10.8 C
Nicosia
Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 | 7:25

Ελλάδα: Όλες οι αλλαγές στις αμοιβές με κατώτατο μισθό 713 ευρώ

Του Βασίλη Αγγελόπουλου

Τέσσερις συν μία αλλαγές επιφέρει η χθεσινή εξαγγελία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που αυξάνει τις κατώτατες αποδοχές του ιδιωτικού τομέα κατά 50 ευρώ, από τα 663 ευρώ στα 713 ευρώ μικτά.

Εκτός από την προφανή θετική επίδραση που θα έχουν οι μισθοί περίπου 650.000 μισθωτών εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, θα υπάρξει παράλληλα ανάλογη αύξηση και στις θεσμοθετημένες τριετίες, που όμως επιδρά μόνο σε όσους τις είχαν καρπωθεί έως το 2012.

Επίσης, θα πρέπει να τύχουν αύξησης και όσοι μισθωτοί έπαιρναν μισθό από 663 έως 713 ευρώ έως τώρα, δηλαδή έστω και λίγο πάνω από τον κατώτατο, ενώ θα ασκηθεί πίεση προς τις επιχειρήσεις να αυξήσουν και τα πιο πάνω μισθολογικά κλιμάκια. Η πέμπτη επίδραση προκύπτει από την ανακοίνωση του ίδιου του πρωθυπουργού, σχετικά με την προγραμματισμένη μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς θα υποχωρήσει και άλλο το μη μισθολογικό κόστος, που τόσο πολύ επιβαρύνει τις επιχειρήσεις.

Πιο αναλυτικά, το ακριβές ποσοστό της χθεσινής αύξησης στις κατώτατες αποδοχές -που έως τώρα ανέρχονταν στα 663 ευρώ μικτάείναι 7,52% και είναι η δεύτερη παρέμβαση που γίνεται μέσα σε έξι μήνες. Είχε προηγηθεί η μικρή αύξηση κατά 2% που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου. Άρα η σωρευτική αύξηση των κατώτατων αποδοχών εντός του έτους φτάνει στο 9,7%. Καθαρά οι κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα θα είναι εφεξής στα 613 ευρώ. Η μεγάλη ποσοστιαία αύξηση του κατώτατου μισθού αποφασίστηκε υπό την πίεση που ασκεί η έκρηξη του πληθωρισμού, ο οποίος τον Μάρτιο άγγιξε το 9% (8,9%) και δεν αποκλείεται περαιτέρω άνοδός του στους επόμενους μήνες.

Πόσους αφορά

Με τον κατώτατο μισθό υπολογίζεται ότι αμείβονται περίπου 650.000 μισθωτοί εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. Όμως το νέο ύψος των κατώτατων αποδοχών, συμπαρασύρει αντιστοίχως και τις τριετίες που χορηγούνται, ανάλογα με την προϋπηρεσία του κάθε εργαζόμενου. Μόνο που οι τριετίες αφορούν μόνο όσους είχαν πιάσει τα συγκεκριμένα όρια πριν από το 2012, δηλαδή πριν εφαρμοστούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις. Ακριβέστερα για την πρώτη τριετία ο κατώτατος μισθός θα είναι 713 ευρώ. Για προϋπηρεσία 3-6 έτη θα αυξηθεί στα 784,3 ευρώ και για την τρίτη τριετία (6-9 έτη προϋπηρεσία) στα 855,6 ευρώ και για πάνω από 9 έτη προϋπηρεσίας είναι 926,9 ευρώ.

Όσοι όμως από 14 Φεβρουαρίου 2012 και μετά συμπληρώνουν τριετίες δεν λαμβάνουν επιπλέον αύξηση (10% ανά τρία έτη, με ανώτατο όριο τα εννέα έτη). Η εν λόγω διαδικασία πάντως βρίσκεται σε καθεστώς «ασάφειας», καθώς ούτε το ΣτΕ ξεκαθάρισε το τοπίο.

