Σήμερα αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Υγείας αναφορικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων σε δομές Υγείας.
Η τρoπολογία κατατέθηκε χθες στη Βουλή, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, και αφορά τρεις κατηγορίες των εργαζομένων, τους απασχολούμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων (πρέπει να κάνουν το εμβόλιο έως τις 16 Αυγούστου), τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ΑΜΕΑ (πρέπει να κάνουν το εμβόλιο έως τις 16 Αυγούστου) και τους εργαζόμενους στις υγειονομικές δομές (πρέπει να κάνουν το εμβόλιο έως την 1η Σεπτεμβρίου).
Οι εργαζόμενοι αυτών των κατηγοριών έχουν την υποχρέωση να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης.
Η υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού ή βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης τελευταίου εξαμήνου αφορά τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οι οποίοι πρέπει να επιδεικνύουν το έγγραφο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021 στον προϊστάμενό τους ή στον εργοδότη τους.
Η τροπολογία προβλέπει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλο το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία, στα κέντρα αποθεραπείας, στις στέγες αυτόνομης διαβίωσης ατόμων με ειδικές ανάγκες, στα θεραπευτήρια χρονίως πασχόντων, στις κλειστές δομές κοινωνικής πρόνοιας, στα οικοτροφεία, στα κέντρα ημερήσιας φροντίδας, στα ειδικά ιδρύματα, στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» και στα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρία, ιδιωτικές κλινικές, δημόσια νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης και ΕΟΔΥ. Ο εργαζόμενος έχει την υποχρέωση να ενημερώνει για τον εμβολιασμό του ή μη.
Παράλληλα θα προβλέπονται τρίμηνες συμβάσεις για την αναπλήρωση όσων τελικά δεν εμβολιαστούν, ενώ οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα φεύγουν με άδεια άνευ αποδοχών χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και χωρίς πλαφόν.
Ο κάθε εργοδότης οφείλει να ενημερώνει τους εργαζόμενους και το προσωπικό οφείλει να έχει κάνει την πρώτη δόση μέχρι τις 16 Αυγούστου και η ολοκλήρωση του εμβολιασμού να γίνει στον προβλεπόμενο χρόνο και στις υγειονομικές δομές γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό με ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.
Τέλος, στον εργοδότη που θα απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση του νόμου θα επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ, και σε περίπτωση υποτροπής που θα διαπιστώνεται σε επανέλεγχο 20.000 ευρώ και έως 200.000 ευρώ.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr