Αύριο αναμένονται οι αποφάσεις για την επαναλειτουργία -ή όχι- των καταστημάτων, μετά τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων. Η επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει αύριο ώστε να κάνει την εισήγησή της στην κυβέρνηση. Παρόλο που έχουν εκφραστεί αρκετές ανησυχίες για αύξηση κρουσμάτων εφόσον ανοίξει το λιανεμπόριο, οι ειδικοί δείχνουν θετικοί για ένα σταδιακό άνοιγμα της αγοράς.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Χρήστος Ταραντίλης, τόνισε πως η κυβέρνηση «δεν βάζει σε καμιά ζυγαριά την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά δεν αγνοεί τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας και της επιχειρηματικότητας, όπως για παράδειγμα του εμπορίου, που έχει μπροστά του την περίοδο εκπτώσεων».
Απαντώντας σε ερώτηση αν είναι πιθανό το άνοιγμα των σχολείων «σε δόσεις», ο κ. Ταραντίλης απάντησε πως όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα που ισχύουν σήμερα σε σύγκριση με τα δεδομένα της 14ης Δεκεμβρίου, της ημέρας που άνοιξε το click away, είναι καλύτερα. Τα δεδομένα αυτά, όπως είπε, θα δοθουν στους ειδιούς οι οποίοι θα κάνουν τις εισηγήσεις τους.
«Πιστεύω ότι ταυτόχρονα με το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξουν και γυμνάσια και λύκεια», υποστήριξε σήμερα ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.
Εξηγώντας το σκεπτικό του, ο καθηγητής ανέφερε ότι «αν γίνονται μεταδόσεις μεταξύ των εφήβων, γίνονται ήδη. Δεν είναι καλύτερα να συναντιούνται στο σχολείο με μάσκες συντεταγμένα; Η κινητικότητα από μόνη της παρόλο που έχει μια συσχέτιση με τις μεταδόσεις, δεν είναι πάντα το ίδιο. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι αύξηση κινητικότητας με δυσανάλογα μικρή αύξηση των μεταδόσεων. Οι νόμιμες δραστηριότητες ελέγχονται. Αυτές όμως που είναι άφαντες και παράνομες δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε».
Έκπληξη εκφράζει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ), δηλώνοντας πως παρακολουθεί να εξακολουθεί να τίθεται στον δημόσιο διάλογο το δίλημμα Γ’ Λυκείου ή λιανεμπόριο.
Όπως επισημαίνει, δεδομένων των επιστημονικών αποδείξεων, την έως σήμερα εμπειρία λειτουργίας του λιανικού εμπορίου, αλλά και την κρίσιμη οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι επιχειρήσεις, πρέπει υγειονομικοί επιστήμονες και κυβέρνηση να σταθμίσουν τα πραγματικά δεδομένα και να λάβουν τη βέλτιστη απόφαση για το σύνολο της κοινωνίας.
Σύμφωνα με τους εμπόρους της Αθήνας, η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου με τη μορφή του click away, όπως επιστημονικώς διαπιστώθηκε, συνεισφέρει μόνο 4% στην υγειονομική επιβάρυνση, ενώ το click in shop μόνο 5%, ενώ ο περιορισμός της κινητικότητας στον δημόσιο χώρο μπορεί τεκμηριωμένα πλέον να αποφευχθεί με αυστηρή θέσπιση γεωγραφικών κριτηρίων για τις μετακινήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της κυβέρνησης θέλει από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου να επιστρέψει το click away για το σύνολο της αγοράς, ενώ ειδικά για τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και κοσμημάτων να εφαρμοστεί το click in shop, ώστε να μπορούν οι καταναλωτές να δοκιμάζουν τα είδη που θέλουν ν’ αγοράσουν.