Πρέπει να τονιστεί ότι για τα υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια στον ιδιωτικό τομέα δεν προκύπτει η παραμικρή αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές εξαιτίας της αύξησης του κατώτατου μισθού. Δηλαδή, κάποιος που λαμβάνει 800 ευρώ το μήνα καθαρά δεν θα διαπιστώσει τον επόμενο μήνα αύξηση. Βέβαια, είθισται η αύξηση του κατώτατου μισθού να ασκεί μια μορφή πίεσης προς τις επιχειρήσεις να προβούν σε αναπροσαρμογές και των ανώτερων κλιμακίων, κάτι όμως που δεν θα συμβεί άμεσα, αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του υπογράμμισε ότι πάγια θέση στην πολιτική της κυβέρνησης είναι η «ανάπτυξη για όλους και πως η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ είναι μια απόφαση ευθύνης και αλληλεγγύης».

Ωστόσο, τόνισε ότι οι επιχειρήσεις έλαβαν σημαντική βοήθεια το προηγούμενο διάστημα, με μείωση φορολογίας, εισφορών και με επιστρεπτέα προκαταβολή. «Τώρα είναι η ώρα των εργαζόμενων. Την αύξηση την αξίζουν οι εργαζόμενοι και μπορούν να την αντέξουν οι επιχειρήσεις».

Πρόσθεσε, δε, «η πρωτοβουλία μας αυτή αγγίζει τα απώτατα όρια της οικονομίας. Το ποσοστό αύξησης του πρώτου μισθού απασχόλησε πολύ την αρμόδια επιτροπή, τους κοινωνικούς εταίρους, όσο και τον υπουργό Εργασίας. Όμως αποτελεί πολιτική μας απόφαση. Την οποία και θα εισηγηθώ με θέρμη στο Υπουργικό Συμβούλιο».

Επίσης, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι από την 1η Ιουλίου οι ασφαλιστικές εισφορές θα υποχωρήσουν εκ νέου κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Πρόκειται για την προγραμματισμένη από το 2019 μείωση, που αφορά τις εισφορές υπέρ επικουρικής σύνταξης, που από το 6,5% (3,25% για εργοδότη και εργαζόμενο) θα υποχωρήσουν στο 6% (3% για εργοδότη και για εργαζόμενο).

Αύξηση επιδομάτων

Η αύξηση του κατώτατου μισθού οδηγεί στην αναπροσαρμογή 24 επιδομάτων που είναι:

1. Το επίδομα ανεργίας,
2. Επίσχεσης εργασίας,
3. Μακροχρόνια ανέργων,
4. Ειδικό εποχικό,
5. Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη επιδότησης λόγω ανεργίας,
6. Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα του ΟΑΕΔ,
7. Ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας,
8. Αφερεγγυότητας του εργοδότη,
9. Διαθεσιμότητας,
10. Παροχή προστασίας της μητρότητας,
11. Μαθητείας,
12. Ασκούμενων σπουδαστών ΤΕΙ,
13. Πρακτική άσκηση φοιτητών σχολών τουριστικής εκπαίδευσης,
14. Ειδική επιδότηση εκδοροσφαγέων,
15. Ειδική συμπληρωματική παροχή ανεργίας φορτοεκφορτωτών,
16. Επιδότηση λόγω ανεργίας των ξεναγών,
17. Επιδότηση λόγω ανεργίας αδελφών νοσοκόμων,
18. Επιδότηση λόγω ανεργίας δασεργατών,
19. Επιδότηση λόγω ανεργίας ρητινοσυλλεκτών,
20. Βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ,
21. Βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΟΑΕΕ,
22. Βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΕΤΑΑ,
23. Άδειας συμμετοχής σε εξετάσεις για σπουδαστές, φοιτητές, μαθητές που είναι εργαζόμενοι, 24. Προγράμματα απασχόλησης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!