9.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 20:29

Πώς πέθανε ο τουρίστας στη Ρόδο – Οι κίνδυνοι της κεραυνοπληξίας στη θάλασσα

Συγκλονισμένη παραμένει η τοπική κοινωνία της Ρόδου, μετά το θάνατο 26χρονου τουρίστα στην περιοχή της Αγίας Αγάθης από κεραυνό.

Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, όταν ο νεαρός Scott Aaron Seddon έκανε μπάνιο και ξέσπασε βροχή. Όμως, παρά τις εκκλήσεις των υπολοίπων τουριστών να βγει έξω, αυτός παρέμενε μέσα στη θάλασσα.

Όταν χτύπησε το νερό ο κεραυνός και είδαν τον 26χρονο να χάνει τις αισθήσεις του, όλοι κατάλαβαν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Αμέσως ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ που μετέφερε τον νεαρό στο Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου, όπου γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό έδωσαν μάχη για να τον κρατήσουν στη ζωή, δυστυχώς χωρίς να τα καταφέρουν.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, η αιτία θανάτου του 26χρονου λάτρη των extreme sports ήταν η κεραυνοπληξία.

Ποια είναι η διαφορά του κεραυνού σε στεριά και θάλασσα

Για το περιστατικό στη Ρόδο και τις περιπτώσεις που ένας κεραυνός χτυπά κάποιον άνθρωπο μίλησε στο MEGA ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης, ο οποίος εξήγησε και τις διαφορές στις δύο περιπτώσεις.

«Η κεραυνοπληξία διαφέρει από την περίπτωση να μας χτυπήσει ο κεραυνός όταν είμαστε σε χερσαία επιφάνεια. Είναι διαφορετικές περιπτώσεις να σε χτυπήσει κεραυνός όσο είσαι σε χερσαίο έδαφος και όσο είσαι στη θάλασσα» τόνισε ο ιατροδικαστής.

Σύμφωνα με τον κ. Γαλεντέρη «και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει η περίπτωση να σε χτυπήσει ο κεραυνός στο σώμα σου κατευθείαν, οπότε να προκληθούν άμεσες επιπλοκές από τα βολτ και τα αμπέρ τα οποία χτυπήσανε το σώμα. Στη θάλασσα υπάρχει και η περίπτωση που και παραδίπλα να χτυπήσει, και επειδή το ρεύμα κινείται οριζόντια στο νερό, να έχουμε δευτερογενή προβλήματα στο σώμα μας, οπότε μπορεί να πνιγεί ο ασθενής».

«Προβλήματα δηλαδή μπορεί να δημιουργήσουν στην κινητικότητα, στην αναπνοή ή στην καρδιά του και να συμμετέχει και ο μηχανισμός του πνιγμού», πρόσθεσε.

Επηρεάζεται η επιφάνεια του νερού

Όπως εξήγησε ο ιατροδικαστής το ηλεκτρικό φορτίο από τον κεραυνό κινείται οριζόντια στη θάλασσα, αλλά σε μικρό βάθος.

«Υπάρχουν τα θερμικά φαινόμενα όταν σε χτυπάει ο κεραυνός σε χερσαίο έδαφος και είναι έντονα, αλλά διαφέρουν με την θάλασσα. Στο νερό ο ηλεκτρισμός κινείται σε μικρό βάθος αλλά κινείται οριζόντια, συνεπώς υπάρχει, μια ακτίνα μέσα στην οποία μπορεί να σε προσβάλει το ρεύμα. Γενικά οι κεραυνοί στη θάλασσα δεν είναι συχνοί. Είναι πιο συχνό στο χερσαίο έδαφος» είπε ο κ. Γαλεντέρης.

Για το λόγο αυτό, ο ιατροδικαστής εξήγησε ότι κινδυνεύουν περισσότερο όσοι βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του νερού. «Ο κίνδυνος στη θάλασσα για τους κεραυνούς είναι εάν είσαι κοντά σε ακτή και όχι στα ανοιχτά. Κινδυνεύουν και όσοι είναι στην επιφάνεια της θάλασσας. Τα ψάρια δεν πεθαίνουν γιατί είναι βαθιά στο νερό και βαθιά δεν φτάνει ο ηλεκτρισμός του νερού. Επηρεάζεται μόνο ό,τι είναι στην επιφάνεια του νερού», πρόσθεσε ο κ. Γαλεντέρης.

«Όταν βλέπουμε μπουρίνι και μπορεί να χτυπήσει το σημείο που είμαστε, το προτιμότερο είναι να βγούμε από την ακτή ή να μπούμε πιο βαθιά. Κινδυνεύει όποιος είναι κοντά στην ακτή. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, χτύπησε ο κεραυνός την επιφάνεια του νερού και ο ηλεκτρισμός ταξίδεψε οριζόντια, όχι σε βάθος» σημείωσε ο Δημήτρης Γαλεντέρης.

Τι συνέβη στη Ρόδο

Όσο για την περίπτωση του 26χρονου τουρίστα, εξήγησε: «Χιλιάδες βολτ και αμπέρ χτυπήσαν το σώμα του 26χρονου. Όλα αυτά επιδρούν την ικανότητά του να κολυμπήσει αλλά μπορεί να επιφέρει και ακαριαίο θάνατο με αρρυθμία στην καρδιά και ουσιαστικά να καταλήξει κατευθείαν. Εδώ έχουμε ένα φαινόμενο το οποίο μπορεί να καταλήξει σε αποπνιγμό γιατί θα παραλύσει ουσιαστικά μέσα στο νερό, και θα πνιγεί παρά θα πεθάνει μέσα στο νερό».

«Τα χρονικά περιθώρια είναι κλάσματα του δευτερολέπτου, και δεν μπορεί μέσα σε τέτοιο διάστημα να δεις τον κεραυνό και να αποφάσισες τι να κάνεις και να προλάβεις να φτάσεις σε βάθος», συμπλήρωσε ο ιατροδικαστής.

Σύμφωνα με τον κ. Γαλεντέρη, «πρέπει να βγούμε στην άκρη και να προστατευτούμε σε έναν χώρο που να μην κινδυνεύουμε από κεραυνό και δεν μπαίνουμε στη θάλασσα ενώ υπάρχει μπουρίνι».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!