30.6 C
Nicosia
Τρίτη 23 Απρίλιος 2024 | 16:39

Σε ετοιμότητα για νέα μέτρα μετά το «άλμα» κρουσμάτων

Την ώρα που εντείνονται οι προβληματισμοί των ειδικών για τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς και τις παραδόσεις των συφωνημένων δόσεων αλλά και οι ανησυχίες για τις νέες μεταλλάξεις του ιού και την διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης στην κοινότητα, σημειώθηκε χθες άλμα των κρουσμάτων.

Η χθεσινή έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ κατέγραψε 842 νέα κρούσματα, με πάνω από τα μισά να εντοπίζονται στην Αττική. Τα χθεσινά κρούσματα ήταν σχεδόν διπλάσια σε σχέση με τα κρούσματα της Δευτέρας επιβαιώνοντας την αυξητική τάση που είχε διαφανεί από τις προηγούμενες ημέρες.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον στις 153.226. Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 283 άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται διασωληνωμένα, με διάμεση ηλικία τα 68 έτη. Επίσης, είχαμε και 21 νέους θανάτους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων στους 5.692.

Να σημειωθεί ότι χθες διεξήχθησαν πολύ περισσότερα τεστ, ωστόσο αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει η θετικότητα στο 2,32%.

«Δεν το περιμέναμε έτσι γρήγορα»

Έπειτα από το άλμα των κρουσμάτων, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων βρίσκεται σε ετοιμότητα για την ενδεχόμενη λήψη νέων μέτρων. «Αν η αύξηση των κρουσμάτων συνεχιστεί και δούμε ότι αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, θα ληφθούν νέα μέτρα», δήλωσε σήμερα ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος.

Την εργήγορση της κυβέρνησης για την αυστηροποίηση των μέτρων εφόσον χρειαστεί εξέφρασε χθες και ο πρωθυπυργός. «Γνωρίζουμε όμως -το είδαμε- τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο ότι ο κίνδυνος καραδοκεί ανά πάσα στιγμή. Γι’ αυτό και το όποιο άνοιγμα το οποίο επιχειρούμε, θα είναι εξαιρετικά προσεκτικό και μετρημένο. Ανά πάσα στιγμή θα αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν χρειάζεται να κάνουμε μία προσαρμογή στη στρατηγική μας, θέλω να το ξαναπώ, δεν θα διστάσουμε να την κάνουμε», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια ψηφιακή εκδήλωση της Γραμματείας Οργανωτικού της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, προς το παρόν η εικόνα από τις μονάδες Covid είναι ότι δεν παρατηρείται καμία ιδιαίτερη αύξηση στις εισαγωγές και υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα κρεβάτια, ακόμα και στις ΜΕΘ. Όπως είε, υπάρχει μια πιθανότητα τα άτομα που έχουν μολυνθεί και αντικατοπτρίζουν την αύξηση των κρουσμάτων να είναι σε νεαρότερη ηλικία και να περνούν τη νόσο πιο ήπια επισημαίνοντας βέβαια ότι αν αυτό συνεχιστεί θα υπάρξει διασπορά και προς την κοινότητα.

«Οι ειδικοί αναλύουν τα δεδομένα σε βάθος 5-7 ημερών. Αν διαπιστωθεί ότι έχουμε οδηγηθεί σε αύξηση των κρουσμάτων, θα υπάρχουν προληπτικά μέτρα νωρίτερα, πριν δούμε επιβάρυνση στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ», υπογράμμισε ο κ. Δημόπουλος.

