14.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 18:52

Κορωνοϊός: Επιμένει η πίεση στο ΕΣΥ- Ποια τα σενάρια για την άρση του lockdown

Συνεχίζει να δοκιμάζει τις αντοχές του συστήματος υγείας ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας στις ΜΕΘ.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, στη χώρα μας χθες νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι με κορωνοϊό 443 ασθενείς. Πρόκειται για αριθμό- ρεκόρ που αφήνει κενές ελάχιστες κλίνες σε όλη τη χώρα. Να σημειωθεί ότι οι διαωληνωμένοι αυξάνονται δραματικά.

Ενδεικτικό μάλιστα είναι το γεγονός πως μέσα σε μία εβδομάδα ο αριθμός των διασωληνωμένων σχεδόν διπλασιάστηκε. Την περασμένη Τρίτη, 10 Νοεμβρίου, ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 263 διασωληνωμένους.

Αναφερόμενος στην πίεση του ΕΣΥ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υποστήριξε ότι σχεδιασμός της κυβέρνησης «είναι να μπορέσουμε να αποφορτίσουμε συγκεκριμένες περιοχές που δέχονται την πίεση, με κατάλληλες μετακινήσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με συμπράξεις στον ιδιωτικό τομέα -ακόμα και με επίταξη αν χρειαστεί- για να έχουμε περισσότερες κλίνες Θα γίνει, επίσης ενεργοποίηση άλλων λύσεων, όπως και στρατιωτικών νοσοκομείων».

Μάλιστα ο κ. Πέτσας εκτίμησε ότι η πίεση στο σύστημα υγείας, αυτή την εβδομάδα, θα είναι μεγάλη και θα είναι αυξανόμενη. Από την άλλη, τα κρούσματα θα αρχίσουν να πέφτουν λόγω του lockdown που έχει επιβληθεί από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Να σημειωθεί ότι αυξημένος είναι και ο αριθμός των ανθρώπινων απωλειών, ο οποίος, ωστόσο, φαίνεται να παρουσιάζει τάσεις επιβράδυνση, τάση η οποία διαφαίνεται πιο καθαρά στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων τα οποία έχουν ανακόψει την εκθετική αύξηση.

Τα σενάρια για το άνοιγμα της αγοράς κα της κοινωνίας

Εκτιμώντας ότι στα μέσα Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα πέσουν στα 500 την ημέρα ο καθηγητής Γενετικής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, υποστήριξε ότι αυτός ο αριθμός είναι διαχειρίσιμος και βιώσιμος, και παράλληλα επιτρέπει το άνοιγμα της αγοράς.

«Μην περιμένουμε ότι δε θα υπάρχουν άνθρωποι που θα πεθαίνουν ή δε θα ζορίζεται λίγο το σύστημα υγείας. Αυτό που πρέπει να δώσουμε ως κίνητρο είναι ότι έρχονται λύσεις πιο σταθερές, όπως το εμβόλιο, επομένως δε μιλάμε για κάτι που είναι επ’αόριστον, είναι κάτι για τους επόμενους 3-4 μήνες, οπότε θα αρχίσει να μειώνεται πολύ σοβαρά η πίεση στο σύστημα υγείας λόγω του εμβολίου», πρόσθεσε.

Σταδιακή χαλάρωση μέτρων

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Δερμιτζάκης εξέφρασε την αντίθεσή του με την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, για την οποία μίλησε χθες ο Στέλιος Πέτσας, αλλά και τα επαναλαμβανόμενα lockdown, μοντέλο το οποίο περιέγραψε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

Ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι με την άρση του lockdown, η αγορά πρέπει να ανοίξει οριζόντια με αυστηρά μέτρα.

