Την σοκαριστική άποψη πως για να μείνει έγκυος μια γυναίκα πρέπει «να έχει συμμετοχή» και πως δεν υπάρχει σύλληψη από βιασμό, εξέφρασε ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
«Αν έχει βιαστεί … Δεν κάθεται και μια γυναίκα και να βιάζεται χωρίς να το θέλει. Μην τρελαθούμε τώρα. Ε, ε μη τρελαθούμε», «δε μένει έγκυος με αυτό το θέμα πρέπει να έχει συμμετοχή (…) πρέπει να ενεργήσουν και οι δύο για γίνει σύλληψις», είπε ο Μητροπολίτης.
Στις διαμαρτυρίες και τις ενστάσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Χρυσόστομος απάντησε επιμένοντας στη θέση του, λέγοντάς τους: «εσείς αντιλαμβάνεστε ότι μια γυναίκα κάθετε και βιάζεται και μένει και έγκυος; Έχει συμμετοχή».
Με αφορμή το κήρυγμα που θα γίνει την Κυριακή σε όλους τους ναούς κατά των αμβλώσεων, ο Μητροπολίτης ανέφερε ότι η Ιερά Σύνοδος «αφουγκράζεται την κοινωνία», πως η άμβλωση είναι έγκλημα και πως «δεν είναι δυνατόν να επιτρέπεται η καταστροφή ενός νηπίου, ενός παιδιού που όταν συλληφθεί έχει ήδη αρχίσει να είναι ζωή».
Τι είπε για την άμβλωση
Για τις περιπτώσεις που ένα έμβρυο έχει σοβαρά προβλήματα υγείας, τόνισε ότι θα πρέπει να ζητηθεί άδεια από την Εκκλησία για να γίνει άμβλωση και πως όντως θα πρέπει να αποδεικνύεται επιστημονικά και όχι «με χρηματική εξασφάλιση της αποφάσεως του γιατρού».
«Αν ο εγκέφαλος του παιδιού είναι ότι θα βγει προβληματικό, τότε θα πρέπει να ζητήσει την βοήθεια της εκκλησίας και να δεχθεί να κάνει άμβλωση αλλά με ( …) επιστημονική και όχι με χρηματική εξασφάλιση της αποφάσεως του γιατρού», είπε χαρακτηριστικά
Ο Μητροπολίτης σημείωσε ακόμη, ότι η Εκκλησία είναι κατά της αντισύλληψης, αφήνοντας ωστόσο ένα «παράθυρο» για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες εάν συλλάβει μια γυναίκα κινδυνεύει να πεθάνει και όχι «αν κάνουμε έρωτα μόνο για τον έρωτα».
Η Ιερά Σύνοδος ζητά να κάνουν κήρυγμα για «την αποφυγή των αμβλώσεων»
Εν τω μεταξύ, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος συνήλθε υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στις 24 και 25 Αυγούστου.
Μεταξύ άλλων αποφάσισε να στείλει εγκυκλίους για κηρύγματα σχετικά με «την προστασία της ανθρώπινης ζωής και αποφυγής των αμβλώσεων», αλλά και τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Σε άλλο σημείο, καταδικάζονται οι «εξορκισμοί» με αφορμή τη δράση της λεγομένης «Εκκλησίας όλων των Εθνών» στη Θεσσαλονίκη.