24.8 C
Nicosia
Παρασκευή 27 Σεπτέμβριος 2024 | 23:17

Ελλάδα: Θα εφαρμοστεί ο νόμος για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα, το επόμενο διάστημα είναι εξαιρετικά καθοριστικό για την εξέλιξη της πανδημίας, είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Γιάννης Οικονόμου επισήμανε πως οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία του εμβολιασμού και το πόσο σημαντικά είναι τα self tests για όσους επιστρέφουν από διακοπές.

Όπως υπενθύμισε, για τον σκοπό αυτόν, από σήμερα μέχρι και την επόμενη Δευτέρα διατίθενται δωρεάν δύο self tests από τα φαρμακεία στους μη εμβολιασμένους εργαζομένους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα καθώς και στους μη εμβολιασμένους πολίτες ηλικίας 5-30 ετών.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε γόνιμη πρόταση, κάθε γόνιμη ιδέα προκειμένου να πειστούν και να ενθαρρυνθούν για να διευκολυνθούν οι ανεμβολίαστοι. «Να αξιοποιήσουν, δηλαδή, το προνόμιο του εμβολιασμού που μας χάρισε η επιστήμη».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως από μεθαύριο, 1η Σεπτεμβρίου, που λήγει η προθεσμία για τον εμβολιασμό των υγειονομικών στις δημόσιες και ιδιωτικές δομές, ο νόμος που προβλέπει την αναστολή καθηκόντων για όσους δεν έχουν κάνει τουλάχιστον τη μία δόση θα εφαρμοστεί στο ακέραιο. Όπως τόνισε, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα κληθούν, γύρω στις 10 Σεπτεμβρίου, να επιστρέψουν την προκαταβολή μισθού που παίρνουν στα τέλη Αυγούστου. Επιπλέον, δεν είναι βέβαιο, όπως είπε, ότι όσοι επιλέξουν να εμβολιαστούν αργότερα, θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις, «δεδομένου ότι ο χαρακτήρας, οι ανάγκες και η οργάνωση του ΕΣΥ ως έναν βαθμό θα έχουν αλλάξει».

Επιπλέον, υποστήριξε πως «η κυβέρνηση χρειάζεται να προχωρήσει και θα προχωρήσει στην εφαρμογή των μέτρων, όχι από γινάτι, όχι για να τιμωρήσει κανέναν, όχι για να βάλει κάποιον απέναντι, όχι για να δημιουργήσει εχθρούς, αλλά για να προστατεύσει ολόκληρη την κοινωνία, εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους» είπε.

Όπως σημείωσε, «ο εμβολιαστικός μηχανισμός που δημιούργησε η Πολιτεία λειτουργεί με υποδειγματικό τρόπο και δίνει πλέον στον καθένα τη δυνατότητα να εμβολιαστεί με όποιο εμβόλιο θέλει, όπου θέλει, ακόμη και αυθημερόν. Καλούμε, λοιπόν, όλους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας να τον αξιοποιήσουν. Το τελευταίο πράγμα που μας απασχολεί και πολύ περισσότερο που επιδιώκουμε είναι να εμπλακούμε σε μια ανούσια διαδικασία αντιπαράθεσης, σε μια διαδικασία δράσης και αντίδρασης. Το ζήτημα της ανοσίας απέναντι στον κορωνοϊό – που αντιμετωπίζεται μόνο με τον εμβολιασμό – δεν είναι ούτε ταξικό, ούτε θρησκευτικό, ούτε ιδεολογικό, ούτε συνδικαλιστικό. Είναι ζήτημα επιστήμης και σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή» τόνισε.

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως το 75% των νέων που εμβολιάστηκαν αξιοποίησαν την κάρτα Freedom Pass. Όπως είπε, διαπιστώνεται ήδη ότι ήταν θετικά τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της Freedom Pass, της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας αξίας 150 ευρώ για τουρισμό και πολιτισμό, που ανακοινώθηκε πριν δύο μήνες και χορηγείται εδώ και ενάμισι μήνα σε όλες τις νέες και τους νέους 18-25 ετών που έχουν εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν μέχρι το τέλος του 2021.

