Στην εστίαση της ελληνικής κυβέρνησης στους σαρωτικούς ελέγχους στα νησιά για να εξασφαλιστεί ότι τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας και οι κανόνες λειτουργίας, ειδικά στους χώρους υψηλού συγχρωτισμού, αναφέρεται δημοσίευμα του βρετανικού Guardian.
Η Ελλάδα έχει αρχίσει να αναπτύσσει αστυνομικές δυνάμεις σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς καθώς η τουριστική σεζόν της χώρας κινείται σε υψηλούς ρυθμούς εν μέσω της ανησυχητικής εξάπλωσης των νέων παραλλαγών του κορωνοϊού, αναφέρεται.
Οι αρχές προχώρησαν στην ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας σε νησιά, όπως η Μύκονος και η Ίος, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τους τοπικούς επιχειρηματίες που δεν συμμορφώνονται με τα υγειονομικά μέτρα που αποσκοπούν στον περιορισμό της πανδημίας,
«Η παραλλαγή Δέλτα σημαίνει ότι όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν τώρα το τέταρτο κύμα και όχι όπως αναμενόταν τον Νοέμβριο», δήλωσε ο υπουργός τουρισμού Χάρης Θεοχάρης στον Guardian.
«Ενώ τα ξενοδοχεία και οι οικογενειακές εκδηλώσεις εφαρμόζουν τα πρωτόκολλα με επιμέλεια, υπάρχει μεγαλύτερη συμφόρηση από ό, τι θα θέλαμε να δούμε στα μπαρ, ειδικά μεταξύ των νεότερων… έτσι προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρηθεί κάποια ισορροπία», συνέχισε.
Στη Μύκονο δραστηριοποιούνται περίπου 186 αστυνομικού, από 56 που ήταν εκεί την προηγούμενη χρονιά. Παράλληλα στην Ίο μεταβαίνουν επιπλέον 30 αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας συνοδευόμενοι από αστυνομικούς με πολιτικά από την υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Αττικής.
Ο Guardian αναφέρεται επίσης στην «κόκκινη κάρτα» που έβγαλε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, για την Ίο και τη Μύκονο, προειδοποιώντας παράλληλα για άλλα έξι νησιά (Ζάκυνθο, Τήνο, Λευκάδα, Σαντορίνη, Πάρο και Ρόδο) αλλά και στις «κόκκινες» ελληνικές περιοχές του ECDC.
Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, η ελληνική τουριστική βιομηχανία έχει πάει σχετικά καλά τις 10 εβδομάδες αφότου άνοιξε η χώρα, με τους ξενοδόχους να αναφέρουν αξιοσημείωτη αύξηση των κρατήσεων από Ευρώπη και ΗΠΑ, υπογραμμίζεται δίνοντας στοιχεία σχετικά με τις αφίξεις στη χώρα μας.
Οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 130% συγκριτικά με πέρυσι, χρονιά κατά την οποία σημειώθηκε πτώση των επισκεπτών κατά 75%. Οι φετινές αφίξεις, ωστόσο, παραμένουν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα από τη χρονιά-ρεκόρ του 2019. όταν η Ελλάδα προσέλκυσε 33,1 εκατ. τουρίστες.
Τα έσοδα από τον τουρισμό τον περασμένο μήνα αυξήθηκαν κατά «περισσότερο από 400% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του προηγούμενου έτους», δήλωσε ο κ. Θεοχάρης.
«Αναπληρώσαμε λίγο χαμένο έδαφος… περίπου 140.000 επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν φτάσει από τις 19 Ιουλίου. Έρχονται σε μεγάλο αριθμό αν και υπάρχει ακόμα δρόμος να διανυθεί. Η Βρετανία είναι μια σημαντική αγορά », πρόσθεσε.
Με την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα να κινείται επίσης ανοδικά, οι αξιωματούχοι της βιομηχανίας μιλούν για «διαχείριση του μη διαχειρίσιμου» καθώς νέες προκλήσεις αναδύονται καθημερινά, σχολιάζει ο Guardian αναφέροντας τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί στη Μύκονο και την προειδοποίηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη πως η Ίος είναι επίσης κοντά σε αντίστοιχους περιορισμούς.
Ο κ. Θειχάρης σχολίασε λέγοντας πως τα μικρά νησιά που έχει προωθήσει η χώρα μας ως «Covid free» προορισμούς, μετά από την εκστρατεία εμβολιασμού που στόχευσε σε ολόκληρο τον πληθυσμό των νησιών αυτών, έχουν καλύτερα αποτελέσματα. «Τα μικρότερα νησιά είναι πληρέστερα από τα μεγαλύτερα νησιά», είπε.
Σχολιάζοντας την εμβολιαστική πορεία της χώρας και το γεγονός πως έχουν εμβολιαστεί 5 εκατ. άνθρωποι- αριθμός που δεν αρκεί για το τείχος ανοσίας-, ο υπουργός Τουρισμού σημείωσε ότι «βλέπουμε ένα τέταρτο κύμα αλλά δεν συνιστά καθόλου κύμα όσον αφορά τις νοσηλείες και τη ν πίεση στο σύστημα υγείας».
«Υπάρχει μια αλλαγή στο πρότυπο της νόσου και αυτό απαιτεί μια αλλαγή νοοτροπίας ως προς τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρινόμαστε σε αυτήν», πρόσθεσε.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr