«Δυναμώνει» η συζήτηση για τα προνόμια που θα έχουν οι εμβολιασμένοι πολίτες στη χώρα μας, κυρίως από το φθινόπωρο και ιδιαίτερα για τους κλειστούς χώρους.
Σαφώς ακόμη είναι νωρίς για αποφάσεις, καθώς όπως τόνισε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, η συζήτηση αυτή θα έχει βάση μόλις ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμού για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ομοίως και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, εμφανίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα αρνητικός.
Πάντως οι πολίτες που είναι εμβολιασμένοι ήδη μπορούν να ταξιδέψουν στα νησιά επιδεικνύοντας μόνο το πιστοποιητικό εμβολιασμού (αφού όμως έχουν περάσει 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση τους).
Επίσης από την 1η Ιουνίου θα τεθεί σε λειτουργία το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό, που έρχεται να υλοποιήσει την πρόταση της χώρας μας, για διευκόλυνση των ταξιδιών σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή φέρουν αρνητικό τεστ.
Από τα παραπάνω λοιπόν είναι κατανοητό πως τα ταξίδια για τους εμβολιασμένους πολίτες δεν θα διαφέρουν πολύ από αυτά της προ covid εποχής, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που η διενέργεια, επίδειξη και καταχώρηση pcr, rapid ή self test είναι υποχρεωτική.
Ωστόσο το πιθανότερο είναι τα προνόμια των εμβολιασμένων πολιτών να μην περιορίζονται μόνο στα ταξίδια, αλλά να δοθούν και για μία σειρά άλλων δραστηριοτήτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις για τα προνόμια των εμβολιασμένων θα αρχίσουν να «φουντώνουν» όταν φτάσει ώρα για το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων στην εστίαση και άλλων κέντρων ψυχαγωγίας σε κλειστούς χώρους.
Ποια είναι τα προνόμια των εμβολιασμένων που εξετάζει η κυβέρνηση
Άλλωστε στους εσωτερικούς χώρους οι πολίτες θα βγάζουν αναγκαστικά τη μάσκα προκειμένου να απολαύσουν το καφέ τους ή το φαγητό τους.
Τι θα γίνεται όμως με όσους δεν έχουν εμβολιαστεί κατ΄επιλογήν (σ.σ. εφόσον τότε θα έχουν ανοίξει όλες οι εμβολιαστικές πλατφόρμες);
Θα εισέρχονται ελεύθερα στο εσωτερικών των εστιατορίων, των μπαρ, ή των κινηματογράφων ή θα πρέπει να επιδεικνύουν κάποιο αρνητικό είδους τεστ;
Ένα από τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι η είσοδος στους παραπάνω χώρους να είναι ελεύθερη για όσους έχουν εμβολιαστεί και να επιτρέπετε σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί μόνο με την επίδειξη αρνητικών τεστ.
Σαφώς μία τέτοια επιλογή παρ΄ότι θα θεωρηθεί για κάποιους ως «δέλεαρ» ώστε όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, να το πράξουν άμεσα, ωστόσο πρακτικά θα δημιουργήσει κάποια προβλήματα στη συγκεκριμένη ομάδα, η οποία θα πρέπει να προμηθεύεται τεστ για ιδιωτική χρήση και άρα να καταλάβει κάθε φορά το αντίστοιχο ποσό στο φαρμακείο.
Άλλωστε παραμένει άγνωστο αν τα self test θα δίνονται δωρεάν στους πολίτες και με το πέρας του καλοκαιριού. Σε αυτή την περίπτωση το κόστος θα ήταν μεγάλο κι ενδεχομένως αποτρεπτικό για κάποιον που θέλει να βγαίνει έξω και να πρέπει να επιδεικνύει αρνητικό τεστ.
Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή των Εμπειρογνώμονων του υπουργείου Υγείας αν και έχει συζητήσει το θέμα, τονίζει συνεχώς πως αποφάσεις δεν ληφθούν παρά μόνο όταν θα έχουν την δυνατότητα όλοι οι πολίτες να «τσιμπηθούν».
