28.8 C
Nicosia
Πέμπτη 3 Οκτώβριος 2024 | 16:17

Εκκλησία και σχολεία οι προκλήσεις της κυβέρνησης

Η αυριανή εορτή των Θεοφανίων και τα αυστηρά μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση για την εβδομάδα μετά τις γιορτές και μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, με σκοπό να ανοίξουν τα σχολεία, στάθηκαν η αφορμή για την μετωπική αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την Εκκλησία της Ελλάδος.

Λάδι στη φωτιά έριξε χθες η απόφαση της Εκκλησίας να ανακαλέσει την ΚΥΑ για τη λειτουργία των ναών τα Θεοφάνια παρουσία πιστών.

Η Ιερά Σύνοδος συνεδρίασε χθες εκτάκτως υπό τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο με αντικείμενο την απόφαση της κυβέρνησης για τη μη τέλεση της λειτουργίας των Θεοφανίων με παρουσία πιστών στους ναούς.

Κατά τη συνεδρίαση τα μέλη της αποφάσισαν ομοφώνως ότι «δεν συναινούν στα κυβερνητικά μέτρα» και κάλεσαν την κυβέρνηση να τηρήσει όσα είχαν συμφωνηθεί στις 15 Δεκεμβρίου προκειμένου «να παραμείνουν ανοικτοί οι Ιεροί Ναοί για τη συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των υδάτων». Απέστειλε μάλιστα επιστολή διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση ζητώντας να επιλυθεί η διαφωνία μέσω διαλόγου.

Στις αντιδράσεις της Εκκλησίας απάντησε το Μέγαρο Μαξίμου με μία σκληρή ανακοίνωση όπου τόνιζε μεταξύ άλλων πως «ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί».

Η ένταση φαίνεται πως κλιμακώνεται περαιτέρω καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του orthodoxia.info ύστερα από πρόταση του προς την ΔΙΣ η οποία αποφάνθηκε ομόφωνα θετικά, ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος θα μεταβεί σε κάποια από τις ακτές της Αττικής εντός της δικαιοδοσίας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, κάπου στο Μοσχάτο ή την Καλλιθέα, και θα τελέσει τον Αγιασμό των Υδάτων.

Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο site το σύνολο των 82 Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος. πρόκειται να προσφύγει στο ΣτΕ καά της απόφασης Πρόκειται επίσης για μία κίνηση-εφόσον πρααγματοποιηθεί- υψηλού συμβολισμού, καθώς μέχρι να κατατεθεί, να συζητηθεί και να δημοσιευθεί η απόφαση, θα έχει περάσει η γιορτή των θεοφανείων.

Στο μεταξύ και λίγο μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε το άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, μετά την σχετική εισήγηση της επιτροπής των ειδικών.

Το υπουργείο ανακοίνωσε επίσης την συνέχιση της δια ζώσης λειτουργίας των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων από την ίδια ημερομηνία.

Υπενθυμίζεται ότι πρόθεση της κυβέρνησης ήταν το άνοιγμα των σχολικών μονάδες όλων των βαθμίδων, ωστόσο, η επιτροπή «έδειξε» το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με την προϋπόθεση τήρησης αυστηρών κανόνες.

Έτσι η διενέργεια μαθημάτων διά ζώσης προβλέπει αυστηρά μέτρα ασφαλείας και τήρηση κλιμακωτού ωραρίου τόσο στην προσέλευση όσο και στην αποχώρηση των μικρών μαθητών ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός γονέων, κηδεμόνων και άλλων που συνοδεύουν τα παιδιά στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία- με διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης και χρήση περισσοτέρων της μίας εισόδου της σχολικής μονάδας. Παράλληλα προβλέπονται επιπλέον μέτρα πρόληψης για τους εκπαιδευτικούς.

Όσον αφορά τα γυμνάσια και τα λύκεια, ξεκινούν με εξ αποστάσεως εκπαίδευση την Παρασκευή 8/1/2021 ενώ η δια ζώσης επαναλειτουργία τους θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα.

Πηγή: naftemporiki.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αυτές είναι οι πιο «νόστιμες» πόλεις

Οι foodies εκεί έξω και όσοι δίνετε παραπάνω σημασία στο φαγητό σε κάθε ταξίδι σας, βγάλτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε. Ρώμη, Ιταλία Είναι σχεδόν αδύνατο...

Παιδική παχυσαρκία: Μόνο 1 στους 3 γονείς στην Ελλάδα έχει πλήρη γνώση

Η υποτίμηση του ποσοστού της παιδικής παχυσαρκίας στην χώρα μας αυξάνει σημαντικά το πρόβλημα όπως δείχνουν τα αποτελέσματα έρευνας του υπουργείου Υγείας και της...

«Σαφώς αντίθετοι»: Κατά του εισιτηρίου των 15 ευρώ για τη συναυλία δηλώνουν 26 οικογένειες των θυμάτων

Είκοσι έξι οικογένειες υπογράφουν την ανακοίνωση που εκδόθηκε από γονείς των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, μετά τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το εισιτήριο...

Γερμανία: Ο Κρίστιαν Λίντνερ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού

Ο υπουργός Οικονομικών και αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ άφησε εκ νέου ανοιχτό το ενδεχόμενο ο κυβερνητικός συνασπισμός να μην εξαντλήσει τη θητεία του, λόγω...

Το ΒΒC ακυρώνει συνέντευξη του Μπόρις Τζόνσον λόγω «εξευτελιστικού» λάθους της δημοσιογράφου

Σε ακύρωση προγραμματισμένης συνέντευξης του πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον προχώρησε το BBC, επειδή μια από τις πιο γνωστές δημοσιογράφους του, η Λόρα Κούνσμπεργκ, τού έστειλε κατά λάθος...

Kαινοτόμο εργαλείο από την Τρ.Κύπρου σε βοηθά να υπολογίσεις τη δόση σου

Η Τράπεζα Κύπρου δημιούργησε πρόσφατα τον νέο Υπολογιστή Ποσού Χρηματοδότησης, ένα πρωτοποριακό εργαλείο που βοηθά τους πελάτες της να λαμβάνουν ενημερωμένες οικονομικές αποφάσεις σε...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!