Μετά την Καθαρά Δευτέρα τι;

Διατηρήθηκε η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων στη χώρα μας και το Σαββατοκύριακο, με τα ημερήσια κρούσματα να παραμένουν υψηλά- ειδικά αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι τις συγκεκριμένες μέρες πραγματοποιούνται σημαντικά λιγότερα τεστ. Σταθερή παραμένει επίσης η πίεση στο σύστημα υγείας με τις εισαγωγές να εκτοξεύονται, ενώ παράλληλα σημαντική αύξηση σημειώθηκε επίσης στον αριθμό των ασθενών που νικήθηκαν από τον κορωνοϊό.

Το επιδημιολογικό σκηνικό συμπληρώνουν, πέρα από τα νοσοκομεία που «κρέμονται από μία λεπτή κλωστή», δύο νέες παράμετροι. Από την μία στα νοσοκομεία νοσηλεύονται πλέον άτομα νεαρής ηλικίας και από την άλλη υπάρχει σε τέτοια έκταση ενδοοικογειακή μετάδοση που στα νοσοκομεία νοσηλεύονται ολόκληρες οικογένειες.

Τα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ισχύουν μέχρι τις 16 Μαρτίου, στις 6:00. Όμως μετά τι μέλλει γενέσθαι; Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο δυνάμεις που ασκούν πίεση προς αντίθετες κατευθύνσεις, το σύστημα υγείας που «υποφέρει» και η οικονομία που έχει «ξεμείνει».

Ενδεικτικές των προθέσεων της κυβέρνησης ήταν οι δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος δήλωσε το Σάββατο πως πρόθεση της κυβέρνησης αποτελεί το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και της κοινωνίας μέσα στον Μάρτιο. Απέφυγε, ωστόσο, να εκτιμήσει αν αυτό θα είναι στις 16 Μαρτίου, που ούτως ή άλλως απομακρύνεται σαν στόχος, ή στο επόμενο ημερολογιακό ορόσημο, την 25η Μαρτίου.

Το κλειστό λιανεμπόριο «επιδρά πολύ στα δημοσιονομικά της χώρας, υπολογίζεται ότι κάθε 15νθήμερο που μένει κλειστό το λιανεμπόριο, συνιστά επιβάρυνση μεγαλύτερη από 1 δισεκατομμύριο για τη χώρα», σημείωσε ακόμη για να συμπληρώσει, «μπορεί το λιανεμπόριο καθεαυτό να μην προκαλεί υπερμετάδοση, δεν παύει όμως να αποτελεί ένα στοιχείο γενικότερης κινητικότητας του πληθυσμού», σημείωσε τονίζοντας τον πιεστικό παράγοντα της οικονομίας στις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης πως σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα μόνο το κόστος για την αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 16 Μαρτίου ανέρχεται στα 1,2 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί πάντως πως η εφαρμογή με το sms στον πενταψήφιο αριθμό 13032 με περιορισμό χρόνου στην περίπτωση που θα ανοίξει το λιανεμπόριο είναι έτοιμη, όπως έχει διαβεβαιώσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Η πανδημία έχει ξεφύγει επειδή όλα είναι κλειστά​;

Αισιόδοξη για την πορεία των κρουσμάτων εμφανίστηκε σήμερα η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία εκτίμησε ότι τα ημερήσια κρούσματα θα φτάσουν στην κορύφωσή τους αυτή την εβδομάδα και έπειτα θα ακολουθήσουν πτωτική πορεία, πράγμα που πρακτικά σημαίνει, κατά την ίδια, ότι μπορεί να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της 16ης Μαρτίου.

