Σε νέα υψηλά επίπεδα επέστρεψαν τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας δημιουργώντας νέες ανησυχίες για την εξέλιξη της πορείας της πανδημίας, την διάρκεια των περιορισμών και τον αντίκτυπό τους στην οικονομία που κρατά κλειστά το λιανεμπόριο και την διασκέδαση.
Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, χθες καταγράφηκαν 2.199 νέα κρούσματα, με την Αττική να έχει 413, τη Θεσσαλονίκη 538, τη Λάρισα 112, την Πέλλα 85, τη Δράμα 81, την Ξάνθη 72, τη Μαγνησία 70 και άλλες 40 περιφέρειες κάτω από 70 κρούσματα εκάστη. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε στις 107.470.
Η μάχη στις ΜΕΘ συνεχίζεται, με 596 ασθενείς να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού εισήχθη όμως για προληπτικούς λόγους και ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, καθώς παρουσίασε πρόβλημα με το οξυγόνο του.
Επίσης, καταγράφηκαν 111 νέοι θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να φτάνει πλέον στους 2.517.
Με την κυβέρνηση να έχει ξεκαθαρίσει πως οι επιδημιολογικοί δείκτες είναι αυτοί που καθοδηγούν τις αποφάσεις της, αναμένεται τις επόμενες μέρες η ανακοίνωση του σχεδίου για τη σταδιακή επιστροφή σε ένα σχετικό επίπεδο κανονικότητας.
Παίρνοντας ως βάση τους επιδημιολογικούς δείκτες αλλά και τις επιφυλάξεις των ειδικών, δεδομένη θεωρείται πλέον η παράταση του lockdown για άλλη μία εβδομάδα, και μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου.
Από εκεί και πέρα, κυβέρνηση και ειδικοί σταθμίζοντας τα δεδομένα και εφόσον το επιτρέψει η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, και κυρίως η πίεση στο σύστημα υγείας που αποτελεί την παράμετρο με την μεγαλύτερη βαρύτητα στις κυβερνητικές αποφάσεις, αναμένεται να εξετάσει το σταδιακό άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων.
Το λιανεμπόριο, και κυρίως τα καταστήματα με εποχιακά είδη και τα καταστήματα παιχνιδιών, βρίσκονται πρώτα στο σχεδιασμό. Η εστίαση έχει χαρακτηριστεί «δύσκολη εξίσωση», ωστόσο, έχει γίνει σαφές πως όταν ανοίξει θα επιβληθούν αυστηροί περιορισμοί και απαγόρευση ορθίων, ενώ δεν προβλέπεται να ανοίξει η νυχτερινή διασκέδαση.
Για τα σχολεία αναμένεται η εισήγηση της επιτροπής αυτή την εβδομάδα, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν πως εφόσον δεν αποφασιστεί το άνοιγμά τους στις 14 Δεκεμβρίου τότε δεν έχει νόημα να ανοίξουν πριν τις γιορτές.
Αν συνεχίσουν τα 2.000 κρούσματα, δεν μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα πριν τις γιορτές
Σχολιάζοντας την χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης δήλωσε ότι τα στοιχεία τον εξέπληξαν.
«Δεν περίμενα ότι θα πάμε στα 2.200 κρούσματα. Υπήρχε μια καθοδική πορεία. Έχω μια ελπίδα, επειδή έγιναν πολύ λίγα τεστ τη Δευτέρα και όταν κάνεις λίγα τεστ έχουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό θετικότητας, όταν αφήσεις πολλούς που δεν τους έχεις τεστάρει και τους μεταφέρεις την επόμενη μέρα, μπορεί προσωρινά να αυξηθεί ο αριθμός, γιατί έρχεται ένα επιβαρυμένο τμήμα του πληθυσμού. Είναι μια στατιστική ανωμαλία. Τη Δευτέρα έγιναν 7.000 τεστ, ενώ χθες 30.000», επισήμανε αι συμπλήρωσε ότι η καταγραφή των κρουσμάτων θα πρέπει να γίνεται την ημέρα της δειγματοληψίας. «Αυτά τα στοιχεία τα οποία έρχονται δεν είναι επαρκή ώστε να μπορεί κάποιος να κάνει μια εκτίμηση. Μπορεί να έχουμε συγκέντρωση κρουσμάτων μεγαλύτερη από 2-3 μέρες», σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Εφόσον όμως τα κρούσματα συνεχίσουν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα ο κ. Δερμιτζάκης προειδοποιεί πως δεν μπορούμε να μιλάμε για χαλάρωση των περιορισμών.
«Αν παραμείνουμε σταθερά στα 2.000 κρούσματα, δε γίνεται να μιλάμε για άνοιγμα της αγοράς στις γιορτές. Αν είναι 1.500 τα κρούσματα είναι διαφορετικό, γιατί σημαίνει ότι ακολουθεί την πορεία μείωσης, η οποία είχε ήδη ξεκινήσει. Εάν ξαναδούμε σήμερα έναν αντίστοιχο αριθμό κρουσμάτων, σημαίνει ότι δεν λειτουργεί το lockdown, δεν παρεμποδίζει την μετάδοση και μάλιστα θα φανεί ότι κάτι χειροτέρεψε, διότι είχαμε δει τη μείωση πριν. Εγώ χθες περίμενα γύρω στα 1.500-1.600 κρούσματα με βάση το γεγονός ότι το Σάββατο ήταν 1.700. Αν δούμε από 1.800 και κάτω, ακολουθεί την πορεία που ξέραμε. Αν δούμε πάλι πάνω από 2.000 θα ανησυχήσω περισσότερο», τόνισε.
Πηγή: naftemporiki.gr