8.8 C
Nicosia
Δευτέρα 6 Ιανουάριος 2025 | 3:55

Εξετάζονται νέα μέτρα για Αχαΐα, Εύβοια, Ρέθυμνο

Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα θα εξετάσει σήμερα  η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, στην τακτική της συνεδρίαση,  για να εισηγηθεί τα επόμενα βήματα για τις περιοχές με υψηλό ιικο φορτίο.

Οι περιοχές που ανησυχούν τους ειδικούς είναι η Αχαΐα, η Εύβοια, το Ρέθυμνο αλλά και η Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περιφερειακές ενότητες Αχαΐας και Ρεθύμνου είναι ένα βήμα μπροστά στην επιβολή πιο αυστηρών περιορισμών  καθώς τα καθημερινά στοιχεία δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης.

Η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη από την άλλη, αν και προκαλεί ανησυχία, έχει δημιουργήσει δύο αντίθετες ρεύματα στην επιτροπή των ειδικών καθώς δεν καταγράφεται ακόμα πίεση στο ΕΣΥ. Έτσι διατυπώνονται διαφωνίες όσον αφορά στην ανάγκη λήψης νέων μέτρων.

Να σημειωθεί ότι στα ίδια επίπεδα συγκέντρωσης παρέμεινε το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα λύματα της πόλης, με βάση τις δύο τελευταίες μετρήσεις, στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ. Μετά τον διπλασιασμό του ιικού φορτίου, που υπολογίστηκε στα δείγματα που ελήφθησαν από την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Θεσσαλονίκης (ΕΕΛΘ) στις 5 και 7 Φεβρουαρίου, οι επόμενες αναλύσεις από δειγματοληψίες της 8ης και 9ης Φεβρουαρίου έδειξαν μία τάση σταθεροποίησης στα αυξημένα αυτά επίπεδα.

Την ίδια στιγμή, πολλοί εκ των δημάρχων της Χαλκιδικής, με πρώτη από όλους τη δήμαρχο Κασσάνδρας, ζητούν να σταματήσει η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων διότι αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα στην περιοχή και αποδίδουν αυτή την αύξηση στη χαλάρωση των μέτρων, στις μετακινήσεις των εκπαιδευτικών από νομό σε νομό, καθώς και στο γεγονός ότι κάποιοι ταξίδεψαν στις χώρες τους και επέστρεψαν με ψευδώς αρνητικά τεστ και στη συνέχεια διέσπειραν τον ιό, καθώς πήγαν για κυνήγι με ντόπιους ή δούλεψαν σε οικοδομές.

Στο μεταξύ από χθες η Περιφέρεια της Αττικής ζει ρυθμούς αυστηρού lockdown. Την κατάσταση συναγερμού της περιοχής επιβεβαίωσε και ο χάρτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) που «έβαψε» στο κόκκινο την Αττική.  Αυτό σημαίνει ότι η Αττική έχει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, πάνω από 150 ανά 100.000 πληθυσμού και το ποσοστό θετικότητας είναι πάνω από 4%.

Στο χάρτη του ECDC, η Ελλάδα συνεχίζει να έχει περιοχές με πράσινο χρώμα, κάτι που σημαίνει ότι τα κρούσματα είναι κάτω από 25 ανά 100.000 πληθυσμού και το ποσοστό θετικότητας κάτω από 4%.

Η μείωση του ιικού φορτίου στην Αττική αναμένεται να φανεί  σε περίπου 10 ημέρες, από την  πρώτη ημέρα της εφαρμογής του σκληρού lockdown στην περιοχή.

Μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, ο  καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Θωμαΐδης, ανέφερε ότι βάσει του μοντέλου υπολογισμού που στηρίζεται στον έλεγχο των λυμάτων -το οποίο, όπως διευκρίνισε, έχει αβεβαιότητες ως προς τους απόλυτους αριθμούς, αλλά είναι αξιόπιστο σε ό,τι αφορά τις μεταβολές- οι φορείς (συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί) κορωνοϊού υπολογίζονται μεταξύ 80.000 και 90.000 στην Αττική.

naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!