29.5 C
Nicosia
Κυριακή 23 Ιούνιος 2024 | 21:48

Πύρινα μέτωπα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας – Μάχη με τις φλόγες

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν για άλλο ένα 24ωρο επίγειες κι εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, σε μέτωπα που ήδη καίνε εδώ και τρεις-τέσσερις μέρες ή και σε νέα που εκδηλώνονται, όπως νωρίτερα, σε Σκαραμαγκά Αττικής (σε χαμηλή βλάστηση, κατασβέστηκε στις 16:30 από 24 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 8 οχήματα) και Αγία Γαλήνη Ρεθύμνου σε χορτολιβαδική έκταση (52 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 13 οχήματα, ένα ελικόπτερο, υδροφόρες ΟΤΑ).

Στον Έβρο

Στο πιο δύσκολο, στη Δαδιά του Έβρου, σύμφωνα και με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, που παραμένει στην περιοχή, οι προσπάθειες επικεντρώνονται στα νοτιοδυτικά, με στόχο να οριοθετηθεί άμεσα, ει δυνατόν. Στην περιοχή επιχειρούν αδιάκοπα – από την πρώτη στιγμή – 320 πυροσβέστες, 13 ομάδες δασοκομάντο και πεζοπόρων, 75 οχήματα, 10 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα.

Συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η ΕΛ.ΑΣ., οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Στην Ηλεία

Και στα Κρέστενα Ηλείας, οι φλόγες εξακολουθούν να ζώνουν την περιοχή πριν από τον ορεινό όγκο της Σμέρνας. Επί ποδός είναι 7 ομάδες δασοκομάντο και πεζοπόρων τμημάτων, 125 πυροσβέστες, 52 οχήματα, 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, ενώ συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Επιτόπου βρέθηκε το πρωί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος άφησε σαφείς υπόνοιες για εμπρησμό, επισημαίνοντας πως «δεκαπέντε πυρκαγιές σε 20 ημέρες στην Ηλεία δεν είναι σύμπτωση».

Ήδη, από τη ΓΓΠΠ ενεργοποιήθηκε η Υπηρεσία Copernicus για άμεση χαρτογράφηση της πυρόπληκτης περιοχής.

Ο Γ. Οικονόμου

«Δεν θριαμβολογούμε, δεν κομπάζουμε, αλλά ούτε θεωρητικολογούμε. Έχουμε καταφέρει – με μελέτη των δεδομένων και των βέλτιστων διεθνών πρακτικών, με οργανωμένο σχέδιο, με τεχνογνωσία και επαγγελματισμό – να μην θρηνούμε ανθρώπινες απώλειες – είναι το πρώτο, το βασικό – και να μπορούμε να θέτουμε πια τις πυρκαγιές υπό έλεγχο σε συντομότερο χρονικό διάστημα απ’ ότι στο παρελθόν» υπογράμμισε σε σχετική αναφορά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, που έκανε λόγο για 141 φωτιές στη χώρα το τελευταίο τριήμερο.

Στην υπόλοιπη χώρα

Την ίδια ώρα, στη Λέσβο, στον Σταυρό, και σήμερα παραμένουν ενεργές εστίες στη βορειοανατολική πλευρά, όπου επικεντρώνεται η προσπάθεια των επίγειων και εναέριων δυνάμεων. Στην περιοχή επιχειρούν 30 οχήματα, 85 πυροσβέστες, 5 ομάδες δασοκομάντο και πεζοπόρων τμημάτων, 9 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Στη Χαλκιδικήαπό τις τρεις σημερινές δασικές πυρκαγιές, υπό έλεγχο έχουν τεθεί αυτές σε Καρβουνά Σιθωνίας και Σάνη Κασσάνδρας.

Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Μόλα Καλύβα Κασσάνδρας. «Η φωτιά αυτή δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο. Τα εναέρια μέσα αυτή την ώρα έχουν απομακρυνθεί για να πραγματοποιήσουν ανεφοδιασμό» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά.

Η φωτιά, όπως ανέφερε, εκδηλώθηκε από πτώση κεραυνού σε πευκοδάσος σήμερα το πρωί και οι συνθήκες είναι δύσκολες, καθώς οι άνεμοι έχουν αρχίσει να εντείνονται. Στην περιοχή υπάρχουν κατοικίες, αλλά δεν απειλούνται από την πυρκαγιά, σημείωσε η δήμαρχος.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης στη Μόλα Καλύβα συμμετέχουν 51 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 17 οχήματα.

Καλύτερη είναι η εικόνα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στη Φούρκα Κασσάνδρας, όπου επίσης εκδηλώθηκε πυρκαγιά. Στην περιοχή επιχειρούν 16 πυροσβέστες με επτά οχήματα. Στην κατάσβεση των πυρκαγιών από αέρος επιχειρούν συνολικά δύο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Στην Πέλλα, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά σε χορτολιβαδική έκταση στη Δ.Ε. Μενηίδος Πέλλας (38 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, εννέα οχήματα κι ένα ελικόπτερο).

Στο μεταξύ, και αύριο, Τρίτη, σύμφωνα με τη ΓΓΠΠ, πολύ αυξημένος ή αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται σε αρκετές περιοχές της χώρας.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ακυρώθηκε πτήση της TUI από Μάντσεστερ προς Πάφο – Αιτία η διακοπή ρεύματος στο αεροδρόμιο

Πτήση της εταιρείας TUI από Μάντσεστερ προς Πάφο ακυρώθηκε λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε η διακοπή ηλεκτροδότησης στο αεροδρόμιο της βρετανικής πόλης. Σύμφωνα με ενημέρωση...

Η στροφή προς τη Δύση…

Έπρεπε να περάσουν 64 χρόνια από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας για να δώσουμε ξεκάθαρο σινιάλο στη διεθνή κοινότητα ότι ανήκουμε στη Δύση.  Ακόμα...

Οι απειλές Χεζμπολάχ και η μικρή Κύπρος

Αυτό μας έλειπε τώρα.! Να μας απειλεί η Χεζμπολάχ ότι θα μας κτυπήσει. Δεν ξέρουμε πως προέκυψε αυτή η παράξενη ιστορία, όμως οι παρεμβάσεις της...

Νέα άνοδος της θερμοκρασίας – Πάνω από 38 βαθμούς

Εποχική χαμηλή πίεση αρχίζει να επηρεάζει την περιοχή. Σήμερα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά κατά διαστήματα θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις, οι οποίες...

Χεζμπολάχ – Νέα επίθεση με drone κατά του ισραηλινού στρατού

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε «drone με εκρηκτικά» κατά στρατιωτικής θέσης στο βόρειο Ισραήλ, σε αντίποινα για τον θάνατο ηγετικού στελέχους λιβανικού ισλαμιστικού...

Αστυνομικός παρασύρθηκε και τραυματίστηκε, καταζητείται 40χρονος

Η Αστυνομία ανακοινωσε ότι διερευνά εναντίον του καταζητούμενου υπόθεση απόπειρας φόνου και πρόκλησης κακόβουλης βλάβης. Σύμφωνα με τα υπό εξέταση στοιχεία, γύρω στις 16:30 το Σάββατο μέλος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!