Το ίδιο άλλωστε ανέφερε και ο Αχιλλέας Γκίκας, μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων και Καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Ειδικότερα για τα προνόμια των εμβολιασθέντων τόνισε ότι δεν πρέπει να το λέμε προνόμια, αλλά διευκόλυνσης κάποιων δραστηριοτήτων.
«Θα μπορούσαμε να δώσουμε μια προτεραιότητα, το συζητάμε, αλλά δεν έχουμε αποφασίσει» σημείωσε.
Προνόμιο στους εμβολιασμένους – Παραθυράκι για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς
Την ίδια ώρα «παραθυράκι» για προνόμια στους εμβολιασμένους, αλλά και για τον υποχρεωτικό εμβολιασμών συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων άφησε ανοιχτό ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι «θα μπορούσε να δοθεί κάποιο προνόμιο στους εμβολιασμένους, ειδικά κυρίως στο ζήτημα ευκολότερων άρσεων περιορισμών που μπορεί να συνδέονται με τις μετακινήσεις».
Σε ό,τι αφορά στον υποχρεωτικό εμβολιασμό κάποιων ομάδων, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «στην παρούσα φάση δεν είναι αναγκαίος» επισημαίνοντας ότι το κρίσιμο είναι όταν υπάρχει διαθεσιμότητα εμβολίων και κάποιος εξακολουθεί για τους δικούς του λόγους να μη θέλει να εμβολιαστεί, αυτό δε σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να δεσμεύεται από τη βούληση κάποιων.
Χαρακτήρισε δε απαράδεκτη ηθικά τη στάση των υγειονομικών ή των εργαζομένων σε δομές ηλικιωμένων να μην εμβολιάζονται τονίζοντας ότι μπορεί να είναι συμβατή νομικά η συγκεκριμένη υποχρέωση, γιατί πρόκειται για λόγους δημοσίου συμφέροντος και δημόσιας υγείας.
Χαρδαλιάς για προνόμια εμβολιασμένων: Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να μην εμβολιαστεί
Σε ερώτηση για τα «προνόμια» που μπορεί να δοθούν στους εμβολιασμένους έναντι των ανεμβολίαστων πολιτών απάντησε από την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας και ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθαρίζοντας: «Δεν αντιλαμβάνομαι την αναφορά περί προνομίων. Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα. Κανένας πολίτης δεν στερείται κανένα δικαίωμα.
Όλοι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα του εμβολιασμού κι αυτό το δικαίωμα μπορούν να το ασκήσουν οποιαδήποτε στιγμή εκείνοι θέλουν. Ταυτόχρονα ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να μην εμβολιαστεί.
Γνωρίζουμε όμως όλοι και αντιλαμβανόμαστε τους κινδύνους που εμπεριέχει μία τέτοια απόφαση για τους υπόλοιπους πολίτες που πρέπει, αν μη τι άλλο, να προφυλαχθούν από την ό,ποια διασπορά του ιού. Ας είμαστε προσεκτικοί όταν κάνουμε αναφορές περί ρατσιστικών δεδομένων και ρατσιστικών προσεγγίσεων», ενώ προσέθεσε ότι ο εμβολιασμός είναι δικαίωμα, είναι ελευθερία όπως και ο μη εμβολιασμός είναι δικαίωμα.
«Προσωπικά θα μου επιτρέψετε να μείνω πιστός στην άποψη ότι η ελευθερία και το δικαίωμα του καθενός από εμάς σταματά εκεί που αρχίζουν να θίγονται τα όρια της ελευθερίας όλων των υπολοίπων. Κι όταν αυτά αφορούν στη δημόσια υγεία νομίζω ότι είναι ακόμα πιο σημαντικό, ακόμα πιο εμφατικό να δώσουμε προσοχή», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.
ΠΗΓΗ: in.gr