O Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς επισκέπτεται σήμερα περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας τις ως «το χειρότερο κύμα δασικών πυρκαγιών εδώ και πάνω από μία δεκαετία».
Προέβηκε επίσης στη διαπίστωση ότι ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ και ο στόλος πυροσβεστικών αεροσκαφών rescEU απέδειξε και πάλι την αξία του τόσο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες περιοχές της ηπείρου, σημειώνοντας παράλληλα ότι «υπάρχει σαφής ανάγκη για περισσότερα μέτρα. Συνεργαζόμαστε ήδη με κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, για την αύξηση του αριθμού των πυροσβεστικών αεροσκαφών rescEU στο εγγύς μέλλον.»
Σύμφωνα με ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Λέναρτσιτς πραγματοποιεί συναντήσεις με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο.
Ο Επίτροπος, μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, επισκέπτεται επίσης το απόθεμα ιατρικών ειδών rescEU που φιλοξενείται από την Ελλάδα. Επιπλέον, θα συναντηθεί με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, και με ομάδα Περιφερειαρχών.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην περιφέρεια Αττικής, κοντά στην Αθήνα, η οποία επλήγη σοβαρά από δασικές πυρκαγιές αυτό το καλοκαίρι, ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε ότι «η συνεχιζόμενη περίοδος δασικών πυρκαγιών στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά εξαντλητική και έχει καταστροφικές συνέπειες για τους ανθρώπους και τα οικοσυστήματά μας».
Στην Ελλάδα, είπε, «παρακολουθήσαμε το χειρότερο κύμα δασικών πυρκαγιών εδώ και πάνω από μία δεκαετία».
Διαπιστώνω ότι ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ και ο στόλος πυροσβεστικών αεροσκαφών rescEU απέδειξε και πάλι την αξία του τόσο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες περιοχές της ηπείρου, σημείωσε. Ωστόσο, είπε ότι «υπάρχει σαφής ανάγκη για περισσότερα μέτρα. Συνεργαζόμαστε ήδη με κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, για την αύξηση του αριθμού των πυροσβεστικών αεροσκαφών rescEU στο εγγύς μέλλον.»
Φέτος οι πυρκαγιές στην Ελλάδα, καθώς και στη νότια Ευρώπη, ήταν ιδιαίτερα σφοδρές. Σε ανταπόκριση αιτημάτων για βοήθεια από την Ελλάδα, κινητοποιήθηκαν ταχέως τμήματα πυροσβεστικής υποστήριξης από έντεκα κράτη μέλη της ΕΕ (Τσεχία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Κροατία, Κύπρο, Αυστρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, και Σουηδία) για να συνδράμουν τις εθνικές και τοπικές προσπάθειες πυρόσβεσης, με πεζοπόρες ομάδες πυροσβεστών και πυροσβεστικά αεροσκάφη, επιπλέον των πυροσβεστικών αεροσκαφών από το απόθεμα rescEU της ίδιας της ΕΕ, συμπληρώνει η ανακοίνωση.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