Σε μία ενιαία βάση δεδομένων όπου συνδυάζονται στοιχεία από τις βάσεις όσων νόσησαν με Covid-19 αλλά και όσων έχουν εμβολιαστεί θα στηρίζεται τo ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό EU Digital COVID Certificate, το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα από την κυβέρνηση και αναμένεται να διευκολύνει τη ροή των ταξιδιών. Μάλιστα όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, η χώρα μας είναι έτοιμη να το ενεργοποιήσει νωρίτερα από την 1η Ιουλίου.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, η πλατφόρμα απαιτούσε δύο πράγματα για να είναι αποτελεσματική και λειτουργική, να είναι κοινή σε όλα τα κράτη της ΕΕ και να διασφαλίζεται ότι τα στοιχεία που παρέχονται είναι ακριβή, υπογραμμίζοντας πως θα υπάρχει πλατφόρμα εξακρίβωσης.
Για την έκδοση του πιστοποιητικού απαιτείται η χρήση είτε των κωδικών Taxisnet είτε του ΑΜΚΑ, όπως είπε ο υπουργός.
Πρόκληση για αυτή την ενιαία βάση όπου θα ενσωματώνονται οι πληροφορίες όσων έχουν νοσήσει ή εμβολιαστεί, χαρακτήρισε ο κ. Πιερρακάκης όσους επιλέγουν να ταξιδέψουν έχοντας κάνει τεστ PCR το οποίο λήγει έπειτα από 27 ώρες. Σε αυτή την περίπτωση ο υπουργός εξήγησε ότι το θέμα που προκύπτει είναι πώς ένας τουρίστας μπορεί να αποκτήσει νέο πιστοποιητικό αφού έληξε το αρχικό του. Σε αυτή την περίπτωση θα χρησιμοποιηθεί η φόρμα PLF, θα γίνει ταυτοποίηση και θα εκδοθεί ειδικό πιστοποιητικό στους τουρίστες εφόσον κάνουν το τεστ στην Ελλάδα.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το πιστοποιητικό ένα περίπλοκο εργαλείο που συνδυάζει πολλές πληροφορέις για να αποτελέσει τελικά μια «ταχεία λωρίδα για ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής ένωσης». «Κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για τη χώρα μας, εν μέσω τουριστικής περιόδου», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότη ο κορωνοϊός έδρασε ως ο μεγάλος επιταχυντής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.
«Ως Ελλάδα είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε το ψηφιακό πιστοποιητικό νωρίτερα από την 1η Ιουλίου και ενθαρρύνουμε και τις υπόλοιπες χώρες να κάνουν το ίδιο για να αποφύγουμε την περιπλοκότητα των διμερών συνεννοήσεων», είπε επίσης επαναλαμβάνοντας πως αποτελεί πρόθεση της χώρας μας να διχάσει ή να διαχωρίσει κανένα με την επιλογή του πιστοποιητικού.
«Δεν θέλουμε να διαχωρίσουμε τους πολίτες σε δύο κατηγορίες, είναι ένα εργαλείο γρήγορων ταξιδιών, θα καταστήσει τα ταξίδια πιο γρήγορα, ειδικά το καλοκαίρι. Αυτή η πρωτοβουλία εκπροσωπεί το απαύγασμα της ευρωπαϊκής συνεργασίας και είναι μια υπενθύμιση ότι η Ε.Ε. μπορεί να βρει λύσεις που θα οδηγήσουν σε μια γοργή αλλαγή», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σημείωσε πως πρόκειται για πρόκειται για ένα σημαντικό ευρωπαϊκό επίτευγμα.
«Είναι κρίσιμο να καταδείξουμε πως μπορούμε να εγγυηθούμε την αποκατάσταση της απρόσκοπτης μετακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών μετά την πανδημία του κορονοϊού», τόνισε.
Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, στάθηκε στην ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς και την «ελληνική καταγωγή» της ιδέας.
«Η ελληνική πλατφόρμα για το ψηφιακό πιστοποιητικό είναι μία από τις πρώτες που είναι λειτουργικά έτοιμες, στο φόντο της πρωτοβουλίας του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις αρχές Ιανουαρίου, όπως και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης για το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν από τα πρώτα, που υποβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό δείχνει ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά στην Ελλάδα», σημείωσε.