Σημείωσε δε πως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στις 27 Ιουνίου, δηλαδή μία μέρα πριν εφαρμοστεί το μέτρο, οι νέοι 18-25 ετών που είχαν δηλώσει συμμετοχή στον εμβολιασμό ήταν περίπου 130.000, δηλαδή 13,6% του συνολικού τους πληθυσμού. Μέχρι τις 23 Αυγούστου είχαν εμβολιαστεί ή είχαν κλείσει το πρώτο ραντεβού τους για να εμβολιαστούν περίπου 410.000 νέα παιδιά, δηλαδή το 43% της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας. Απ’ αυτούς περίπου οι 310.000 είχαν κάνει χρήση του freedom pass για την οποία είχαν διατεθεί 33,7 εκατομμύρια ευρώ. «Προκύπτει λοιπόν ότι ένας αριθμός περίπου στο 75% των νέων που εμβολιάστηκαν αξιοποίησαν αυτή την κάρτα» εξήγησε και διευκρίνισε ότι «προφανώς κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσους ακριβώς επηρέασε η κάρτα να εμβολιαστούν, σίγουρα όμως επιτάχυνε τον εμβολιασμό εκείνων που το είχαν αποφασίσει και για διάφορους λόγους δεν βιάζονταν».

Ο κ. Οικονόμου υπενθύμισε πως, «για να ενθαρρυνθούν και να διευκολυνθούν οι συμπολίτες μας στον εμβολιασμό», ξεκίνησε χθες η εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος εμβολιασμού σε πλατείες έξω από ιερούς ναούς από κινητές ομάδες του υπουργείου Υγείας.

Όπως τόνισε, τα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ δείχνουν ότι η πανδημία σε αυτή τη φάση απειλεί κυρίως τους ανεμβολίαστους. «Αυτή η επιστημονική παραδοχή, οι απαιτήσεις του ελληνικού και τους διεθνούς Δικαίου, αλλά και η ανάγκη να θωρακίσουμε τη δημόσια και την ιδιωτική σφαίρα απέναντι στο ενδεχόμενο νέων καθολικών περιορισμών, προσδιόρισαν τον χαρακτήρα και το περιεχόμενο των μέτρων που ανακοινώθηκαν με στόχο να προστατεύσουμε με διαφορετικό τρόπο τους εμβολιασμένους και τους μη εμβολιασμένους συμπολίτες μας.

Είναι θετικό το γεγονός ότι από τα μέσα Αυγούστου υπάρχει μία αυξητική τάση στα νέα ραντεβού, αλλά, όπως επισημαίνουν και οι ειδικοί, για να χτίσουμε το τείχος ανοσίας, χρειαζόμαστε επιπλέον τουλάχιστον ένα εκατομμύριο εμβολιασμένους» επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και απηύθυνε εκ νέου έκκληση ώστε «όλοι μας, πολιτικά κόμματα, τοπική αυτοδιοίκηση, Εκκλησία, συλλογικοί φορείς, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, να ενώσουμε τη φωνή μας στη γραμμή της επιστήμης, της λογικής και του χρέους απέναντι στη θωράκιση της κανονικότητας της ζωής στη δημόσια και ιδιωτική σφαίρα».

Οι απαντήσεις σε ερωτήσεις

Σε ερώτηση αν θα αλλάξει η στρατηγική της κυβέρνησης για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως αυτό που πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε είναι πως στόχος φέτος είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία κανονικά. «Υπάρχουν παιδιά στη Β΄ Δημοτικού που δεν έχουν γνωρίσει καλά καλά τους συμμαθητές τους. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να λειτουργήσουν κανονικά με αυτά που έχουμε ανακοινώσει Μένουμε σε αυτά προς το παρόν. Είναι υψηλό το ποσοστό εμβολιασμού των εκπαιδευτικών κι έχουμε πάρει προστατευτικά μέτρα. Θα αξιολογούμε την κατάσταση στην πορεία. Ο βασικός στόχος και προτεραιότητά μας είναι όλη η εκπαιδευτική διαδικασία να γίνει δια ζώσης όπως πρέπει» υπογράμμισε.

