3.8 C
Nicosia
Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025 | 3:35

Νησιά και πόλεις της Κρήτης σε πορτοκαλί συναγερμό – «Οι νέοι μετά τις διακοπές διασπείρουν τον ιό»

Οι ΠΕ Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και οι δήμοι Ιητών, Θήρας και Πάρου κατηγοροποιήθηκαν πλέον σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με συγκεκριμένα μέτρα προς εφαρμογή, λόγω υψηλότατου επιδημιολογικού φορτίου, είπε στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Η αύξηση των κρουσμάτων στις συγκεκριμένες περιοχές έχει – έως- και επλασιαστει, είπε. Την ίδια στιγμή SOS εξέπεμψε η η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι αργά αλλά σταθερά, εκτός από τους νέους  μολύνονται και άλλες ηλικίες τις τελευταίες δύο εβδομάδες. «Γίνονται οι περισσότερες μολύνσεις από νέους οι οποίοι γυρίζουν από τις διακοπές τους και μεταφέρουν τον ιό στο οικογενειακό τους περιβάλλον», τόνισε η καθηγήτρια.

Αναλυτικά:

Οι ΠΕ Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και οι δήμοι Ιητών, Θήρας και Πάρου έχουν κατηγοριοποιηθεί σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με συγκεκριμένα μέτρα προς εφαρμογή, λόγω υψηλότατου επιδημιολογικού φορτίου, είπε στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Η κατάσταση σε αυτές τις περιοχές επιβάλλει από όλους μας εγρήγορση και μας θέτει σε συναγερμό, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς σημειώνοντας ότι στη Μύκονο ο ρυθμός των ενεργών κρουσμάτων έχει τετραπλασιαστεί σε μια βδομάδα, στο Ρέθυμνο έχει διπλασιαστεί, στο Ηράκλειο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, στην Ίο έχει υπερπενταπλασιαστεί, στη Σαντορίνη έχει υπερδιπλασιαστεί και στην Πάρο έχει επταπλασιαστεί.

Από το Σάββατο 17 Ιουλίου, στις περιοχές αυτές οι μη εμβολισμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και στις τουριστικές επιχειρήσεις, θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο δυο φορές την εβδομάδα, μία με self test και μία με rapid, με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Η υποχρέωση για τεστ δύο φορές την εβδομάδα αφορά και τα μη εμβολισμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.

Η αύξηση ιικου φορτίου και η αλλαγή των επιδημιολογικών δεδομένων, οδήγησαν στην επανεξέταση του υγειονομικού πρωτοκόλλου για τις κατασκηνώσεις.

Συγκεκριμένα, η επιτροπή εισηγήθηκε τα εξής:

Για την είσοδο σε κατασκήνωση κατά την έναρξη της κατασκηνωτικής περιόδου, οι μη εμβολιασμένοι κατασκηνωτές και εργαζόμενοι, πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα rapid 48 ωρών ή PCR 72 ωρών

Κατά τη διάρκεια της κατασκηνωτικής περιόδου θα παιδιά θα ελέγχονται με τη μέθοδο του self test σε εβδομαδιαία βάση, ενώ οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι θα υποβάλλονται σε έλεγχο 2 φορές την εβδομάδα, μια με self test και μια με rapid.

Επιπλέον δεν θα επιτρέπονται τα επισκεπτήρια εκτός αν υπάρχει έκτακτη ανάγκη ή αποχώρηση παιδιού.

Η κ. Παπαευαγγέλου

«Υπάρχουν σημάδια διασποράς της λοίμωξης σε όλη την κοινωνία – πέρα από τους νέους – καθώςβλέπουμε αργά αλλά σταθερά να μολύνονται και άλλες ηλικίες τις τελευταίες δύο εβδομάδες», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου και εξήγησε ότι υπάρχει αυξητική τάση σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Η ίδια απέδωσε την αύξηση αυτή, στη μετάδοση μέσα στο οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον, γεγονός που προκύπτει από την ιχνηλάτηση. «Γίνονται οι περισσότερες μολύνσεις από νέους οι οποίοι γυρίζουν από τις διακοπές τους και μεταφέρουν τον ιό στο οικογενειακό τους περιβάλλον», τόνισε η καθηγήτρια.

Η κυρία Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για αύξηση των λεγομένων «ορφανών» κρουσμάτων, αυτών δηλαδή που δεν μπορούμε να εντοπίσουμε από που μολύνθηκαν και πρόσθεσε ότι ο αριθμός θετικότητας πλέον βρίσκεται στο 3,5%. Η κυρία Παπαευαγγέλου απέδωσε την εκθετική αυτή αύξηση των κρουσμάτων στην μετάλλαξη Δέλτα, η οποία είναι και ιδιαίτερα μεταδοτική.

Η μέση ηλικία των νέων διαγνώσεων εντοπίζεται στα 26 έτη ενώ το 80% αυτών αφορούν άτομα κάτω των 39 ετών. Η κυρία Παπαευαγγέλου μίλησε για την νέα μορφή που φαίνεται να παίρνει η επιδημία στη χώρα μας , καθώς οι νέοι στην συντριπτική τους πλειονότητα αντιμετωπίζουν την ασθένεια παραμένοντας στο σπίτι και όχι νοσηλευόμενοι. Όπως τόνισε, πλέον ένας στους δύο νοσηλευόμενους είναι κάτω των 54 ετών και επισήμανε ότι ακόμα και τώρα «μπορούμε να ανακόψουμε την πανδημία εάν εμβολιαστούμε ώστε να μπορέσουμε να χαρούμε το καλοκαίρι».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σχετικά με το αν απαιτείται rapid test για όσους επιστρέφουν από τα νησιά, τόνισε ότι αυτό έχει συζητηθεί από την επιτροπή αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί οπότε προς το παρόν ισχύει σύσταση να γίνονται self test οποία θα δηλώνονται στην ανάλογη πλατφόρμα.

Όπως ανέφερε το εμβόλιο παραμένει άμεση προτεραιότητα και κυρίως για δύο ομάδες πολιτών, «αυτούς τους νέους που ετοιμάζονται να πάνε διακοπές αλλά και όλους όσοι είναι άνω των 50 ετών και δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο». Κατέληξε λέγοντας ότι πέρα από τον εμβολιασμό σημαντικό παραμένει το γεγονός να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!