Όπως επίσης εξήγησε ο κ.Δημόπουλος, ο Φεβρουάριος και ο μισός Μάρτιος είναι οι πιο επικίνδυνοι μήνες για τον ιό της γρίπης. «Παραδοσιακά στην Ελλάδα έχουμε το κύμα της γρίπης που είναι πιο καθυστερημένο από ό,τι στην Ευρώπη και μάλιστα στην Αττική σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό οφείλεται στις χαμηλότερες θερμοκρασίες, οι οποίες συνεπάγονται μεγαλύτερο συγχρωτισμό. Παράλληλα, είχαμε και αύξηση της κινητικότητας λόγω της αγοράς και της οικονομίας». σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Από την πλευρά της η συντονίστρια διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής κλινικής νοσοκομείου «Σωτηρία» Μίνα Γκάγκα, ανέφερε ότι η αύξηση των κρουσμάτων την αιφνιδίασε καθώς δεν την περίμενε τόσο νωρίς. «Δεν το περιμέναμε έτσι γρήγορα», δήλωσε στην τηλεόραση του MEGA υποστηρίζοντας πως η αύξηση των κρουσμάτων δεν οφείλεται στο άνοιγμα των καταστημάτων, αλλά είναι κατάλοιπο της εορταστικής περιόδου, αφού τα κρούσματα που θα προκύψουν από το άνοιγμα της αγοράς θα φανούν τις επόμενες εβδομάδες.

Σε μια άλλη προσπάθεια να ερμηνευθεί η αύξηση των κρουσμάτων, ο επιδημιολόγος και καθηγητής Δημόσιας Υγείας, Τάκης Παναγιωτόπουλος, υποστήριξε ότι η αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφηκαν κατά την τελευταία επιδημιολγική έκθεση του ΕΟΔΥ, οφείλεται σε πολλούς παράγοντες που πρέπει να εξεταστούν συνολικότερα και όχι από μια και μόνο ημέρα.

«Ο αριθμός των κρουσμάτων εξαρτάται και από τα τεστ που γίνονται. Πρέπει να δούμε αν είναι μια τυχαία αύξηση, αν θα επιβεβαιωθεί η τάση αύξησης. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι να υπάρχει αύξηση, όπως το άνοιγμα μετά από το πολύ αυστηρό lockdown, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έπρεπε να γίνει. Αναζητείται μια καλή ισορροπία ώστε οι τυχόν αυξήσεις να είναι υπό έλεγχο. Ασφαλώς και η νέα μετάλλαξη που έχει κυκλοφορήσει και στη χώρα μας είναι κι αυτή μια παράμετρος», δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Έπασχε ο Χίτλερ από Πάρκινσον; – Ιστορικό βίντεο που «κρύβει» το χέρι του

Ορισμένοι πιστεύουν ότι η ασταθή συμπεριφορά του Χίτλερ προκλήθηκε από τη νόσο του Πάρκισον. Διάφορες επιστημονικές μελέτες κατά διαστήματα επικεντρώθηκαν στις νευρολογικές ασθένειες για να «δικαιολογήσουν» την...

Απόπειρα φόνου: Τον γάζωσαν αφότου έφυγε από τον Αστυνομικό σταθμό Λακατάμιας

Σε συναγερμό τέθηκε η Αστυνομία το μεσημέρι της Τρίτης (23/04) μετά από πυροβολισμούς εναντίον προσώπου στη Λακατάμια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις...

Καταγγέλλει προσπάθεια φίμωσης του από τον Αρχηγό της Αστυνομίας ο Ν. Λοϊζίδης

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παραχώρησε το πρωί της Τρίτης (23/04), ο Πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος ΙΣΟΤΗΤΑ, Νίκος Λοιζίδης προχώρησε σε καταγγελία κατά της...

Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ – συνδικαλιστές οργανώσεις

Στην αναγκαιότητα για μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος ώστε αυτό να απαντά στις προκλήσεις με τα κοινωνικο-οικονομικά δεδομένα της παρούσας χρονικής περιόδου συμφώνησαν η ηγεσία του...

Στα €40 εκ. της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων

Στα €40 εκ., περίπου ανήλθε το ποσό που δαπανήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία για φιλοξενία Ουκρανών Προσφύγων, όπως αναφέρεται σε έκθεση του Ελεγκτικής Υπηρεσίας...

Δεν έδωσε απαντήσεις η νεκροτομή στο πτώμα που εντοπίστηκε στην Σωτήρα

Δεν έδωσε απαντήσεις για το φύλο και την ηλικία του πτώματος που εντοπίστηκε χθες στην περιοχή Αγίας Θέκλας στη Σωτήρα της επαρχίας Αμμοχώστου, η...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!