9.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 21:17

Αποζημιώσεις έως και 100.000 ευρώ μπορούν να ζητήσουν οι εγκλωβισμένοι στην Αττική οδό

Στις επόμενες μέρες θα ανακοινώσει η Αττική Οδός τη διαδικασία καταβολής της αποζημίωσης των 2.000 ευρώ ανά εγκλωβισμένο αυτοκίνητο, ωστόσο ανακύπτει ζήτημα υψηλότερων αποζημιώσεων, μέχρι και 100.000 ευρώ, για τους παθόντες που δεν θα λάβουν την αποζημίωση των 2.000 ευρώ και θα κινηθούν δικαστικά.

Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με εκπροσώπους της Αττικής Οδού. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η καταβολή του ποσού των 2.000 ευρώ ανά εγκλωβισμένο αυτοκίνητο στην Αττική Οδό, έτσι όπως ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Από την πλευρά του υπουργείου ζητήθηκαν η άμεση καταβολή του ποσού σε όσους το δικαιούνται και η επιτάχυνση της διαδικασίας καταβολής. Η εταιρεία επανέλαβε τη δέσμευσή της για την καταβολή του ποσού, ενώ συμφώνησε τις επόμενες ημέρες να παρουσιάσει στο υπουργείο τον ακριβή τρόπο με τον οποίο θα γίνει η καταβολή.

Παράλληλα, από την πλευρά του υπουργείου επισημάνθηκε στην εταιρεία ότι μετά την απόφαση του υπουργού Κώστα Καραμανλή για συγκρότηση της Επιτροπής του νόμου 4663/2020 (για τη διερεύνηση των ευθυνών από το «κλείσιμο» της κυκλοφορίας στην Αττική Οδό), θα πρέπει να κατατεθούν όλα τα έγγραφα που θα ζητηθούν, έτσι ώστε να υποβληθεί το σχετικό πόρισμα εντός 20 ημερών.

Υψηλότερες αποζημιώσεις

Χρηστικές πληροφορίες για τις αποζημιώσεις που μπορούν να διεκδικήσουν οι πολίτες για την ταλαιπωρία και τις ζημίες που υπέστησαν λόγω της κακοκαιρίας έδωσε χθες ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Ο κ. Χατζηθεοδοσίου επισήμανε ότι η αποζημίωση μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 100.000 ευρώ, ενώ σημείωσε ότι αν κάποιος λάβει ένα ποσό εξωδικαστικά (το ποσό των 2.000 ευρώ), δεν θα μπορεί να έχει άλλες διεκδικήσεις. Όπως είπε, έχουμε τρεις κατηγορίες αποζημιώσεων: «Η πρώτη αφορά την κατηγορία όλων όσοι μέσα στην χιονοθύελλα υπέστησαν ζημιές, είτε λόγω της ολισθηρότητας του εδάφους, είτε γιατί συγκρούστηκαν με άλλα οχήματα. Είναι δεδομένο ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν υποχρέωση, εντός 15 ημερών, να τους αποζημιώσουν άμεσα. Οφείλω να πω ότι ο αριθμός αυτών των ατυχημάτων είναι πολύ μεγάλος, είναι βέβαιο ότι οι ασφαλιστικές μπορούν να στραφούν εναντίον της Αττικής Οδού ή κατά της Περιφέρειας που έχουν την ευθύνη γι’ αυτά τα ατυχήματα», δήλωσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά όλους όσοι είδαν τα οχήματά τους να παθαίνουν ζημιές από τα δέντρα. «Θα αποζημιωθούν αυτοί που έχουν κάλυψη για φυσικά φαινόμενα», εξήγησε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, παρότι βέβαια, όπως πρόσθεσε, ορισμένοι δήμοι, όπως ο Δήμος Αθηναίων, δήλωσαν ότι θα καλύψουν τις ζημιές από σπασμένα κλαδιά και δέντρα. «Η τρίτη κατηγορία αφορά τους οδηγούς που εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό και τους επιβάτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που έμειναν ακινητοποιημένοι, μέσα στα χιόνια, για ώρες. Εδώ είναι η περίπτωση της αστικής ευθύνης, όπου ο παθών μπορεί να ζητήσει ποσά που η εκτίμησή μου είναι ότι μπορούν να φτάσουν και 100.000 ευρώ. Το ακριβές ποσό θα το αποφασίσει ο δικαστής», εξήγησε ο κ. Χατζηθεοδοσίου. Όπως είπε, «ζητούμενο είναι αν κανείς υπογράψει το έγγραφο της Αττικής Οδού όπου αναφέρεται ότι “δεν έχω άλλες αξιώσεις”, τότε δεν μπορεί να πάει δικαστικώς. Τις περισσότερες φορές τα έγγραφα αυτά γράφουν ρητά ότι παίρνοντας τα χρήματα “δεν έχω καμία αξίωση”». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΕΕ, ο πολίτης θα πρέπει να αποδείξει ότι ζημιώθηκε και ότι βρισκόταν είτε στη Αττική Οδό, είτε κάπου αλλού και υπέστη τεράστια ταλαιπωρία. Τέλος, ο ίδιος σημείωσε ότι θα είναι πρώτη φορά που πολίτες στην Ελλάδα στρέφονται σε μαζικές αγωγές για ένα τέτοιο γεγονός.

Ο Δήμος Αθηναίων

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης έδωσε εντολή στις υπηρεσίες του δήμου να αντιμετωπίζουν κατά προτεραιότητα τις αιτήσεις αποζημίωσης που έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν δημότες για οχήματα που υπέστησαν ζημιές από την πτώση δέντρων και κλαδιών. Προϋπόθεση για την υποβολή των αιτήσεων είναι τα οχήματα να βρίσκονταν σταθμευμένα είτε σε κοινόχρηστο χώρο, είτε σε οδικό δίκτυο αρμοδιότητας του δήμου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους προς την αρμόδια Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων, στη διεύθυνση [email protected] ή να απευθύνονται στη Διεύθυνση Πρωτοκόλλου του Δήμου (Λιοσίων 22 – 2ος όροφος). Αμέσως μετά την παραλαβή της αίτησης, η Διεύθυνση Πρασίνου θα ζητήσει από τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων τα απαιτούμενα δικαιολογητικά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!