25.8 C
Nicosia
Τετάρτη 3 Ιούλιος 2024 | 4:51

Τρίτη μέρα του πύρινου εφιάλτη: Έφτασε στη Νέα Πέραμο και απειλεί σπίτια η φωτιά – Πυρκαγιά και στην Ρόδο

Ο πύρινος εφιάλτης στη Δυτική Αττική και στην Κορινθία συνεχίζεται  με τα μέτωπα της φωτιάς να έχουν λάβει λόγω και των ισχυρών ανέμων επικίνδυνες διαστάσεις.

Η κατάσταση, σύμφωνα με την πυροσβεστική είναι δύσκολη, καθώς η φωτιά εκτείνεται σε μέτωπα πολλών χιλιομέτρων, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν να επιχειρούν και εναέρια μέσα. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα στα Δερβενοχώρια κινήθηκε την Τρίτη προς τη Μάνδρα, περνώντας από πολλούς οικισμούς, απανθρακώνοντας σπίτια και οχήματα. Η φωτιά έφτασε στη Νέα Πέραμο και απειλεί σπίτια.

Νέες αναζωπυρώσεις παρατηρούνται γύρω από το Λουτράκι, ενώ ενεργά μέτωπα υπάρχουν στη Βλυχάδα στα Μέγαρα, όπου η φωτιά έφτασε μέχρι τις αυλές σπιτιών πριν οριοθετηθεί.

Στον οικισμό Νέα Ζωή, όπου χθες κάηκαν σπίτια, οι Αρχές είναι σε επιφυλακή, λόγω φόβου για αναζωπυρώσεις.

Οι οικισμοί που κινδυνεύουν και έχουν εκκενωθεί στο Δήμο Μεγαρέων είναι η Άνω Βλυχάδα, ο Πλάτωνας, Λουτρόπυργος και Συνοικισμός Όθωνα και Ευταξία.Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής  δίνουν μάχη για να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από τα σπίτια, ενώ η Τροχαία προχωρά στις απαραίτητες διακοπές κυκλοφορίας προς διευκόλυνση του έργου των πυροσβεστών και των εθελοντών.

Τείχος προστασίας και ζώνες πυροπροστασίας έχουν δημιουργήσει και μπροστά από τα διυλιστήρια της Motor Oil προκειμένου να κρατήσουν τη φωτιά μακριά. Για απόσταση ασφαλείας μιλούν προς το παρόν.

Η μάχη για να μην φτάσει η φωτιά στα διυλιστήρια

Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες, έδωσαν οι πυροσβέστες στους Αγίους Θεοδώρους κάνοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες να περιορίσουν τη φωτιά ώστε να μην περάσει στα διυλιστήρια.

Στη θέση Σουσάκι στους Αγίους Θεοδώρους, οι φλόγες έφτασαν ακόμα και τα 10 μέτρα ενώ το μέτωπο πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις.  Η μεγάλη φωτιά έχει σβήσει αλλά ακόμα καίνε κάποια καντηλάκια. Πολλά άτομα πήγαν στο Δημαρχείο ή στο ΚΑΠΗ ή σε κάποια συγγενικά τους πρόσωπα για να περάσουν το βράδυ. Μάλιστα πολλά άτομα βοήθησαν και στην κατάσβεση της φωτιάς.

Η εικόνα που επικρατεί στα πύρινα μέτωπα

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, στη Δυτική Αττική επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 5 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα συντονιστικό.

Στο Πανόραμα Λουτρακίου, που είναι αρκετά πυκνοκατοικημένη περιοχή, υπάρχουν νέες αναζωπυρώσεις. Από την άλλη πλευρά του Περάματος το πύρινο μέτωπο μετακινείται προς την περιοχή των Ισθμίων, ενώ αυτήν την ώρα από αέρος επιχειρούν στο Λουτράκι σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, τέσσερα αεροσκάφη και τρία  ελικόπτερα.

Στη Ρόδο η φωτιά καίει στο κέντρο του νησιού και επιχειρούν 86 πυροσβέστες και 3 πεζοπόρα με 28 οχήματα, ενώ από αέρος ρίψεις πραγματοποιούν 3 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, στην κατάσβεση των πυρκαγιών συνδράμουν από χτες και ξένες δυνάμεις  που έχουν  διατεθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Πολιτικής Προστασίας αλλά και 4 αεροσκάφη που έφτασαν στη χώρα μας από Ιταλία και Γαλλία.

«Σήμερα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αναμένεται στην Αττική, σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Κρήτης, των Κυκλάδων, του Β. Αιγαίου και θα επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες αλλά και ισχυροί άνεμοι εντάσεως έως 7 μποφόρ. Παραμένουμε όλοι σε επιφυλακή», είπε.