Σχετικά με το ενδεχόμενο επέκτασης των τεστ και στους εμβολιασμένους, όπως ζητεί η εκπαιδευτική κοινότητα, σημείωσε πως όντως νοσούν ορισμένες φορές και άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί, αλλά είναι πιο θωρακισμένοι απέναντι στις απειλές της νόσου. «Αν χρειαστεί να επεκτείνουμε τα μέτρα και προς αυτή την κατεύθυνση, είμαστε εδώ να το δούμε» είπε.

Για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις και αν θα γίνει και εκεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, δήλωσε ότι η επιλογή της επέκτασης της υποχρεωτικότητας εξακολουθεί να υπάρχει ανάλογα με την πορεία της πανδημίας. «Η προτεραιοποίηση έγινε για έναν χώρο που κανείς δεν αμφιβάλλει ότι θα πρέπει να είναι ο πρώτος απόλυτα θωρακισμένος απέναντι στην απειλή του κορωνοϊού. Δεν έχω ακούσει κανέναν να αμφισβητεί την προτεραιοποίηση αυτής της ανάγκης. Έχω ακούσει για προαιρετική υποχρεωτικότητα. Καλό είναι όσοι την επικαλούνται, κάπως να την εξηγήσουν. Είμαστε σε μία φάση που ο συναγερμός έχει σημάνει, όλοι συμφωνούμε ότι οι υγειονομικοί πρέπει να κάνουν το εμβόλιο και κάποιοι που διαφωνούν με την υποχρεωτικότητα, τι ακριβώς λένε; Τι άλλο μένει στη φαρέτρα της επιχειρηματολογίας για να πειστούν;» διερωτήθηκε.

Σε σχετική ερώτηση, σημείωσε πως το υπουργείο Υγείας έχει πλήρη εικόνα για τα ποσοστά των εμβολιασμένων, που ειδικά στο ιατρικό προσωπικό είναι πολύ υψηλά, και στους νοσηλευτές και το διοικητικό προσωπικό δεν είναι άσχημα, αλλά λίγο πιο κάτω. «Υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναδιάταξη των δυνάμεων ώστε να λειτουργήσει το σύστημα υγείας αν κάποιοι, ανεξήγητα, επιμείνουν να μην εμβολιαστούν και υποστούν τις συνέπειες του νόμου. Οι επιλογές περιλαμβάνουν είσοδο νέου δυναμικού, αναδιάταξη των δυνάμεων του ΕΣΥ, κάποιες διοικητικές υπηρεσίες κυρίως στον ιδιωτικό τομέα σε άλλες δομές για όσο χρειαστεί. Είναι ένα πλήρες σχέδιο για να αντιμετωπιστούν οι όποιες αρρυθμίες που ενδεχομένως προκύψουν. Το Υπουργείο Υγείας έχει επιχειρησιακό σχέδιο, είναι σε επικοινωνία με τους διοικητές των νοσοκομείων και τους ΥΠΕάρχες και θα κάνουμε ό,τι απαιτείται» τόνισε.

Σε άλλη ερώτηση, απάντησε πως οι ανεμβολίαστοι στον χώρο της υγείας είναι μερικές χιλιάδες άνθρωποι, ενώ για το τείχος ανοσίας απαιτείται να γίνουν ακόμα ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί. «Είναι άλλο αυτό, κι άλλο να θέλουμε να έχουμε απολύτως θωρακισμένο το σύστημα υγείας» ανέφερε.

