31.8 C
Nicosia
Σάββατο 22 Ιούνιος 2024 | 13:26

Κοροναϊός: Συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων – Ποια μέτρα οδεύουν προς χαλάρωση στην Ελλάδα

Με την πανδημία να βρίσκεται σε τροχιά αποκλιμάκωσης για ένα ακόμη 24ωρο, συνεδριάζει στις 14:00, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, για την άρση των μέτρων που επιβλήθηκαν κατά την έξαρση του πέμπτου επιδημικού κύματος, μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Ως εκ τούτου, το απόγευμα, θα γνωρίζουμε τι θα γίνει με τα καρναβάλια, τους όρθιους στη διασκέδαση, την πληρότητα στα γήπεδα και τις σχολικές εκδρομές.

Όλα αυτά, αν δοθεί το πράσινο φως θα ισχύσουν από την Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου.

Όπως όλα δείχνουν, ο Φεβρουάριος,  θα είναι ο μήνας που θα σηματοδοτήσει το τέλος των περιορισμών για τους εμβολιασμένους.

Τα δεδομένα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο μέσος όρος ημερήσιων νέων κρουσμάτων σε επίπεδο εβδομάδας φαίνεται να έχει παγιωθεί κάτω από τις 18.000. Η μείωση των νέων διαγνώσεων οι οποίες κατά βάση αφορούν τη μετάλλαξη Όμικρον, μειώνουν και τις νέες νοσηλείες οι οποίες έχει πέσει κάτω από το επίπεδο των 400 την ημέρα σημειώνοντας μείωση 15% σε επίπεδο βδομάδας.

Παράλληλα και ο μέσος όρος ημερήσιων θανάτων μειώνεται και με βάση τα χθεσινά στοιχεία έπεσε στους 80 έναντι περίπου 97 μία εβδομάδα πριν.

Κάτι που επιτρέπει στους ειδικούς να δώσουν το σήμα χαλάρωσης των μέτρων, όπως άλλωστε επιθυμεί και η κυβέρνηση.

Ποια μέτρα οδεύουν προς το τέλος τους

Η κυβέρνηση έχει ήδη ενημερώσει τους ειδικούς, ότι επιθυμεί να επιτραπούν οι όρθιοι στην διασκέδαση, οι σχολικές εκδρομές, τα συνέδρια, καθώς και την αύξηση του αριθμού των φιλάθλων στα γήπεδα.

Με βάση και τα επιδημιολογικά δεδομένα, οι ειδικοί ενδέχεται να δώσουν έγκριση ώστε η πληρότητα στα γήπεδα να φτάσει κάτι παραπάνω από το 50%.

Επίσης αναμένεται να καταργηθεί και η απαγόρευση για τις σχολικές εκδρομές, οι οποίες όμως θα γίνονται με συγκεκριμένα πρωτόκολλα και αυξημένο έλεγχο. Διαπιστώνεται πως έτσι κι αλλιώς η διασπορά στους μαθητές είναι πολύ συγκεκριμένη με πολλά παιδιά να έχουν ήδη νοσήσει.

Ενδεχομένως να εγκριθεί επίσης, η επαναφορά των ορθίων πελατών.

Πληροφορίες αναφέρουν εξάλλου, ότι όχι στην σημερινή αλλά στην επόμενη συνεδρίαση των ειδικών θα αποφασιστεί και το αν προχωρήσει η κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Μόνο για εμβολιασμένους

Ενδεικτικά είναι όσα είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. «Και οι ειδικοί θεωρούν ότι από εδώ και πέρα αρχίζει μια χαλάρωση» δήλωσε και ξεκαθάρισε ότι η απελευθέρωση αφορά κυρίως τους εμβολιασμένους, όχι τους ανεμβολίαστους και ότι αυτό θα συνεχιστεί.

«Το 90% των νοσηλειών και των σοβαρών νοσηλειών είναι ανεμβολίαστοι και ιδιαίτερα οι άνω των 60 ετών» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να προσέχουν «και να μην είναι “χύμα”».

 Τι θα γίνει με τα Καρναβάλια

Για τις απόκριες όλοι φαίνεται να συμφωνούν ότι πρέπει να θυσιαστούν για να μπορέσουμε να κερδίσουμε το Πάσχα στο χωριό αλλά και για να είναι ομαλή η εκκίνηση της τουριστικής περιόδου από τον Μάρτιο, αρχής γενομένης από τις κρουαζιέρες. 

Σχεδόν βέβαιο είναι ότι δεν θα επιτραπούν οι παρελάσεις το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Τριωδίου, καθώς θεωρούνται ανεξέλεγκτες εκδηλώσεις με μεγάλο συγχρωτισμό που δεν μπορούν να ελεγχθούν και να περιχαρακωθούν μόνο για εμβολιασμένους. Ετσι υπάρχει ο φόβος ότι θα οδηγήσουν σε αλυσίδες μετάδοσης του ιού. Είναι αρκετά πιθανό να επιτραπούν συγκεκριμένες εκδηλώσεις με ελεγχόμενη πρόσβαση.

Σε συνδυασμό με την πιθανολογούμενη, άρση της απαγόρευσης των ορθίων στη διασκέδαση, αντί των παρελάσεων θα επιτρέπεται η διοργάνωση ενός αποκριάτικου πάρτι, επί παραδείγματι, αλλά μόνο για εμβολιασμένους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ευχαριστίες Κόμπου στον Μπορέλ για τη στήριξη στην Κύπρο

Ευχαριστίες στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ για την «άμεση ανταπόκριση, τη στήριξη και την αλληλεγγύη» του προς την...

EURO 2024: Τουρκία-Πορτογαλία, Γεωργία-Τσεχία, Βέλγιο-Ρουμανία στο πρόγραμμα Σαββάτου

Με τρεις αγώνες συνεχίζεται το Σάββατο το πρόγραμμα του EURO 2024, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να συγκεντρώνει η αναμέτρηση μεταξύ Τουρκίας και Πορτογαλίας στις 7 μ.μ.. Νωρίτερα στις...

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Ηλεία – Διάσπαρτες εστίες σε Λάττα και Πρόδρομο

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι η φωτιά που ξεκίνησε χθες Παρασκευή 21 Ιουνίου από το Μαστραντώνη Αχαΐας και πέρασε στην Ηλεία. Διάσπαρτες εστίες πυρκαγιάς υπάρχουν στις...

Έκρηξη σε καφετέρια στον Στρόβολο – Δύο υπάλληλοι ήταν εντός της καφετέριας αλλά είναι καλά

Το ενδεχόμενο έκρηξη, η οποία σημειώθηκε λίγο πριν τις 5.00 τα ξημερώματα σε καφετέρια στην περιοχή που Στροβόλου, να οφείλεται σε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, διερευνά η Αστυνομία. Όπως πληροφορείται το...

Αστυνομία: 63 τροχαίες καταγγελίες σε περιοχή Αμμοχώστου

Στο πλαίσιο εκστρατείας του στρατηγικού σχεδιασμού της Αστυνομικής Διεύθυνσης Επαρχίας Αμμοχώστου για την πρόληψη των οδικών συγκρούσεων στην Επαρχία Αμμοχώστου και ιδιαίτερα της πρόληψης...

Ομαλά η κυκλοφορία στους δρόμους – Αυξημένα μέτρα από την Αστυνομία

Ομαλά διεξάγεται η τροχαία κίνηση στις κυριότερες οδικές αρτηρίες σύμφωνα με ενημέρωση του ΚΥΠΕ από την Αστυνομία. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας λαμβάνει «ιδιαίτερα αυξημένα μέτρα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!