«Είμαι εναντίον της λογικής ότι το lockdown αποτελεί τη λύση, δηλαδή αυτό το ακορντεόν που έχω ακούσει. Νομίζω ότι κάποια αυστηρά μέτρα μπορούν να συγκρατήσουν την πανδημία και αυτή τη μείωση ή τη σταθεροποίηση που βλέπουμε τώρα δεν είναι αποτέλεσμα του lockdown, αλλά των προηγούμενων μέτρων. Αυτό σημαίνει και είναι το αισιόδοξο ότι μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα έχοντας μέτρα που αφορούν στην απαγόρευση κυκλοφορίας, τον περιορισμό της εστίασης σε κάποιο βαθμό κλπ. Από τη στιγμή που το lockdown θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει κι εκτιμώ ότι στα μέσα Δεκεμβρίου θα έχουμε γύρω στα 500 κρούσματα την ημέρα, δεν μπορώ να καταλάβω τη λογική να ανοίξουμε σιγά σιγά την αγορά. Τον Μάιο ανοίξαμε σιγά σιγά γιατί θέλαμε να δούμε ποια κομμάτια των δραστηριοτήτων έχουν επίδραση και ποια όχι. Τώρα αυτά τα ξέρουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ο κ. Πέτσας χθες δήλωσε ότι «θα αξιολογήσουμε την κατάσταση Παρασκευή και Δευτέρα και αν χρειαστεί να πάμε σε σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνικής δραστηριότητας, αυτό θα κάνουμε. Θυμίζω ότι κάτι ανάλογο είχε γίνει και τον Μάιο. Είχαμε ανοίξει σε τρεις φάσεις, 4 Μαΐου, 11 Μαΐου και 18 Μαΐου. Είναι πιθανό να γίνει και αυτό. Αλλά τις οριστικές αποφάσεις μας, θα τις πάρουμε τέλος αυτής της εβδομάδας, αρχές της επόμενης, με βάση την εκτίμηση και των ειδικών».

Επαναλαμβανόμενα lockdown

Στη συνέχεια ο κ. Δερμιτζάκης εξήγησε ότι «δεν πρέπει να πάμε σε επαναλαμβανόμενα lockdown, γιατί τα κρούσματα θα έχουν μειωθεί αρκετά και θα λειτουργούμε με αυστηρά μέτρα. Κάθε μέτρο, το οποίο είναι αυστηρό και δύσκολο χρειάζεται έναν χρόνο αφομοίωσης. Αυτό χτίζει τη συμμόρφωση. Η αναμονή ότι τα μέτρα θα αφομοιωθούν από την επόμενη μέρα, δεν είναι ρεαλιστική».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Σύψας υποστήριξε χθες ότι «ο εγκλεισμός είναι το μόνο ισχυρό όπλο το οποίο έχουμε, τα δοκιμάσαμε όλα και απέτυχαν και πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι στις 30 Νοεμβρίου θα είναι τόσο καλά τα στοιχεία για να σταματήσει το lockdown. Ο Μάρτιος, πρόσθεσε, έδειξε ότι ο εγκλεισμός ρίχνει απότομα την επιδημία και αυτό το όπλο θα χρησιμοποιηθεί όσο χρειαστεί για να τεθεί σε έλεγχο η πανδημία. Ακόμη και αν ανοίξουμε σημείωσε ο κ. Σύψας θα υπάρξει ξανά κλείσιμο μετά από μια ή δύο εβδομάδες και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν δύσκολο χειμώνα και για κυλιόμενα lockdwon έως την άνοιξη.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Δερμιτζάκη, πρέπει να υπάρξει ένας διαχωρισμός στην εστίαση, επισημαίνοντας ότι είναι άλλο μια οικογενειακή ταβέρνα κι άλλο τα μπουζούκια. «Όταν τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι πάρα πολύ καλά, τότε μπορούμε να σκεφτούμε και για επιπλέον δραστηριότητες», υποστήριξε.

Κάτι παρόμοια διατύπωσε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σύμφωνα με τον οποίο «η εμπειρία του Καλοκαιριού, δίνει τη δυνατότητα να δούμε ποιες είναι οι περιοχές στις οποίες μπορούμε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στο άνοιγμα και σε ποιες ενδεχομένως να πάμε πιο αργά. Το ζήτημα, είναι ότι κάποιες δραστηριότητες του λιανεμπορίου, δείχνουν ότι δεν είναι πηγή ανησυχίας για υπερμετάδοση. Επίσης τα σχολεία μας έχουν χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο και μπορούν να ανοίξουν γρηγορότερα παρά αργότερα. Άλλες πηγές δραστηριότητας, που έχουν να κάνουν με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως στην εστίαση, μπορούν να ανοίξουν στο τέλος. Όλα αυτά εξετάζονται, προκειμένου να μπουν σε ένα σχέδιο, το οποίο αρχές της άλλης εβδομάδας θα είναι έτοιμο, προκειμένου όλοι να γνωρίζουν πώς θα προγραμματίσουν τις δραστηριότητές τους, μετά τις 30 Νοεμβρίου».

Πηγή: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!