμοί.