Από το καλοκαίρι είχαν τεθεί σε παρακολούθηση από τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας τα δύο άτομα που βρίσκονται στη Ρόδο σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κατασκοπεία από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ρόδου.
Πρόκειται για δύο έλληνες μουσουλμάνους που εργάζονται ο ένας στο προξενείο της Τουρκίας στη Ρόδο και ο δεύτερος σε πλοίο που εκτελεί δρομολόγιο Ρόδου – Καστελλόριζου. Και οι δύο κατάγονται από την Κομοτηνή.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΕΥΠ άρχισε να ασχολείται συστηματικά μαζί τους από τον περασμένο Αύγουστο, λίγο πριν από την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο νησί.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατική» της Ρόδου, ο μάγειρας, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος, έχει περιγράψει λεπτομερώς τον τρόπο δράσης του και τη συνεργασία που είχε με τον υπάλληλο του Προξενείου.
Σύμφωνα με όσα ομολόγησε ο μάγειρας, ο υπάλληλος του τουρκικού προξενείου τον στρατολόγησε και του ζητούσε να του μεταφέρει πληροφορίες για το πότε αλλάζει η φρουρά στο Καστελλόριζο, τα νούμερα που αναγράφονται στα πολεμικά πλοία που ήταν το καλοκαίρι στην περιοχή, να τα βγάζει φωτογραφίες και να του περιγράφει ακριβώς τι έχουν πάνω.
Επίσης τού ζητούσε, όταν ως επιβάτες στο πλοίο ήταν στρατιωτικοί, να προσπαθεί να κρυφακούει τις συνομιλίες τους και να τους απαθανατίζει με το κινητό του.
Όπως ανέφερε το Open, oι συναντήσεις των δυο ανδρών γίνονταν σε καφενεία της Ρόδου και ο μάγειρας υποστηρίζει ότι δεν εισέπραττε χρήματα αλλά ότι το έκανε γιατί ο υπάλληλος του προξενείου τον είχε πείσει ότι ήταν υποχρέωση τους να βοηθούν τη χώρα της Τουρκίας.
«Δεν το έκανα για τα χρήματα, το έκανα για την πατρίδα μου» φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Να σημειωθεί ότι ο υπάλληλος του προξενείου, όπως υπενθυμίζει η ΕΡΤ, είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές ασφάλειας της χώρας και είχε φθάσει στη Βουλή η δραστηριότητα του στη Μουσουλμανική Αδελφότητα της Ρόδου. Μέσα από τη σελίδα του στο facebook προωθούσε τα σύμβολα του τουρκικού εθνικισμού. Η ερώτηση είχε κατατεθεί από τον βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο με τίτλο ««Πρωτοφανής φανατισμός από υπάλληλο του Τουρκικού Προξενείου στην Ρόδο».
Είχε απάντησε ο τότε υφυπουργός Νίκος Τόσκας οποίος είχε επισημάνει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες πράττουν τα δέοντα.
ΠΡΟΗΓΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Μία εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση κατασκοπείας απασχολεί τις τελευταίες ώρες την Ελληνική Αστυνομία και την ΕΥΠ, με τον σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος δύο Ελλήνων μουσουλμάνων στη Ρόδο ο ένας εργαζόμενος (μάγειρας) σε επιβατικό πλοίο της γραμμής Ρόδου – Καστελλορίζου και ο άλλος υπάλληλος στο Προξενείο της Τουρκίας στο νησί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μάγειρας έχει ομολογήσει την πράξη του στις ελληνικές Αρχές.
Τι εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ
Η πιθανότερη εκδοχή, σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ, είναι ο υπάλληλος του προξενείου να στρατολόγησε τον μάγειρα για να λαμβάνει πληροφορίες εθνικής σημασίας.
Συγκεκριμένα, ο μάγειρας φέρεται να έστελνε στον υπάλληλο του προξενείου φωτογραφίες πλοίων, αλλά κυρίως πληροφορίες για το πότε αναλαμβάνουν σκοπιά έλληνες στρατιώτες σε στρατόπεδα και στρατιωτικές ζώνες.
Στη συνέχεια, μέσω του υπαλλήλου του τουρκικού Προξενείου κατέληγαν στους ενδιαφερόμενους της αντίπερα όχθης.
Στο στόχαστρο των Αρχών οι διασυνδέσεις των δύο αντρών, και κυρίως του υπαλλήλου του τουρκικού προξενείου καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί η ύπαρξη μεγαλύτερου κυκλώματος.
Ο 35χρονος εργαζόμενος στο πλοίο αρχικά αρνήθηκε τα πάντα, όμως στη συνέχεια «έσπασε» και αποκάλυψε τι είχε συμβεί.
Η υπόθεση λαμβάνει διαστάσεις κατασκοπευτικού θρίλερ καθώς παραμένει άγνωστο από ποιους είχε στρατολογηθεί, τι ακριβώς έχει δώσει ο 35χρονος στον γραμματέα του τουρκικού προξενείου, ο οποίος είναι και αυτός έλληνας μουσουλμάνος από τη Θράκη, και το κυριότερο αν υπήρχε δίκτυο που είχε στρατολογήσει και άλλα άτομα.
Από τις έρευνες που έγιναν στις οικίες του γραμματέα και του 35χρονου βρεθήκαν και κατασχέθηκαν lap top και usb τα οποία έχουν σταλεί στα εργαστήρια για ανάλυση.
Ο γ.γ. του προξενείου είχε βρεθεί ξανά στο επίκεντρο
Σημειώνεται πως ο γ.γ του τουρκικού προξενείου είχε προκαλέσει αντιδράσεις στο παρελθόν, όταν την 11η Φεβρουαρίου 2017 είχε αναρτήσει συγκεκριμένα σε ιστοσελίδα της Θράκης κείμενο συνοδευόμενο από φωτογραφίες από το προφίλ του, που συνοδεύονταν από το εξής σχόλιο:
«Γεννημένος στην Ελλάδα, μεγαλωμένος σε μικτό χωριό μαζί με χριστιανούς και σπουδασμένος στην Θεσσαλονίκη. Και όμως προφίλ με τουρκική μπουνιά και ανάρτηση προφανώς υπέρ ¨Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης¨ της οποίας την σημαία ανήρτησε. Με την εικόνα του Σαδίκ Αχμέτ μέσα στην σημαία. Λέτε να έχει σχέση με το ό,τι εργάζεται στο τουρκικό προξενείο της Ρόδου;»
Μάλιστα, τότε ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, Ν. Νικολόπουλος, απηύθυνε ερώτηση με τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου στον υπουργό Εσωτερικών.
Η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας
«Από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο (2) ημεδαπών, για παράβαση του άρθρου 148 Π.Κ. (κατασκοπεία) και του Α.Ν. 376/1936 (περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων) κατά συναυτουργία. Εκ των ανωτέρω, ο ένας εργάζεται σε επιβατικό πλοίο, που εκτελεί ακτοπλοϊκά δρομολόγια διασύνδεσης της νήσου Ρόδου με τη νήσο Μεγίστη (Καστελόριζο) και ο έτερος εργάζεται σε Προξενική Αρχή στη Ρόδο.
» Η όλη έρευνα της υπόθεσης έγινε σε στενή συνεργασία με την Ε.Υ.Π. και τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.