Στη διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας για την Παγκόσμια Ημέρα Διαφθοράς, 400 επαγγελματίες από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργήθηκε, 19-21.11.2020, για τις στάσεις των πολιτών απέναντι στα θέματα διαφθοράς.
Στην ημερίδα συμμετείχε μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών δεδομένου ότι η 2η ενότητα αφορούσε σε δράσεις ευαισθητοποίησης της νέας γενιάς σε θέματα δημόσιας ακεραιότητας και διαφάνειας. Τα αποτελέσματα της έρευνας σχολίασαν ο κ. Γ. Γεραπετρίτης, ο κ. Γ. Κατρούγκαλος, ο κ. Ν. Βέττας και ο κ. Χ. Χωμενίδης, οι οποίοι τοποθετήθηκαν σχετικά με το φαινόμενο της διαφθοράς στην Ελλάδα, την ώρα που ο πλανήτης και η χώρα δοκιμάζονται από την πανδημία και η ανάγκη της ενίσχυσης της διαφάνειας σε όλες της εκφάνσεις της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής είναι καθοριστική.
Ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας κ. Α. Μπίνης παρουσίασε τα βασικά στοιχεία της έρευνας «Στάσεις και αντιλήψεις της ελληνικής κοινής γνώμης απέναντι στη διαφθορά» που διεξήχθη για λογαριασμό της Αρχής από την “aboutpeople” σε συνεργασία με την “public issue”.
Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ν.Κεραμέως, τόνισε τη σημασία της υλοποίησης καινοτόμων δράσεων για την ευαισθητοποίηση της μαθητικής κοινότητας γύρω από θέματα ακεραιότητας και λογοδοσίας ως μέσο πρόληψης και αποτροπής της διαφθοράς. Η Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας μέσω υπογραφής Συμφώνου Συνεργασίας αναφέροντας και τους βασικούς άξονες δράσης.
Στην ίδια ενότητα, η Προπονήτρια και Πρωταθλήτρια δρόμων αντοχής, κ. Μαρία Πολύζου ανέδειξε τη σύνδεση της ηθικής και της ακεραιότητας με τον αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό, ειδικά όσον αφορά στη νέα γενιά. Ο Διοικητής της Αρχής και η Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Ακεραιότητας και Λογοδοσίας κ. Μ. Κωνσταντινίδου παρουσίασαν τέσσερις συγκεκριμένες δράσεις για την ευαισθητοποίηση της μαθητικής κοινότητας: την προκήρυξη Μαθητικού Διαγωνισμού Μαθητικής Δημιουργίας με θέμα: “Ηγέτες Ακεραιότητας του Αύριο”, τη σειρά κινουμένων σχεδίων “The Zorbs” και το κόμικς “San Servolo”, καθώς και την εκπαιδευτική δράση Ψηφιακή Αφήγηση για την Ακεραιότητα-Safe2gether (digital story telling).
Τη διαδικτυακή συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος-παρουσιαστής της τηλεόρασης του ΑΝΤ1 και διευθυντής του site dikastiko.gr, Παναγιώτης Στάθης.