Μεταξύ επτά και δέκα χιλιάδων υπολογίζεται ο αριθμός των Βρετανών που βρίσκονται στη Ρόδο δήλωσε στο BBC και στο Times Radio ο Υφυπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Άντριου Μίτσελ.
Διαβεβαίωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει τους πυρόπληκτους, όπως η αποστολή αξιωματούχων του Foreign Office στο αεροδρόμιο της Ρόδου.
Αυτή η ομάδα Ταχείας Ανάπτυξης είχε δεχθεί ως νωρίς το πρωί της Δευτέρας 20 αιτήματα προξενικής βοήθειας, καθώς Βρετανοί εγκατέλειψαν τα ξενοδοχεία τους χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα, κυνηγημένοι από τη φωτιά.
Όσον αφορά την κατάσταση στην Κέρκυρα, εμφανίστηκε καθησυχαστικός. Είπε ότι κάποιοι Βρετανοί απομακρύνθηκαν προσωρινά από τα καταλύματά τους αλλά έχουν επιστρέψει σε αυτά. «Επομένως ελπίζω ότι η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη και πιο σταθερή», είπε στο BBC ο κ. Μίτσελ.
Πρόσθεσε πως η ταξιδιωτική σύσταση του Foreign Office για την Ελλάδα παρακολουθείται ανά ωριαία διαστήματα και αναενώνεται εφόσον κρίνεται σκόπιμο.
Αναφορικά με τις καταγγελίες για ολιγωρία των βρετανικών tour operator και αεροπορικών εταιρειών ως προς την ενημέρωση των πελατών τους στη Ρόδο, ο κ. Μίτσελ είπε ότι φαίνεται πως τώρα κάνουν αυτό που θα έπρεπε να κάνουν, δηλαδή να στέλνουν άδεια αεροσκάφη για την απομάκρυνση όσων το επιθυμούν.
«Μπορεί να άρχισαν αργά, αλλά είμαι σίγουρος ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να υποστηρίξουν τους ανθρώπους των οποίων οργάνωσαν τις διακοπές», συμπλήρωσε.
Κάλεσε δε τους Βρετανούς να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των ταξιδιωτικών γραφείων τους και των ελληνικών αρχών.
Αναφορικά με την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στις συχνές πυρκαγιές και τα άλλα ακραία καιρικα φαινόμενα, εν μέσω αναφορών για πιθανή ελάττωση της έντασης των περιβαλλοντικών μέτρων από τη βρετανική κυβέρνηση, ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τις συνθήκες στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες «εγερτήριο κάλεσμα» ως προς τη συνειδητοποίηση της κατάστασης.
«Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική, είναι τώρα, και είναι αναγκαίο ο κόσμος να την αντιπαλέψει», παρατήρησε ο Άντριου Μίτσελ.
Στην ίδια εκπομπή του ραδιοφώνου του BBC η Ελληνίδα Υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη σημείωσε ότι μόνο ένα μικρό μέρος της Ρόδου πλήττεται και πως το αεροδρόμιο του νησιού λειτουργεί κανονικά. Τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των ανθρώπων, κάτι που έχει επιτευχθεί.
Εν τω μεταξύ, η TUI ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας πελάτες της επέστρεψαν από τη Ρόδο στη Βρετανία με τρεις πτήσεις.
Προ των ευθυνών τους έθεσε τις ταξιδιωτικές εταιρείες και η Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων Αλίσια Κερνς. Όπως δήλωσε στην Telegraph, «οι εταιρείες δεν πρέπει να απογοητεύσουν τους Βρετανούς υπηκόους, έχουν καθήκον να βοηθήσουν τον κόσμο να επιστρέψει. Αν αποτύχουν, η βρετανική κυβενρηση θα χρειαστεί να αναλάβει δράση, αλλά οι εμπορικές πτήσεις είναι ακόμα πλήρως εφικτές».
Η κ. Κερνς, από το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα, επέκρινε τη βρετανική κυβέρνηση για καθυστερημένη αποστολή της ομάδας ταχείας ανάπτυξης του Foreign Office στη Ρόδο, λέγοντας πως μηνύματα για εκκένωση είχαν αρχίσει από τα μέσα της εβδομάδας.
Εξέφρασε δε την ευχή η βρετανική κυβέρνηση να έχει υποβάλει στην ελληνική προσφορά βοήθειας με πυροσβέστες και εξοπλισμό.