9.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 20:37

Έχουν καεί πάνω από 29.000 εκτάρια από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα

Οι πυρκαγιές είναι συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά η ένταση των πυρκαγιών αυτού του μήνα σημαίνει ότι ο φετινός Ιούλιος ήταν ο χειρότερος από τότε που ξεκίνησε η δορυφορική παρακολούθηση το 2003, γράφουν οι βρετανικοί Times.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τον Ιούλιο, μέχρι στιγμής, από τις πυρκαγιές έχουν απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα σχεδόν 800.000 τόνοι άνθρακα, αριθμός ενδεικτικός του μεγέθους των πυρκαγιών. Το προηγούμενο υψηλό ρεκόρ του ίδιου μήνα στην Ελλάδα ήταν 470.000 τόνοι το 2007, ενώ τα περισσότερα χρόνια ο αριθμός διαμορφώνεται κάτω από τις 200.000.

Τα στοιχεία προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων ECMWF.

Μιλώντας στους Times, ο Μαρκ Πάρινγκτον του ECMWF, ανέφερε ότι ο Ιούλιος ήταν ένας ασυνήθιστος μήνας για τη χώρα μας και οι αριθμοί του ξεχωρίζουν ήδη ως πολύ υψηλότεροι από τα προηγούμενα 20 χρόνια.

Σημειώνεται ότι η έξαρση των πυρκαγιών έρχεται συνήθως τον μήνα Αύγουστο στην Ελλάδα. Με βάση τα συνδυαστικά στοιχεία από τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, το 2021 κατέχει μέχρι στιγμής το ρεκόρ για τον άνθρακα που εκπέμπεται κατά τη διάρκεια των δύο μηνών. Όμως, σύμφωνα με τον κ. Πάρινγκτον, το ρεκόρ αυτό είναι έτοιμο να καταρριφθεί φέτος.

Από την πλευρά του, ο Δρ Τόμας Σμιθ, αναπληρωτής καθηγητής Περιβαλλοντικής Γεωγραφίας στο London School of Economics, είπε ότι η πυρόσβεση στη Ρόδο παρεμποδίστηκε επειδή το τμήμα του νησιού που καίγεται μοιάζει με μια «μεσογειακή Σνοουντόνια» (ορεινή περιοχή και εθνικό πάρκο στη βορειοδυτική Ουαλία). Η φωτιά αρχικά φαινόταν περιορισμένη στους λόφους του νησιού, αλλά εξαπλώθηκε γρήγορα όταν οι βορειοδυτικοί άνεμοι επικράτησαν το Σάββατο.

«Η φωτιά εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα από αυτό το κεντρικό λοφώδες έδαφος στην ακτή σε όχι περισσότερο από δέκα ώρες και η έντασή της καθιστά δύσκολη την καταπολέμησή της. Σίγουρα, η εκκένωση ήταν απαραίτητη», δήλωσε ο κ. Σμιθ.

Μιλώντας επίσης στους Times, ο Θεόδωρος Γιάνναρος, συνεργάτης ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε πόσο διαφορετικές είναι οι πυρκαγιές του 2023. Ωστόσο, σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Πληροφοριακό Σύστημα Δασικών Πυρκαγιών δείχνει ότι μέχρι στιγμής φέτος έχουν καεί 29.429 στρέμματα στην Ελλάδα, δηλαδή σχεδόν 2,5 φορές ο μέσος όρος των τελευταίων ετών.

Αν και η κλιματική αλλαγή δεν πυροδοτεί πυρκαγιές, μπορεί ωστόσο να παίξει ρόλο στη δημιουργία του κύματος καύσωνα και των συνθηκών που ευνοούν τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές, σημείωσε επίσης ο κ. Γιάνναρος. «Συνολικά, οι ερευνητές υποστηρίζουν επί του παρόντος ότι οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές δείχνουν την εμφάνιση νέων καθεστώτων πυρκαγιάς που χαρακτηρίζονται από την εμφάνιση ακραίων συμπεριφορών πυρκαγιάς», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πρόβλεψη της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus, οι προειδοποιήσεις κινδύνου πυρκαγιάς, για «ακραίο κίνδυνο» και «πολύ ακραίο κίνδυνο» αφορούν τις μεγάλες περιοχές της νότιας Ευρώπης.

«Θα έπρεπε να ανησυχούμε. Ο ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς πρόκειται να συνεχιστεί για τις επόμενες εβδομάδες, επειδή αυτός ο θερμικός θόλος πάνω από τη Μεσόγειο δεν φαίνεται ότι θα αλλάξει πολύ», σχολίασε ο κ. Σμιθ, προσθέτοντας ότι οι περιοχές που απειλούνται περισσότερο από πυρκαγιές αυτό το καλοκαίρι θα είναι δημοφιλείς προορισμοί διακοπών, όπως η νότια ακτή της Τουρκίας, η Κρήτη και η Σαρδηνία.

Οι καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα σημαίνουν ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος «μεγάλων και δυνητικά καταστροφικών πυρκαγιών» μέχρι την Τετάρτη και, ενδεχομένως, την Πέμπτη, συμπλήρωσε ο κ. Γιάνναρος. Την Τετάρτη οι θερμοκρασίες ενδέχεται να ξεπεράσουν τους 45 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές της χώρας, με χαμηλή υγρασία και ισχυρότερους ανέμους. «Τέτοιες συνθήκες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς και δυνητικά ακραία συμπεριφορά πυρκαγιάς», είπε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!