Έχοντας συμπληρώσει τις τρεις πρώτες εβδομάδες του lockdown, η χώρα μας διανύει την εβδομάδα της παράτασης με τους ειδικούς να επιφυλάσσονται για την τήρηση του νέου χρονοδιαγράμματος και το νεό στόχο της 7ης Δεκεμβρίου να απομακρύνεται και πάλι.
Ο πρωθυπουργός, όπως γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, συλλέγει τα στοιχεία από τους επιστήμονες και αναμένεται να τοποθετηθεί προς το τέλος της εβδομάδας για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τις 7 Δεκεμβρίου.
Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος προειδοποίησε χθες, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο, ότι «ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής» «Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα», πρόσθεσε μαρτυρώντας αφενός την πιθανότητα παράτασης των περιορισμών, αφετέρου την επιθυμία αποφυγής νέου κύκλου lockdown.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τα δεδομένα θα κρίνουν την άρση των περιορισμών και όχι οι ημερομηνίες. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης όρισε ως το πιο σημαντικό δεδομένο τις δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα
Μειωμένος εμφανίζεται ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων το τελευταίο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ. Υπενθυμίζεται ότι χθες ανακοινώθηκαν 1.044 νέα κρούσματα.
Η μείωση αυτή, ωστόσο, πιθανό να οφείλεται στο μειωμένο αριθμό τεστ που πραγματοποιήθηκαν. Χθες έγιναν 7.203 μοριακά τεστ και 4.169 rapid tests, δηλαδή συνολικά έγιναν 11.372 τεστ, όταν την προηγούμενη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου είχαν διεξαχθεί 11.209 μοριακά τεστ και 4.289 rapid tests, δηλαδή στο σύνολό τους 15.498 τεστ.
Παράλληλα μεγάλος παραμένει ο αριθμός θανάτων ασθενών με κορωνοϊό (χθες καταγράφηκαν 85 νέες απώλειες), ενώ σταθεροποιείται, σε υψηλά επίπεδα, ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 (νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 600 ασθενείς), πράγμα που διατηρεί την πίεση στο σύστημα υγείας, την ώρα μάλιστα που οι ΜΕΘ έχουν πληρότητα 87% σε όλη την επικράτεια.
Εβδομάδα με αντιφατικά χαρακτηριστικά
Ξεκίνησε μια δύσκολη εβδομάδα με δυο αντιφατικά χαρακτηριστικά, δήλωσε χθες ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «MAX FM», ο κ. Πέτσας εξήγησε πως «πρώτον, θα βλέπουμε μια μείωση κρουσμάτων. Και δεύτερον θα συνεχίσει να είναι υψηλός ο αριθμός των διασωληνωμένων και δυστυχώς και των θανάτων, γιατί τα κρούσματα ήταν πολύ ψηλά το προηγούμενο χρονικό διάστημα και πολλοί άνθρωποί νοσηλεύονται σε Μ.Ε.Θ..
Πέφτει ο δείκτης μεταδοτικότητας
«Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν τη μείωση των κρουσμάτων, τη μείωση του δείκτη θετικότητας των τεστ, αλλά και του δείκτη Rt, που έπεσε κάτω από το 1 σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας», σημείωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.
Σχολιάζοντας την μείωση του Rt ο πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Λοιμωξιολόγων Παναγιώτης Γαργαλιάνος εξήγησε ότι αν και αισιόδοξη εξέλιξη απαιτεί ένα χρονικό διάστημα δέκα ημερών για να οδηγήσει σε αποσυμπίεση το σύστημα υγείας.
«Το R0 έχει μεγάλη σημασία αλλά από την στιγμή που πέφτει ο ρυθμός αναπαραγωγής μέχρι να εισπράξουμε λιγότερους θανάτους, νοσηλείες, διασωληνωμένους περνάει ένα χρονικό διάστημα και σήμερα που μιλάμε μπαίνουν άνθρωποι στο νοσοκομείο και αυτοί μπορεί να διασωληνωθούν, που σημαίνει ότι η αποφόρτιση του συστήματος μπορεί να πάρει και 10 ημέρες ακόμα», σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Πηγή: naftemporiki.gr