18.9 C
Nicosia
Πέμπτη 25 Απρίλιος 2024 | 3:47

Σταθερά ο κορωνοϊός

Με αργούς ρυθμούς φαίνεται να υποχωρεί η πανδημία στη χώρα μας την ώρα που η νέα μετάλλαξη του ιού εντοπίστηκε στον γενικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ,  η Ελλάδα κατέγραψε 566 νέα κρούσματα, με τα 256 να αφορούν την Αττική και με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον σε 149.462, εκ των οποίων 52,1% άνδρες.

Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 320 ασθενείς με διάμεση ηλικία τα 68 έτη. Επίσης, είχαμε ακόμα 30 απώλειες συνανθρώπων μας, με τον σύνολο των θανάτων να φτάνει τους 5.518 συνολικά στη χώρα.

Με τους εμβολιασμούς να συνεχίζονται, εντοπίστηκαν χθες δύο «ορφανά» κρούσματα της μετάλλαξης του νέου κορωνοϊού που αρχικά εντοπίστηκε στη Βρετανία και η οποία διαθέτει πιο επιθετική μορφή, αν και δεν προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς καθώς τα διαθέσιμα εμβόλια είναι εξίσου αποτελεσματικά στο νέο στέλεχος. Παράλληλα οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν εκφράσει τις διαβεβαιώσεις τους πως εφόσον χρειαστεί αναπροσαρμογή του εμβολίου, θα είναι έτοιμο σε χρονικό διάστημα ενός μήνα.

Πιο αναλυτικά, στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί συνολικά 26 κρούσματα της μετάλλαξης, με τα δύο από αυτά έχουν εντοπιστεί στον γενικό πληθυσμό και όχι στις πύλες εισόδου.

Το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης εντοπίστηκε, στο Ηράκλειο, σε  ηλικιωμένη γυναίκα, που μετά από την επαφή της με άλλο κρούσμα, πήγε για δειγματοληψία σε δημόσια δομή του Ηρακλείου. Το δεύτερο εντοπίστηκε στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα, και ενώ επικρατεί η άποψη ότι τελικά η εορταστική περίοδος δεν οδήγησε σε σημαντική επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου, εξετάζονται τα επόμενα βήματα στην χαλάρωση των περιορισμών. Ήδη έχουν ανοίξει δημοτικά-νηπιαγωγεία και το λιανεμπόριο, με την κυβέρνηση να εξετάζει επίσης το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και την επαναλειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων που με την σειρά του απελευθερώνει τις μετακινήσεις από νομό σε νομό. Παρόλα αυτά, όπως η κυβέρνηση έχει εξηγήσει, απαιτείται πρώτα ένα χρονικό διάστημα ώστε να αποτιμηθεί η επίδραση στους επιδημιολογικούς δείκτες των δραστηριοτήτων που έχουν ανοίξει.

Με την πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, να δηλώνει πως πρώτη προτεραιότητα αποτελεί να μην πιέζεται το σύστημα υγείας, το επόμενο βήμα για την ίδια είναι το άνοιγμα των σχολείων την επόμενη εβδομάδα. Όπως εξήγησε μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, η εστίαση θα μπορούσε να ανοίξει στα τέλη Φεβρουαρίου, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως δεν προβλέπεται να λειτουργήσει σε εσωτερικούς χώρους.

Σε ερώτηση για την απαγόρευση κυκλοφορίας, η κ. Παγώνη είπε ότι «είμαστε μακριά από αυτό.  Την ίδια εκτίμηση εξέφρασε και ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε πως με την απαγόρευση το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ελαττώνονται οι ευκαιρίες του ιού καθώς ελαττώνεται ο μη αναγκαίος συνωστισμός.

Αναφορικά με την μετάλλαξη του κορωνοιού και οι δύο ειδικοί υποστήριξαν πως μεταδίδεται πιο εύκολα αλλά δεν είναι πιο επικίνδυνη. Μάλιστα, ο κ. Βατόπουλος επεσήμανε πως η εμφάνιση της μετάλλαξη κάνει πιο σημαντική την τήρηση των μέτρων.

naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Βουλή: Προτάσεις βουλευτών για τις πολλαπλές συντάξεις – Δείτε τι εισηγούνται

Έξι συν μια προτάσεις νόμου καταθέτουν την Πέμπτη Βουλευτές για ρύθμιση του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης κρατικών αξιωματούχων. Τις έξι προτάσεις...

Επιπρόσθετα μέσα πυρόσβεσης για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού

Επιπρόσθετες δυνάμεις πυρόσβεσης κλήθηκαν για την κατάσβεση της φωτιάς που ξέσπασε λίγο πριν τις 10 πρωί, εντός του Κρατικού Δάσους Λεμεσού. Σύμφωνα με το Τμήμα...

Η Τράπεζα Κύπρου συνεχίζει να αγοράζει μετοχές της

Συνεχίζει τις αγορές ιδίων μετοχών η Τρ. Κύπρου, καθώς σήμερα ανακοινώθηκε νέα πράξη. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Bank of Cyprus Holdings απέκτησε χθες αριθμό...

Συνέχισε την ανοδική πορεία του το ΧΑΚ

Νέα κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ κατά την χρηματιστηριακή συνάντηση της Τετάρτης. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ έκλεισε στις 145,36 μονάδες και στο +0,2%. Ο Δείκτης FTSE/CySE...

Λονδίνο: Άλογα το έσκασαν στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας – 4 τραυματίες, ζημιές σε οχήματα (βίντεο)

Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν τουλάχιστον δύο άλογα το έσκασαν και άρχισαν να τρέχουν χωρίς αναβάτες στο κέντρο του Λονδίνου, προς μεγάλη έκπληξη των περαστικών, σήμερα Τετάρτη το...

Δικαστήριο διατάσσει τη σύλληψη του Ρώσου υφυπουργού Άμυνας με κατηγορίες περί δωροληψίας

Τη σύλληψη του Ρώσου υφυπουργού Άμυνας διέταξε δικαστήριο καθότι βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για δωροληψία, στην πιο πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς από τότε που ο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!