Για τα χθεσινά συλλαλητήρια και τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, ερωτηθείς αν είναι υποκινούμενα κι έχουν σχέση με την αριστερά, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως αυτό που είδε ήταν μια ετερόκλητη σύνθεση ανθρώπων. «Με διαφορετικές αντιλήψεις για τη ζωή, για την επιστήμη γενικώς. Συνυπάρχουν με άλλους κάθε φορά που δεν διστάζουν να διαδηλώσουν με έμπρακτο τρόπο, με επεισόδια, την άποψή τους για τη λειτουργία της Δημοκρατίας και του Συντεταγμένου Κράτους» είπε, συμπληρώνοντας πως το μεγαλείο της Δημοκρατίας είναι πως όλοι μπορούν να διαδηλώνουν, «ακόμα και απέχουν έτη φωτός από το 2021 αν μιλάμε για χώρα της ΕΕ».

Ο κ. Οικονόμου τόνισε πως αυτού του είδους οι απόψεις δεν μπορούν να καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίζουμε σοβαρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ανθρώπινη ζωή και σε αυτή τη φάση τέτοιου είδους προσεγγίσεις να δίνουν τον τόνο της δημόσιας συζήτησης γύρω από το αναγκαίο ή μη του εμβολιασμού. Είπε επίσης ότι δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους μπορεί να βρίσκονται άλλοι που έχουν αμφιβολίες για το εμβόλιο, τους οποίους και κάλεσε να ανοίξουν τα αυτιά τους και τα μάτια τους και να προστρέξουν στους εγνωσμένους επιστήμονες, στα στοιχεία και τα επιστημονικά δεδομένα. «Εδώ που βρισκόμαστε πρέπει όλοι χωρίς αστερίσκους να ζητήσουμε να στηριχθεί το πρόγραμμα “Ελευθερία” και να το κάνουμε με ειλικρίνεια, χωρίς δεύτερες σκέψεις, κρύβοντας κάτω από το χαλί κραυγαλέες αντιφάσεις που έκαναν ζημιά» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Το Ισραήλ βομβάρδισε το στρατηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό (βίντεο)

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι ανακοίνωσε ότι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έπληξε το κεντρικό αρχηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, πρωτεύουσα του Λιβάνου, μόλις λίγα...

Maggie Smith: Πέθανε η βραβευμένη ηθοποιός των ταινιών «Χάρι Πότερ»

Σε ηλικία 89 ετών άφησε την τελευταία της αναπνοή η αγαπημένη Βρετανίδα ηθοποιός Μάγκι Σμιθ (Maggie Smith), όπως ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή (27/9), η οικογένειά...

Κεφαλογιάννη: Αντιμετωπίζω κρίση στον γάμο μου – Κύριο μέλημα τα παιδιά μου

Η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, προχώρησε σε δήλωση, κάνοντας λόγο για κρίση στον γάμο της με τον Μίνωα Μάτσα. Όπως αναφέρει η ίδια, βιώνει δύσκολες στιγμές...

ΧΑΚ: Μηνιαία κέρδη 5,7% και ο γενικός δείκτης στις 191.02 μονάδες

Κέρδη και στην τελευταία εβδομάδα Σεπτεμβρίου κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, το οποίο βρίσκεται ενώπιον σημαντικών μηνιαίων κερδών της τάξης του 5,7%, μία χρηματιστηριακή...

Συμφωνία Γερμανίας-Τουρκίας για το μεταναστευτικό

Σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ -τα οποία και φαίνεται πως επιβεβαιώνει η κυβέρνηση του Βερολίνου- επήλθε συμφωνία Γερμανίας-Τουρκίας για το μεταναστευτικό. Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις...

Η έρευνα για τα τουρκικά μπαξίσια στον δήμαρχο Νέας Υόρκης επεκτείνεται σε 6 χώρες: Ο ρόλος της Turkish Airlines και το τουρκικό προξενείο στο...

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως σχετικά με τα «μπαξίσια», που έλαβε επί σειρά ετών ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης από αξιωματούχους της Τουρκίας. Οι ομοσπονδιακές...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!