«Θα συνεχίσει να αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων και αυτή την εβδομάδα, γιατί τα κρούσματα τα οποία νοσηλεύονται όλες αυτές τις ημέρες στα νοσοκομεία είναι πάνω από 3.000. Επομένως ένα ποσοστό από αυτούς θα διασωληνωθεί, ενώ μέχρι την Τετάρτη-Πέμπτη θα φτάσουμε στο peak των κρουσμάτων, μέχρι 2.600, και μετά θα αρχίσει η σταδιακή μείωση», δήλωσε χαρακτηριστικά στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Εξηγώντας γιατί τάσσεται έτσι υπέρ του ανοίγματος τόσο των σχολείων όσο και καταστημάτων από την ερχόμενη Τρίτη 16 Μαρτίου, η κ. Παγώνη σημείωσε ότι «τα αποτελέσματα από τα ισχύοντα μέτρα θα φανούν σε περίπου 10 ημέρες. Γι’ αυτό δεν έχει νόημα να μην ξεκινήσουμε από την επόμενη εβδομάδα να ανοίξουν σχολεία και καταστήματα με τους όρους που έχουμε πει και με αυστηρό έλεγχο. Νομίζω ότι θα είναι καλύτερα ο κόσμος να πάει στα καταστήματα, να φύγει και αυτή η ψυχολογική πίεση που έχει. Τα πάρτι που γίνονται είναι από αντίδραση, καθώς τα παιδιά δεν μπορούν να παραμένουν άλλο κλεισμένα».

Επιχειρώντας να ερμηνεύσει τους λόγους για τους οποίους έχει «ξεφύγει» η πανδημία στη χώρα μας, ο καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης υποστήριξε πως η αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνώσεων είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι δεν υπάρχει έλεγχος της πανδημίας. Μάλιστα ο καθηγητής πρότεινε ένα άνοιγμα που θα βοηθήσει στο να συγκρατήσουμε τα κρούσματα, αν όχι να τα μειώσουμε.

«Η πανδημία έχει ξεφύγει επειδή όλα είναι κλειστά. Επειδή έχει γίνει περιορισμός όλων των δραστηριοτήτων, ο κόσμος βρίσκει διεξόδους σε δραστηριότητες σε μη συντεταγμένο περιβάλλον με αποτέλεσμα την μετάδοση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA. Στις υπόλοιπες χώρες υπάρχει περιορισμός μέτρων αλλά οι δραστηριότητες έχουν διοχετευτεί σε χώρους όπου οι πολίτες είναι ασφαλείς και ελεγχόμενοι.

Προτείνοντας λύσεις ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι μμπορούν να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες με αυστηρό έλεγχο, όπως τα ραντεβού στα μαγαζιά, τα τραπεζάκι έξω στην εστίαση και τα πολλά τεστ στα σχολεία. «Είναι ένα άνοιγμα ευρύ αλλά ελεγχόμενο», σχολίασε. Το πρόβλημα είναι τα κυλιόμενα lockdown, εκτίμησε, τα οποία δημιουργούν τεράστια αβεβαιότητα στον κόσμο και τον κάνουν να αισθάνεται ότι δεν υπάρχει έλεγχος. «Όταν περιορίζεις την ελευθερία πάρα πολύ και για πολύ καιρό, αυτά είναι τα αποτελέσματα», τόνισε και πρόσθεσε ότι το μοντέλο που έχουμε τώρα δε δουλεύει. Αυτό που πρέπει να γίνει, είπε, είναι είτε ένα πολύ ιχυό lockdown δύο εβδομάδων είτε ένα εναλλακτικό πλάνο όπου ο κόσμος θα έχει δραστηριότητες. Φυσικά, εγγύηση δεν υπάρχει σε καμία από τις δύο περιπτώσεις.

«Αντικειμενικά» πολύ δύσκολο χαρακτήρισε, τέλος, από την πλευρά του το άνοιγμα στις 16 Μαρτίου ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης ο οποίος μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1 υποστήριξε ότι «οι αριθμοί είναι τέτοιοι που δεν το επιτρέπουν, οι αριθμοί δείχνουν ότι πηγαίνουμε για παράταση των μέτρων».

Ο κ. Σαρηγιάννης στάθηκε στην πίεση του συστήματος υγείας τονίζοντας πως οι αντοχές των νοσοκομείων δεν θα επιτρέψουν οποιαδήποτε χαλάρωση για την ώρα. «Τα νοσοκομεία της Αττικής ασφυκτιούν, το Υπ. Υγείας κάνει κινήσεις για εκτόνωση της κατάστασης. Αν χρειαστεί να γίνει και επίταξη ιδιωτικών κλινικών, εγώ προσωπικά θεωρώ ότι σε συνθήκες πολέμου που βρισκόμαστε δεν τίθενται τέτοια θέματα, εγώ θα την έκανα. Ακόμη, είναι αμαρτία να έχουμε ράντζα στα νοσοκομεία το 2021, αλλά…», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: naftemporiki.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!