        

Κόλαση στο Πανόραμα – Πέρασαν μέσα από τον οικισμό οι φλόγες

Μέσα από τον οικισμό Πανόραμα στο Λουτράκι πέρασαν οι φλόγες, φτάνοντας μέχρι τον περιμετρικό δρόμο της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών Κορίνθου, στην οποία έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων.

Είναι άγνωστο αυτή τη στιγμή το μέγεθος της καταστροφής στον οικισμό καθώς είναι νύχτα και κανείς δεν μπορεί να προσεγγίσει εξαιτίας της φωτιάς.

Αυτό αναμένεται να γίνει όταν ξημερώσει και απομακρυνθεί το πύρινο μέτωπο.

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Ρόδο

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε στην Ρόδο μεταξύ των χωριών Απόλλωνα και Λάερμα. Σύμφωνα με πληροφορίες του in, δεν απειλούνται οικισμοί, ενώ στο σημείο επιχειρούν τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Η περιοχή όπου συνεχίζει να καίει η φωτιά είναι πυκνή δασική έκταση και δύσβατη, γεγονός που δυσκολεύει σημαντικά την προσπάθεια κατάσβεσης, ενώ το καλό είναι ότι έχει εξασθενήσει σημαντικά η ισχύς των ανέμων.

Επιχειρούν 66 πυροσβέστες και 18 οχήματα

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, σε έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη, στη φωτιά επιχειρούν 66 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 18 οχήματα ενώ από αέρος επιχείρησαν μέχρι το τελευταίο φως 3 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν επίσης υδροφόρα και μηχανήματα έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης και όπως τόνισε, μέχρι στιγμής δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Το μέτωπο της μεγάλης φωτιάς βρίσκεται σε απόσταση 3 χλμ. από το χωριό Απόλλωνα και συμμετέχουν και γκρέιντερ τα οποία προσπαθούν να διανοίξουν δρόμους μέσα στη δασική έκταση, ώστε να καταστεί εφικτή η πρόσβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ παράλληλα προσπάθεια γίνεται για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς με στόχο να αποτραπεί η επέκτασή της στο πυκνό δάσος το Λαέρμων.

Τι ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος

Σε δήλωσή του, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, τόνισε τα εξής: «Η μάχη στη φωτιά στα Απόλλωνα της Ρόδου δίνεται συντεταγμένα και με όλες τις δυνάμεις που ο τόπος διαθέτει. Δυνάμεις, που σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους. Είμαστε δίπλα τους».

Δείτε το βίντεο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τι συμβαίνει όταν κολυμπάμε και χτυπάει κεραυνός στη θάλασσα

Μεγάλη προσοχή απαιτείται τις επόμενες ημέρες με την αλλαγή του καιρού και κύριο χαρακτηριστικό τα μπουρίνια και τις συχνές κεραυνοπτώσεις. Το τραγικό δυστύχημα με την 13χρονη που έχασε τη...

Νέα κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ

Νέα κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ κατά την χρηματιστηριακή συνάντηση της Τρίτης. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ έκλεισε στις 162,74 μονάδες και στο +0,77%. Ο Δείκτης FTSE/CySE...

Πούτιν και Ερντογάν θα συναντηθούν την Τετάρτη στο Καζακστάν

Ο Πούτιν συναντήθηκε για τελευταία φορά με τον Σι τον Μάιο, όταν επισκέφθηκε την Κίνα στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την ορκωμοσία...

H σοκαριστική μεταχείριση των Κένεντι απέναντι στις γυναίκες – «Πάντα την έβγαζαν καθαρή»

Θάνατος από αεροπορικό δυστύχημα. Θάνατος από νερό. Θάνατος από αυτοκτονία. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις μοίρες των γυναικών που συνδέθηκαν με τους Κένεντι, όπως καταγράφει...

Επίθεση Συντεχνιών γιατρών κατά ΚΕΒΕ και ΟΕΒ για την απεργία στα νοσοκομεία

Η αντίδραση σας και η δήθεν έγνοια σας για τους ασθενείς, το μόνο που εξυπηρετεί είναι την προάσπιση των δικών σας συμφερόντων, αφού στοχεύετε...

Επτά νεκροί στις αντιτουρκικές διαδηλώσεις στη βόρεια Συρία

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στη βόρεια Συρία, σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και φρουρών των τουρκικών θέσεων σε τομείς της μεθορίου που ελέγχονται από τις τουρκικές...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!