28.8 C
Nicosia
Σάββατο 8 Μαΐου 2021 | 16:29

ΠΟΕΕΤ- Επιστολή προς Κ. Μητσοτάκη: Πως ζητάτε να ζήσουμε με 500 ή 400 ή 0 ευρώ;

Ανοικτή επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό- Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), αναφέροντας ότι «Εσείς που δεν φαντάζεστε τον εαυτό σας να ζει με 800 ευρώ, πώς ζητάτε από εμάς να ζήσουμε με 500 ή 400 ή με 0 ευρώ;”

Η ΠΟΕΕΤ τονίζει ότι ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο παρελθόν σε τηλεοπτική του συνέντευξη είχε πει πως …. «Δεν έχει χρειαστεί ποτέ να ζήσετε με 800€ και πως εύχεστε να μην χρειαστεί ποτέ, ούτε καν μπορείτε να το φανταστείτε»

«Το ερώτημα λοιπόν εύλογο: πως ζητάτε από εμάς να ζήσουμε με 500 € ή 400 € ή με 0 €;», υπογραμμίζει.

Σχεδόν ένα χρόνο τώρα, υποστηρίζει η ΠΟΕΕΤ, 330.000 εργαζόμενοι από 80.000 επιχειρήσεις προσπαθούν να επιβιώσουν με 534€. Εργαζόμενοι στον επισιτισμό και την εστίαση, εργαζόμενοι σε 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία αλλά και 10.000 εργαζόμενοι στα καζίνο της χώρας.

Η ΠΟΕΕΤ αναφέρει ότι η κυβέρνηση ζητεί από αυτούς τους εργαζόμενους να επιβιώσουν με 534 € πληρώνοντας ταυτόχρονα και όλες τις υποχρεώσεις τους καθώς η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί δεν νομοθέτησαν για κάλυψη των πάγιων αναγκών, ενώ οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να πληρώνουν ΔΕΚΟ, Εφορία, δάνεια σε τράπεζες και τέλη κυκλοφορίας.

Οι εποχικά εργαζόμενοι στον κλάδο του επισιτισμού και τουρισμού, υπογραμμίζει η ΠΟΕΕΤ, κυριολεκτικά είναι σε απόγνωση και ζουν το μαρτύριο της σταγόνας, αφού κάθε μήνα μέσα από αγώνα καταφέρνουν να παίρνουν τις παρατάσεις και δεν είναι σε θέση να κάνουν τον οικογενειακό προγραμματισμό με το ποσό των 400€.

Και φυσικά, συνεχίζει η ΠΟΕΕΤ, η κυβέρνηση «έχει αφήσει στη μοίρα τους εποχικά εργαζόμενους που για λίγα ένσημα δεν δικαιούνται να μπουν στις ρυθμίσεις, τους εργαζόμενους από τα νυκτερινά κέντρα, τους εργαζόμενους με συμβάσεις εργασίας μιας μέρας, τους εργαζόμενους στον κλάδο μας προερχόμενοι από γραφεία ευρέσεως εργασίας.»

Επίσης, προσθέτει «μην ξεχνάμε τους συναδέλφους μας ξεναγούς, τους εργαζόμενους σε αεροδρόμια, τουριστικά καταστήματα (rent a car, souvenir, ένδυσης και υπόδησης, super market ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας)».

Η ΠΟΕΕΤ ενημερώνει τον πρωθυπουργό ότι αναγκάζεται να απευθυνθεί σε εκείνον μιας και, όπως υποστηρίζει, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας κος Χατζηδάκης δεν τη δέχεται αφού ακόμα ……ενημερώνεται.

Η ΠΟΕΕΤ ζητεί

– Την αναπλήρωση του μισθού κατά 80% όσων είναι ακόμα σε αναστολή σύμβασης (βλέπετε εμείς έχουμε ξαναζήσει με 800€ το μήνα)

– Την πλήρη κάλυψη όλων των εποχικά εργαζόμενων με ταμείο ανεργίας προσαυξημένο κατά 50 € για κάθε ανήλικο τέκνο μέχρι να επαναπροσληφθούν στην εργασία τους και επαναλαμβάνουμε για όλους τους εργαζόμενους χωρίς « όρους και προϋποθέσεις».

– φρένο στην εργοδοτική παραβατικότητα που γνωρίζει έξαρση τις τελευταίες ημέρες αφού έχουν φτάσει σε σημείο να αμφισβητούν και το νομοθετικά κατοχυρωμένο δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αναστασιάδης: Οι Ευρωπαίοι ποτέ δεν θα δεχθούν τη λύση που προτείνει η Τουρκία

Κάθετη ήταν η θέση των Ευρωπαίων εταίρων ότι ποτέ δεν θα ήταν δυνατόν να ανεχθούν ή να δεχθούν ως λύση στο Κυπριακό αυτό που...

Νέα πρόκληση Τατάρ: Το ψευδοκράτος αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού έθνους

Η "τδβκ" είναι "ένα αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού έθνους", δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος, ενώ είπε πως όσο εξελίσσεται η...

Εβδομαδιαία μικρά κέρδη παρουσίασε το ΧΑΚ

Κέρδη της τάξης του 0,44% παρουσίασε στην πρώτη εβδομάδα Μαΐου το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή στις 64,31 μονάδες, σημειώνοντας...

Αναστασιάδης: Παρά την πανδημία καταφέραμε και συγκρατήσαμε την ανεργία κάτω του 8%

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συμμετείχε, σήμερα, σε συζήτηση με θέμα την Εργασία και την Απασχόληση, που διοργανώνει η Πορτογαλική Προεδρία της...

Επιστροφή σε πλεονάσματα από το 2023 εκτιμά το Υπουργείο Οικονομικών

Οριακή επιστροφή σε δημοσιονομικό πλεόνασμα από το 2023 και πιο ουσιαστική μέχρι το τέλος του 2024, αναμένει το υπουργείο Οικονομικών με βάση το Πρόγραμμα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!