Μια Ελληνίδα 32 ετών, κάτοικος Παρισιού, πέθανε από αλλαντίαση στο Μπορντό, όπου είχε μεταβεί για Σαββατοκύριακο με τον σύντροφό της, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», από αστυνομικές πηγές του Παρισιού.
Το βράδυ της Τρίτης 12 Σεπτεμβρίου, οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ένα άτομο πέθανε μετά από σοβαρή δηλητηρίαση που υπέστη σε εστιατόριο της πόλης, όπως ανέφερε η Le Figaro.
Το θέμα ανέδειξαν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τη Liberation, «το θύμα είναι μια γυναίκα 32 ετών που βρισκόταν διακοπές με τον σύντροφό της.».
Γαλλικές εφημερίδες γράφουν ότι η 32χρονη μεταφέρθηκε αρχικά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μπορντό , όπως δήλωσε ο Μπενζαμάν Κλουζό ,επικεφαλής του τμήματος εντατικής ιατρικής (MIR) στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μπορντό.
Η «Ν» επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για μια Ελληνίδα 32 ετών με τον σύντροφό της. Μάλιστα και ο ίδιος νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στην εντατική. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Ναυτεμπορικής το περιστατικό έγινε το Σάββατο.
Τουλάχιστον 12 ακόμη άνθρωποι προσβλήθηκαν (σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες), οκτώ εκ των οποίων νοσηλεύονται σε νοσοκομεία μεταξύ του Μπορντό και της περιφέρειας Île-de-France, επτά εκ των οποίων βρίσκονται στην εντατική, σύμφωνα με σημείωμα της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας, η οποία υποψιάζεται έντονα πιθανά κρούσματα αλλαντίασης, μιας σπάνιας αλλά δυνητικά θανατηφόρας νευρολογικής νόσου.
Όλοι είχαν καταναλώσει σαρδέλες από κονσέρβα.
Οι υγειονομικές αρχές συμβουλεύουν όσους επισκέφθηκαν το μπαρ Tchin Tchin στο Μπορντό μεταξύ 4 και 10 Σεπτεμβρίου να συμβουλευτούν επειγόντως γιατρό ή να καλέσουν τον αριθμό έκτακτης ανάγκης, εάν παρουσιάσουν συμπτώματα (κοιλιακό άλγος, ναυτία, εμετός, διάρροια, προβλήματα όρασης, ξηροστομία ή παράλυση).
Οι περισσότεροι από τους ασθενείς «είναι ξένης υπηκοότητας (Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδάς, Γερμανία). Όλοι τους επισκέπτονταν το ίδιο μπαρ του Μπορντό, το Tchin Tchin Wine bar, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας», ανέφεραν η νομαρχία της Νέας Ακουιτανίας και η περιφερειακή υπηρεσία υγείας σε κοινό δελτίο Τύπου νωρίτερα μέσα στην ημέρα. «Σε αυτό το στάδιο, τα ύποπτα τρόφιμα είναι σαρδέλες σε κονσέρβα που παρασκευάζονται στο σπίτι από τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου».
*Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος που προκαλείται από μια νευροτοξίνη η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botuiinum και μερικές φορές από στελέχη των βακτηριδίων Clostridium butyricum και Clostridium baratii. Υπάρχουν έξι είδη αλλαντίασης: α) η τροφιμογενής, β) η βρεφική, γ) η εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων, δ) η τραυματική, ε) η ιατρογενής και στ) η εισπνευστική. (Πηγή: ΕΟΔΥ)
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr